Hlavní navigace

Srpen odstartovaly asijské trhy převážně růstem

1. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Nejlépe odstartovala burza v Jakartě, která si na konci obchodování připisuje téměř 2,5 %. Okolo jednoho procenta rostou trhy v Hongkongu, Jižní Koreji nebo na Taiwanu.

ČEZ požádal o prodloužení stávající licence na provoz druhého bloku jaderné elektrárny v Dukovanech.

O2 a Moneta budou soupeřit o účast v indexu MSCI.

Západoevropské akcie by dnes měly zahájit velmi slušným růstem.

První den v měsíci se tradičně celosvětově zveřejňují předstihové indikátory PMI a ISM. Největší pozornost si v tomto týdnu ale vyslouží statistiky z amerického trhu práce.

Hospodářské výsledky dnes zveřejní například americká společnost Diamond Offshore Drilling, v Evropě reportuje Heineken, Veolia Environnement nebo Porsche.

Analytici Société Générale snížili doporučení na držet pro akcie italské komerční televize Mediaset a amerického výrobce potravinových doplňků Mead Johnson.

Obchodování na zámořských trzích

Přestože v pátek zveřejněné statistiky o stavu americké ekonomiky přinesly velké zklamání, udržel se americký akciový index S&P 500 v zisku a vzrostl o 0,2 %. Za celý červenec si připsal 3,6 %, když mu pomohly spíše lepší než očekávané výsledky hospodaření firem. Hlavním tahounem byly technologické tituly s téměř 8% ziskem díky růstu akcií Alphabet, EBay nebo Microsoft. Od začátku roku si americké akcie polepšily o 6,3 %, zatímco po únorovém výprodeji utrpěly ztrátu dosahující 10 %.

Do druhého prázdninového měsíce vstoupili investoři s chutí akcie nakupovat. Nejlépe odstartovala burza v Jakartě, která si na konci obchodování připisuje téměř 2,5 %. Okolo jednoho procenta rostou trhy v Hongkongu, Jižní Koreji nebo na Taiwanu. Výjimkou byly dnes pevninské čínské indexy, které ztrácejí do jednoho procenta, když zklamáním byly zveřejněné předstihové ukazatele PMI.

ČEZ

Společnost ČEZ požádala o prodloužení stávající licence na druhý blok jaderné elektrárny v Dukovanech do 10. července 2017. Současná licence končí na konci letošního roku. Důvodem je delší čas nutný na odstávku tohoto bloku do poloviny března příštího roku, která započne 16. září a původně měla končit 25. listopadu.

dan_z_prijmu

Podobnou situaci jsme zaznamenali vloni u prodlužování stávající licence na provoz prvního bloku. Tu nakonec ČEZ dostal a poté i získal novou na dobu neurčitou. Proces licencování nás čeká i během příštího roku, do jehož konce má povolení fungovat třetí a čtvrtý blok. Dukovany by měly být podle ČEZ v provozu zhruba do roku 2035.

O2 Czech Republic, Moneta Money Bank

O2 a Moneta se zřejmě utkají o akciový index MSCI. Telekomunikačnímu operátorovi hrozí jeho vyřazení z tohoto prestižního indexu zejména kvůli jeho nízkému free floatu a nahradit by ho mohl nováček burzy, Moneta. Pokud by akcie O2 byly vyřazeny a Monety zařazeny, došlo by k transferu prostředků z operátora na banku, což by vedlo k nižším cenám akcií O2 a vyšším Monety. V případě, že by se O2 povedlo zvýšit svůj free float, např. možným prodejem alespoň části balíku drženého PPF, mohla by se nakonec Moneta přidat v indexu MSCI k O2, ČEZ a Komerční bance. Prvním možným dnem revize indexů MSCI by mohl být 11. srpen, poté by se k ní přistoupilo v půlce listopadu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).