Hlavní navigace

Spuštění dukovanských reaktorů se protahuje

3. 11. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ve včerejším telefonátu mluvčí elektrárny Jiří Bezděk uvedl, že spuštění druhého a třetího bloku se může opozdit.

Obchodování na zámořských trzích

Americkým trhům se během včerejší seance dařilo. Index S&P 500 vzrostl o 1,2 %, čímž se dostal nad hranici 2100 bodů a uzavřel na nejvyšší úrovni od 10. srpna. Ještě větší rekord si připsal Nasdaq 100, který rovněž přidal 1,2 % a vyskočil na 15leté maximum. Dařilo se všem sektorům, nejvyšší zisky si ze včerejšího obchodování odnesly energetické společnosti. Většina asijských indexů si během noci připsala zisky. Mezi nejvíce rostoucími burzami byl indonéský nebo australský trh, který si polepšil o 1,6 %, respektive 1,4 %. V Austrálii zasedala centrální banka, která rozhodla o ponechání úrokových sazeb beze změny, na což trhy reagovaly pozitivně. Naopak v mírném minusu se nacházejí čínské burzy. Index CSI 300 odevzdal 0,3 %. V Japonsku se dnes kvůli svátku neobchodovalo.

skoleni_15_4

ČEZ

Spuštění dukovanských reaktorů se protahuje. Ve včerejším telefonátu mluvčí elektrárny Jiří Bezděk uvedl, že spuštění druhého a třetího bloku naplánované na 6. ledna, resp. 9. prosince je pouze orientační a může se dále opozdit. Dle něj elektrárna bojuje s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků, kteří prošli bezpečnostními prověrkami. Další prodlužování spuštění reaktorů bude mít nepříznivý dopad na celkovou produkci elektřiny. Zprávu tak vnímáme negativně. ČEZ tak zřejmě upraví svůj letošní výhled 10. listopadu spolu s oznámením výsledků za Q3 2015. Výhled pro EBITDA by tak mohl být snížen, zatímco v čistém zisku by mělo převážit vrácení darovací daně z emisních povolenek. Celkově tak nyní odhadujeme zvýšení výhledu čistého zisku ze 27 mld. Kč na 29–30 mld. Kč za letošní rok.

O2 Czech Republic

Český telekomunikační úřad spustí zřejmě na začátku příštího roku aukci zbylých kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE v pásmech 1,8 až 2,6 GHz. Souhrnná vyvolávací cena bude kolem 800 mil. CZK.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).