Hlavní navigace

Spolehnout se jen na zdravotní pojišťovnu může přijít v cizině hodně draze

7. 2. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zákonné zdravotní pojištění vám teoreticky stačí na lékařské ošetření v zemích Evropské unie. Zajišťuje vám rovnost zacházení a nárok na stejné podmínky a péči jakou mají domácí pacienti. Rovnost znamená, že musíte ale také platit stejnou spoluúčast jako místní občané. A to není všechno.

Nárok na zdravotní ošetření prokazují pacienti v Česku průkazem pojištěnce příslušné zdravotní pojišťovny. V členských zemích EU pak Evropským průkazem zdravotního pojištění nebo náhradním dokladem. To platí ovšem pouze pro čerpání zdravotní péče hrazené a financované z veřejných zdrojů, což neplatí rozhodně pro všechna zdravotnická zařízení. Přestože jsou v Česku od ledna letošního roku zavedeny poplatky, jsou v porovnání s výši v ostatních evropských zemích nízké. Současně je zde výše zákonného zdravotního pojištění nižší.

Nabídka cestovního pojištění je pestrá

Pokud se chce pojištěnec vyhnout tomu, aby na svůj účet nesl náklady na spoluúčast, uzavře před odjezdem komerční cestovní zdravotní připojištění. Pojišťovny v České republice nabízejí celou škálu druhů a typů pojistných smluv. Každý si může vybrat podle vlastních představ, potřeb či účelu své zahraniční cesty.

Pojišťovny nabízejí cestovní připojištění turistické i připojištění pracovních cest. Je možné uzavřít krátkodobé či dlouhodobé pojištění. Samozřejmostí je možnost uzavření individuální, rodinné nebo skupinové pojistné smlouvy. Rovněž se rozšiřuje možnost volby podle výše limitů pojistného plnění a podle speciálního zaměření (například pro sportovce). Cestovní zdravotní připojištění je výhodné. Zajišťuje úhradu výdajů za zdravotní péči, kterou nám při cestě do zahraničí poskytne zahraniční zdravotnické zařízení. Cestovní zdravotní připojištění se také vztahuje na převoz nemocných (repatriaci) i případný převoz tělesných ostatků ze zahraničí.

Kontakt se zahraničním zdravotnickým zařízením pomáhají pacientům zabezpečit asistenční služby jednotlivých pojišťoven. Asistenční služby poskytují svým klientům pobývajícím v zahraničí profesionální a efektivní pomoc v českém jazyce 24 hodin denně.

Každá smlouva je jiná

Před odjezdem je nutné přesně znát pojistné podmínky a smluvní ujednání, abyste věděli, kdy přesně začíná připojištění platit, kdy končí, co vše se rozumí pojistnou událostí, jaké jsou výluky plnění, jaké jsou povinnosti pojištěnce a jaké doklady máte požadovat a uschovávat v případě poskytování zdravotní péče v zahraničním zdravotnickém zařízení.

V zahraničí nemusíte mít u sebe pojistnou smlouvu, ale nesmíte zapomenout identifikační kartu. Při problémech se nebojte volat asistenční službu, je dobré vždy nahlásit telefonní číslo, na kterém jste k zastiženi při zpětném telefonu. Pokud se dostanete do zdravotnického zařízení dříve, než se vám podaří asistenční službu kontaktovat, předložte ošetřujícímu lékaři identifikační kar­tu.

Co dělat při platbě v hotovosti bez pojištění?

Jestliže jste před návštěvou jiného členského státu EU neuzavřeli cestovní pojištění a potřebujete vyhledat lékařskou pomoc, počítejte s možností platby v hotovosti (například v Belgii, ve Francii či v Lucembursku se platí předem). V těchto případech lze žádat o refundaci nákladů přímo místní zdravotní pojišťovnu (poměrně komplikované) nebo po návratu domů svoji zdravotní pojišťovnu. Tento postup platí pouze pro zdravotní zařízení financované z veřejných zdrojů.

skoleni_15_4

Spoluúčast se v rámci EU liší

Ukázky míry spoluúčasti ve vybraných zemích EU:

Spoluúčast pacientů v Belgii
Typ ošetření nebo léku Spoluúčast
skupina A (těžká onemocnění) žádná
skupina B (nezbytné léky) 25 %, max. 10,20 euro
skupina C (méně nezbytné léky) 50 %, max. 17,00 euro
skupina CS (běžné léky) 60 %
skupina Cx (všechny ostatní běžné léky) 80 %
léky vydávané na předpis max. 1,10 – 2,20 euro

Při nemocniční péči činí denní spoluúčast při hospitalizaci na vícelůžkovém pokoji necelých 15 euro. Jednorázový paušální poplatek dle typu péče pak 30 euro a paušální spoluúčast na léky euro na den.

Spoluúčast pacientů v Dánsku
Typ ošetření nebo léků Spoluúčast
léky do 64 euro za rok 100 %
léky od 64 euro do 156 euro za rok 50 %
léky od 156 euro do 366 euro za rok 25 %
léky nad 366 euro za rok 15 %

Zdravotní pojištění není zavedené a některé náklady spojené s ošetřením se hradí přímo ze státního rozpočtu prostřednictvím daní. Jiné naopak přímo pacientem.

Spoluúčast pacientů ve Francii, v Německu a na Slovensku
Země Typ ošetření nebo léku Spoluúčast
Francie lékařské ošetření 30 %
laboratorní testy 40 %
léky s modrou etiketou (běžné léky např. proti kašli či chřipce) 65 %
léky s bílou etiketou (např. antibiotika) 35 %
léky bez etikety (nezbytné léky vydávané pouze na lékařský předpis) 35 %
nemocniční péče 20 % nákladů nebo 12 euro za den
Německo stomatologické ošetření poplatek 10 euro za čtvrtletí
léky 10 %
léčebné prostředky 10 %
nemocniční péče 10 euro za den
jízdné 10 %
Slovensko lékařské ošetření v ambulanci lékaře a zubního lékaře poskytujícího primární nebo sekundární zdravotní péči 20 Sk
léky různá výška spoluúčasti v závislosti na zařazení léku do kategorizačního seznamu léků
recept 20 Sk
zdravotnické pomůcky 20 Sk za poukaz
ústavní pohotovostní služba 20 Sk
nemocniční péče (poplatek za služby související s poskytováním ústavní zdravotní péče, nejdéle za 21 dní stejné ústavní zdravotní péče) 50 Sk denně
dopravní zdravotní služba 2 Sk za km jízdy

Využíváte při cestách do zahraničí cestovní pojištění?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).