Hlavní navigace

Soud mi zamítl oddlužení. Co mám dělat?

19. 5. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Máte dluhy, podáte na sebe insolventní návrh a čekáte na povolení oddlužení. To však nepřijde, naopak, přijde zamítnutí celého návrhu. Dluhy tak nekončí a vše pokračuje dál. Jak postupovat?

Dobrý den obracím se na vás s prosbičkou. Už nevím na koho se obrátit, tak píši vám. Zažádala jsem u soudu o osobní bankrot. Ten mi neschválili a napsali, že se mi nařizuje nějaké insolvenční řízení. Nevím, co to pro mě znamená. Už jsem se odvolávala, ale zbytečně, nic se nestalo. Mohu se ještě někam odvolat a kam se mám obrátit? Děkuji za radu. H.J.

Dalibor Z. Chvátal

Insolvenční řízení je označení právního procesu, na jehož konci je buď prohlášení konkurzu, povolení oddlužení, anebo zamítnutí. Insolvence (in-jako opak) znamená totéž, co ne-placení, ne-bonita (opak slova solventní), tj. řízení s dlužníkem, který má vážné problémy se splácením finančních závazků.

Prostudoval jsem si váš spis (je veřejně dostupný na internetu). Je vidět, že jste se snažila soud požádat o povolení oddlužení svými silami. Jenže neznalost neomlouvá a nedoložila jste velmi mnoho požadovaných dokumentů a informací.

Velmi dobře je to popsáno v oficiálním zdůvodnění soudu: V tomto konkrétním případě navrhovatelka omezila vylíčení rozhodujících skutečností na popis své svízelné ekonomické situace, což je pro insolvenční návrh nedostačující a v řízení nelze pro tento nedostatek pokračovat. Návrh je rovněž nesrozumitelný z důvodu rozporu ve tvrzeních navrhovatelky a v obsažených přílohách. Navrhovatelka ve svém prohlášení uvádí, že není podnikatelka (má přerušenou podnikatelskou činnost), některé z jejích dluhů však evidentně pocházejí z období jejího podnikání, což samo o sobě brání možnosti řešení úpadku oddlužením. Navíc v tomto konkrétním případě oddlužení plněním splátkového kalendáře brání nedostatečný příjem v porovnání s výší závazků, které představují částku vyšší než 800 000 Kč, oddlužení zpeněžením majetku chybí zpeněžitelný majetek v takové hodnotě, aby navrhovatelka splnila alespoň 30 % svých závazků. To vše nasvědčuje neznalosti, se kterou navrhovatelka přistoupila k řešení tvrzeného úpadku, a mylné představě o možnosti jeho snadného řešení oddlužením. Dokud navrhovatelka nebude splňovat podmínky stálého příjmu (popř. existenci majetku) v takové výši (hodnotě majetku), která by odpovídala možnosti splacení alespoň 30 % všech svých závazků během 5 let a pokud i nadále budou část jejích závazků tvořit závazky z podnikání, nebude pro ni řešení úpadku oddlužením přicházet v úvahu. V případě odmítnutí návrhu na oddlužení přitom soud musí rozhodnout o řešení úpadku (je-li zjištěn) prohlášením konkursu na majetek dlužníka – § 396 IZ.

Soud k vám byl velmi shovívavý, mohl vám totiž nařídit úhradu nákladů a prohlásit konkurz (to stojí 50 000 Kč), místo toho váš návrh jen zamítl a zamítnutí je konečné.

Soud (a ani já) totiž dobře nepochopil, co vlastně za dluhy máte, což je jedna z podmínek povolení oddlužení. Jde jen o dluhy v bance, které přihlašujete, anebo jde o celý seznam z přílohy vašeho návrhu, tj. sociální správu, finanční úřad, kreditní karty, úvěrové společnosti atp.? To je podstatné k určení minimální hranice 30 %, která se musí věřitelům uhradit pro povolení oddlužení. A jiná částka je z vámi přihlášených cca 50 000 Kč a z dalších 800 000 Kč v příloze (které nijak nedefinujete). Pokud navíc dluhy vznikly vlivem podnikatelské činnosti, máte smůlu – soud vám na tyto dluhy oddlužení nepovolí, to je určeno jen pro běžné nepodnikající občany (byť již nyní nepodnikáte). Problém je také s životním minimem, vy jste na jeho samé hranici a, právně vzato, nemáte z čeho dluhy splácet.

Vaše situace je nezáviděníhodná, ale nevěšte hlavu, vše se dá řešit. Hlavně se to však nesnažte řešit svými silami, vaše situace doslova vyžaduje odborný dohled. Spojte se s jednou z poraden pro pomoc s dluhy, jsou v nich profesionálové, kteří vědí, co mají dělat (je to zadarmo). Společně můžete najít cestu, jak z dluhového kruhu ven, ale nebude to nic snadného.


Podal jsem na soud žádost o oddlužení. Myslel jsem si, že tím je vše vyřešeno. Navíc mám stabilní příjem cca 19 000 Kč a jsem schopen dluhy splatit. Jenže po týdnu mě vyzvali, že po mě chtějí doložit doklady za poslední roky v zaměstnání, takže chtějí třeba kopie výplatní pásky atp. A chtějí doložit, že v následujících 5 letech budu mít příjem. Než jsem sehnal kopie výplatních pásek, tak jsem asi prošvihl nějaký termín a oddlužení mi zrušili. Co teď mám dělat? A.P.

dan_z_prijmu

Dalibor Z. Chvátal

Z veřejně dostupného spisu je patrné, že soud vás vyzval k doložení celé řady chybějících dokumentů pro úspěšné posouzení vašeho návrhu. Od té doby vám běžela 7denní lhůta, během ní jste měl dokumenty doložit. To se nestalo, proto soud rozhodl o zastavení insolvenčního řízení, ale na druhé straně vám dal opět příležitost o něj požádat. Zadarmo. To je uvedeno i ve zprávě soudu. Sežeňte požadované dokumenty a opět podejte insolvenční návrh. Pokud jde o problematické doložení výplatních pásek, soud se spokojí i s kopiemi výpisů z účtu, pracovních smluv a alespoň přibližným přehledem příjmů za uplynulé roky. Očekávané příjmy slouží k lepší orientaci soudu, takže podle dostupných informací a zkušeností ze stávajícího zaměstnání uveďte odhad svých příjmů.

Z dostupných informací máte velmi vysokou pravděpodobnost pro schválení oddlužení, takže doplňte chybějící dokumenty a vzhůru do toho!

Domníváte se, že můžete někdy v budoucnu využít možnost oddlužení?

  • Ano.
    64 %
  • Ne.
    36 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).