Sommeliér, povolání, které nezná stereotyp

Ochutnávat víno a být za to dobře placený. To je přeci práce snů. Jaké jsou ale její předpoklady a co udělat pro to, abyste se sommeliérem stali?

Pokud patříte mezi zvídavé lidi, kteří nemají rádi stereotyp v práci, pak čtěte dál. A pokud k tomu ještě připojíte možnost pracovat ve více než jen zajímavém oboru, s kvalitními produkty, informacemi a v neposlední řadě také s lidmi, dostanete se k cize znějícímu slovu sommeliér. Kdo je sommeliér a je jeho náplní práce, laicky řečeno, pouze víno? Co udělat pro to, aby se z Vás sommeliér stal a jaké jsou výhody tohoto povolání?

Kdo je sommeliér?

Sommeliér je laicky řečeno gastronomický odborník. S tímto povoláním souvisí samozřejmě nejen znalost vína, ale i ostatních nápojů a pokrmů, které lze snoubit dohromady. Dále odpovídá za nákup, uskladnění a následný prodej vín. Mezi jeho další přednosti patří schopnost komunikace, a to nejen s kolegy v oboru, ale i se samotnými zákazníky. Musí jim být schopen jasně a srozumitelně vysvětlit, proč je které víno to pravé a naopak. Základem jeho správného ustrojení je bílá košile s motýlkem, sommeliérská zástěra, černé kalhoty a krátké, černé sako tzv. Spencer. Díky tomu by ho měl návštěvník gastronomického zařízení rozpoznat na první pohled.

Jak se stát sommeliérem?

V České republice existuje celá řada kurzů, které pořádá Národní vinařské centrum se sídlem ve Valticích na Moravě. V současné době rozmachu informačních technologií ani výuka těchto kurzů nezůstává stranou. Umožňuje zájemcům o studium možnost přípravy z pohodlí domova, bez nutnosti cestování. Teorii je tedy možné nastudovat si pomocí e-learningové aplikace, která je přístupná z kteréhokoliv počítače, kde je připojení k internetu. Součástí této výuky jsou i praktické testy, které ověří zájemcovy znalosti do takové míry, aby byl v závěru této teoretické výuky schopen zvládnout závěrečný test. Následně pak dojde k automatickému vygenerování závěrečného certifikátu, který slouží jako vstupenka pro druhou, praktickou, dvoudenní část. Ta se koná v předem stanoveném termínu, takže zbývá dost času zajistit si případné ubytování.

sommeliér
Autor: ISIFA

sommeliér

Výhody práce sommeliéra

První výhodou, která je v současné době velice aktuální, je možnost snadnějšího uplatnění na pracovním trhu. Právě v dnešní době, kdy stoupá zájem o víno a informace s ním spojené, jsou znalosti, kterými sommeliér disponuje, stále žádanější. Zvyšuje se tím úroveň nejen restauračních zařízení, kde sommeliér působí, ale i specializovaných obchodů, které se prodejem vína zabývají. Druhou výhodou tohoto povolání je pestrá pracovní náplň. Jak už je řečeno výše, tato práce nezná stereotyp. Sommeliér má na starost nejen kvalitní vinný sklep v restauraci, ale do jeho pracovní náplně patří i sestavování vinných a jídelních lístků a finančních plánů pro nákup vhodných potravin. Jedině tak je zajištěno kvalitní snoubení vína a jídla. Třetí výhodou je neustálá nutnost sebevzdělávání. Dobrý sommeliér musí stále sledovat aktuální trendy nejen v oblasti vín, ale i ostatních nápojů a potravin, které s tím souvisí. K tomuto účelu slouží každoročně pořádané semináře, školení a soutěže, kterých se může každý zájemce zúčastnit. Čtvrtou výhodou je možnost investování do vína a dívat se na něj jako na možnou, investiční příležitost. Víno nedevalvuje, naopak se zvyšujícím stářím na hodnotě získává, v horším případě stagnuje.

Najdou se i nevýhody?

Za určitou nevýhodu lze považovat právě onu nutnost neustálého sebevzdělávání. Sommeliér, který chce dostát svému povolání, si nemůže dovolit informačně zakrnět a spokojit se jen s nabytými informacemi, z právě absolvovaného kurzu. Tato nutnost souvisí i s určitou časovou náročností na získání a vstřebání aktuálních informací, nebo potřeba účasti na dalších vzdělávacích kurzech a školeních. S tím samozřejmě souvisí i náklady na dopravu a ubytování v případě, že se jedná o sommeliéra, soukromníka, kterému na účast v kurzu nepřispívá zaměstnavatel. Další nevýhodou je skutečnost, že v současné době už nestačí jen vědět, ale i umět a mít za sebou adekvátní praxi v oboru. A v neposlední řadě je třeba si uvědomit, že ne všechny typy restauračních zařízení, a zvlášť těch, které se nachází v malých městech, si mohou služby sommeliéra dovolit.

widgety

Ceny kurzů a jak se na ně přihlásit

Na kurzy pořádané vinařským institutem České republiky se lze přihlásit jednoduše z pohodlí domova. Nemusíte nikam volat ani jezdit. Stačí se připojit k internetu, vybrat vhodný kurz na webových stránkách vinařského institutu a objednat. Následně si pak vytvoříte studijní účet a po vyplnění přihlašovacích údajů získáte přístup do zvoleného kurzu. Ceny se pohybují v rozmezí od 2000 Kč do 5000 Kč v závislosti na typu kurzu. Další možností je objednání celého balíčku, který obsahuje několik po sobě jdoucích kurzů. Například balíček Základy sommeliérství, vína a vinařství v ČR v kombinaci s kurzem Réva vinná a víno. Tam se cena pohybuje mezi 4000 Kč a 5000 Kč.

Termíny konání kurzů

Kurzy se konají každý rok v Praze, Brně, Ostravě a dalších městech. Záleží tedy jen na rozhodnutí zájemce a jeho možnostech. Konkrétně pak Vinařský kurz Junior se koná přímo ve Valticích, tudíž lze spojit účast na kurzu s příjemnou dovolenou. Termíny jednotlivých kurzů jsou vypisovány vždy dva měsíce dopředu s možností bezplatné změny ze strany účastníka ve lhůtě 14 dnů před jejich konáním.

1 názor Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 9. 7. 2014 16:56