Hlavní navigace

Sociální rozmazlování v Evropské unii

19. 8. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Evropou dnes hýbou davy sytých. Všichni chtějí ještě větší jistoty, záruky a hlavně více peněz. Běda, když se některý mocný stát snaží sociální vymoženosti omezit. Stávkuje se přitom za zachování komfortu, o němž se většině obyvatel planety Země ani nesní.

Proto jsou nejbolestivějším tématem Evropské unie v současné době sociální otázky. Evropská unie přitom spojuje konkurenci se solidaritou a rovněž je akceptován princip subsidiarity, který akceptuje výrazné národní rozdíly v úrovni sociální politiky a představuje určitou záruku před nadměrnou unifikací v této oblasti. Sociální politika různých členských států by tedy dlouhodobě měla konvergovat, ale trvá její různost. Konvergence je nezbytným důsledkem i podmínkou fungování vnitřního trhu Evropské unie.

Hlavní myšlenky si můžeme shrnout do několika následujících bo­dů:

skoleni_15_4

  1. Je nezbytné vytvořit nový vztah mezi hospodářskou a sociální politikou. Na úrovni Unie se nelze omezovat jen na pracovní právo a trh práce, nýbrž na integraci všech občanů do hospodářského rozvoje a na rozšiřování možností získat placené zaměstnání.
  2. Nejvyšší prioritou je vytváření nových pracovních příležitostí. Zdůrazněna je nezbytnost celé řady opatření na podporu odborné přípravy a rekvalifikací i investiční povahy, která budou realizována prostřednictvím Evropského sociálního fondu, a na nutnost vytvořit skutečně evropský trh práce; v současné době je rozsah migrace pracovníků mezi státy Evropské unie zatím velice malý.
  3. Rozvinout legislativní program především dokončením již dříve rozpracovaných návrhů direktiv. Zejména jde o:
    • formulaci minimálních standardů pro ochranu pracovníků dočasně zaměstnaných v jiném členském státě Evropské unie
    • kodifikaci nestandardních opatření pro ochranu pracovníků dočasně zaměstnaných v jiném členském státě Evropské unie
    • důsledné uplatnnění již existující zákonodárství, například na úseku zdraví a bezpečnosti práce
  4. Konkrétní opatření a akce:
    • zřízení panel na vysoké úrovni, který bude dohlížet na fungování vnitřního trhu z hlediska volného pohybu pracovníků
    • připravit nový akční program na téma „Rovné možnosti mužů a žen“
    • intenzifikace spolupráce v oblasti sociální péče
    • nový akcent na dialog mezi managementem a pracovníky na evropské úrovni a širší spolupráce s dobrovolnými a nevládními institucemi
  5. Evropská unie také upozorňuje na nově vzniklé nebo dozrálé problémy, kde dosavadní podmínky smlouvy o zřízení Evropské unie nestačí, například již výše uvedený požadavek rozšířit zákaz diskriminace i na hlediska etnická, náboženská atd.

Jak vidíme, Evropská unie poskytuje svým občanům hustou sociální síť, o které si všude jinde na světě mohou leda tak nechat zdát. Většina Evropanů si to přitom vůbec nepřipouští. Není ani divu. Vždyť už po desetiletí žije rozmazlována sociální Evropskou unií a chráněná nejen hustou sociální sítí, ale i důsledně propracovaným právním systémem, který zvýhodňuje zaměstnance vůči zaměstnavatelům.

Žije v blahobytu. Potíže sociálních států navíc narostly v době, kdy evropská ekonomika ztratila tempo. Sen o dohnání náskoku Ameriky se nenaplní – ani v technologiích, ani v produktivitě práce, ani v celkové pružnosti. Evropu brzdí byrokracie, přehnané ochranářství nebo třeba zcela nesmyslný dotační systém. Nekonečným rozhazováním a podporováním neschopných a flákačů Evropa Ameriku nikdy nedožene.

Má stát budovat širokou sociální síť?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).