Hlavní navigace

AKTUALIZOVÁNO: Sociální karta: Užitečný pomocník nebo další komplikace?

24. 5. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Některé (ne)funkcionality sociální karty vzbuzují rozpaky. Bude sKarta znamenat pro příjemce dávek opravdu pomoc nebo jen další komplikace?

První sociální karty se na úřadech práce začnou objevovat už koncem června. Je tedy nejvyšší čas si vysvětlit funkce a možnosti, které nabízí a nenabízí.

Úspory na úkor „pracáků“

Tzv. karta sociálních systémů má sloužit k výplatě většiny sociálních dávek, s výjimkou důchodů a dávek nemocenského pojištění.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) si od ní slibuje snížení nákladů spojených s výplatou dávek. Ta se totiž sjednotí pod Úřad práce ČR, který bude také kartu vydávat.

V souvislosti s ní bude zajišťovat také blokaci při ztrátě (po trojím špatném zadání PIN se karta blokovat nebude), změnu osobních údajů nebo například žádost o znovuzaslání PINu ke kartě.

Pokud patříte mezi příjemce dávek, které budou přes kartu vypláceny, nemusíte podnikat žádné kroky. Úřady vás o vydání karty budou informovat. PIN ke kartě dostanete poštou. 

Znamená sKarta konec složenkám?

Než si vyzvednete na úřadu práce sKartu, budete prostředky dostávat standardním způsobem.

Jakmile obdržíte kartu, nebude podle webu České spořitelny, která tendr na karty vyhrála, už možné obdržet dávky jinou cestou.

To se ale rozchází s tvrzením zástupců ministra práce a sociálních věcí, kteří avizovali, že bude zachována i výplata přes klasické složenky, jejichž náklady by ale nově nesl příjemce dávky. 

Zaslali jsme proto dotaz na Tiskové oddělení MPSV, které dosud neposkytlo odpověď. Hned jak ji obdržíme, článek zaktualizujeme.

Ministerstvo práce a sociálních věcí odeslalo svou odpověď. Zdá se, že chyba je na straně České spořitelny, která má na svém webu k sKartám matoucí informaci. Ani samotné MPSV ale nemá v otázce složenek úplně jasno:

Úřady práce budou mít možnost i nadále dávky vyplatit složenkou, nikoli prostřednictvím České spořitelny. Předpokládáme, že tento alternativní způsob výplaty bude využit v případech, kdy objektivně nelze použít sKartu, typickým příkladem mohou být dávky okamžité pomoci v hmotné nouzi, kdy by vznikala prodleva v případech, kdy je prostředky nutné poskytnout okamžitě. Již dnes více než 60 % klientů přebírá pomoc od státu převodem na účet, také u zbývající části lze předpokládat tuto možnost, dosud bylo preferované, resp. schůdnější řešení i ze strany státu vyplácet vše prostřednictvím složenek. Rozhodnuto by mělo být v nejbližších dnech. Klienti budou informováni v dostatečném předstihu. Petr Sulek, Tiskové oddělení MPSV

Povinné placení jen pro neukázněné

Jako platební nástroj sKartu používat nemusíte, pokud nespadáte do skupiny lidí, u nichž hrozí zneužívání dávek hmotné nouze (tedy kteří v minulosti dávky zneužili a jsou jim tak vypláceny prostřednictvím poukázek).


Zdroj: MPSV

sKarta – líc

Pro ně bude platební funkce karty povinná. U ostatních může plnit pouze identifikační a autorizační funkci.


Zdroj: MPSV

sKarta – rub

Efektivní kontrola se nekoná

Čerpání účelových dávek se bude kontrolovat nejprve pomocí tzv. Merchant Category Codes, tedy kódů kategorií obchodníků. Tak bude blokovat platby v případech, že byste si za dávku v hmotné nouzi chtěli pořídit nový účes nebo vsadit na výhru svého oblíbeného fotbalového klubu.
Kontrola čerpání účelovosti dávek bude u klientů, kteří pobírají dávky v systému pomoci v hmotné nouzi a to konkrétně u příspěvku na živobytí a mimořádné okamžité pomoci.  Kontrola čerpání bezhotovostních plateb u těchto příjemců dávek bude podle kategorie obchodníků prostřednictvím tzv. MCC kódů, upřesnil pro server Měšec.cz Petr Sulek z MPSV.

Online kontrola jednotlivých prvků nákupu například u obchodníka s potravinami (tedy kontrola zda si nekupujete alkohol či cigarety) ale přímo při nákupu možná nebude. U účelových dávek se připravuje zpětná kontrola pomocí elektronických daňových dokladů, které umožní zmapovat jednotlivé položky nákupu. O té se ale zástupci ministerstva v odpovědích pro náš server vůbec nezmínili.

Co karta umí?

sKartu můžete použít pro platbu v obchodech nebo výběr hotovosti v bankomatu (ne u účelových dávek). Umožněn bude i cash back v obchodech a dobíjení kreditu v bankomatech České spořitelny. Chcete-li, je možné si peníze poslat bezhotovostně na jiný účet, opačně to možné není. U nezletilých držitelů karet bude platební funkce karty potlačena. Kartu s platební funkcí pak dostanou jejich zákonní zástupci.

Platit s kartou bude možné na všech autorizovaných terminálech. Autorizaci provádí MPSV a logicky ji nepovolí například v hernách nebo barech. sKartou nezaplatíte naopak na internetu a nebude možné z ní vybírat hotovost na pobočkách.

Na úřadě poslouží sKarta jako váš identifikátor. U osob se zdravotním postižením převezme také úlohu průkazu TP, ZTP a ZTP/P. Ačkoli podle zástupců karetní společnosti MasterCard bylo obtížné tyto údaje podle přání MPSV na kartu dostat, zdravotně postižení si právě na tuto vlastnost sKarty stěžují. Informace zveřejněné na kartě jim připadají jako cejch, označení odlišnosti.


Zdroj: MPSV

sKarta pro zdravotně postižené – líc

Karta bude obecně obsahovat jméno, příjmení, číslo karty a podpis. U osob se zdravotním postižením i stupeň znevýhodnění, datum narození a fotografii.


Zdroj: MPSV

sKarta pro zdravotně postižené – rub

Na účtu k sKartě nebude možné zřídit internetové bankovnictví. Informace o zůstatku a obratech bude možné zjistit po přihlášení na stránky www.skontakt.cz.

Jaké poplatky zaplatíte?

Vydání karty (1× za její čtyřletou platnost) i vedení účtu bude bezplatné. Stejně tak i jeden bezhotovostní převod na jiný účet nebo jeden výběr z bankomatu České spořitelny pro každou dávku v měsíci. 

Převod dávky na jiný účet bude možný pouze za předpokladu, že jste část dávky nevybrali z bankomatu.

V bankomatu České spořitelny nebo na webu www.skontakt.cz můžete bezplatně zjistit také zůstatek na kartě. U bankomatů jiných bank bude tato služba zpoplatněna.

Za co tedy budete platit:

  • Další výběr z bankomatu České spořitelny – 6 Kč (dávku lze vybrat najednou)
  • Výběr z bankomatu jiné banky – 40 Kč
  • Dotaz na zůstatek v bankomatu jiné banky – 20 Kč
  • Opětovné zaslání PIN/bezpečnostního hesla do vlastních rukou – 100 Kč
  • Výroba náhradní karty – 240 Kč

Peníze načas?

Ze smlouvy mezi bankou a ministerstvem plyne, že Česká spořitelna bude dostávat prostředky na výplatu dávek jen s takovým předstihem, aby bezpečně došlo k jejich včasnému připsání na účty příjemců, nejpozději ve výplatní den.

Otázkou je, zda se s výplatou dávek nezpozdí samotné ministerstvo, jako jsme toho mohli být svědky na počátku roku při změně systému v souvislosti s přesouváním pravomocí na pracovní úřady.

skoleni_15_4

Pokud si navíc budete chtít prostředky přeposílat na vlastní účet pomocí trvalého příkazu, budete muset počítat (pokud nemáte vlastní účet také u České spořitelny) se zpožděním jednoho dne, než banka peníze převede. 

Doufejme, že dávky budou z ministerstva chodit včas. Zpoždění by mohlo totiž příjemcům v případě neprovedení trvalého příkazu způsobit další komplikace (například sankce za opožděnou splátku úvěru), za které ministerstvo v praxi těžko ponese odpovědnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).