Hlavní navigace

Snižte si daně chytře

14. 11. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Některé penzijní fondy nabízejí zajímavý způsob, jak minimalizovat vaši daňovou zátěž. Tato nabídka je živoucím důkazem toho, že i z penzijního připojištění je možné vytvořit moderní produkt odpovídající individuálním zájmům klienta.

Účastníci systému penzijního připojištění využívají dvou základních výhod: státního příspěvku a možnosti daňově odpočítat příspěvky přesahující za kalendářní rok 6000 Kč a zároveň nepřesahujících 18000 Kč.

V praxi to tedy znamená, že s měsíční úložkou 500 Kč klient získává maximální státní příspěvek (150 Kč měsíčně) a při měsíční úložce 1500 Kč dokonce i maximální daňovou výhodu. Je tedy možné odečíst od daňového základu 12000 Kč, což může představovat úsporu až 3840 Kč (podle daňového pásma, které se na klienta vztahuje).

Snižte si daně
Leckdy může nastat situace, kdy klient, ačkoliv spoří méně než 1500 Kč měsíčně, by také rád využil maximálních daňových výhod. Rozhodne se tedy v některém měsíci vložit na svůj účet u penzijního fondu úložku vyšší.

Pokud tedy platí např. 1000 Kč měsíčně a chce vydřít ze státu, co se dá, bude chtít v prosinci (nebo ve kterémkoliv jiném měsíci v roce) vložit na svůj účet o 6000 Kč více, jeho měsíční úložka za daný měsíc se tedy zvýší na 7000 Kč. Zde ale není situace tak jednoduchá, jako např. ve stavebním spoření, kdy klient jednoduše poukáže částku na účet.

Ve většině penzijních fondů musí takovýto klient uzavřít s penzijním fondem dodatek ke smlouvě, v rámci kterého bude stanoven nový měsíční příspěvek (v našem případě 7000 Kč). V dalším měsíci pak může na bázi dalšího dodatku ke smlouvě svůj měsíční příspěvek opět snížit na původní úroveň.

Ušetřete si papírování
Skoro to zní jako zbytečné papírování, je to ale běžnou praxí. Konec konců, klient na takové proceduře ušetří i několikatisícovou částku, a tak se mu to obíhání asi nakonec vyplatí. Dva penzijní fondy se odhodlaly tento postup zjednodušit.

Patří mezi ně ING penzijní fond se svojí službou daňové optimum a Českomoravský penzijní fond s programem optimum efekt.

Myšlenka obou nabídek je velmi podobná. Klient v průběhu roku platí příspěvky do penzijního fondu v libovolné výši. Na měsíc prosinec mu penzijní fond vypočítá takový měsíční příspěvek, aby jeho výše dorovnala 18000 Kč a klient tak měl možnost dosáhnout na maximální daňově odpočitatelnou položku.

Výhoda oproti ostatním penzijním fondům spočívá v tom, že penzijní fond automaticky zařídí v rámci posledního měsíce roku navýšení měsíční splátky na požadovanou úroveň a v příštím měsíci její opětné snížení. Klientovi tedy ušetří nepříjemné papírování.

Oba dva penzijní fondy přirozeně nenutí své klienty v prosinci dorovnat svoje příspěvky na požadovanou výši. Mají pouze možnost služby využít v případě, že jim zbude tolik hotovosti, že si to budou moci a chtít dovolit.

dan_z_prijmu

Využijte předplatné
Systém zároveň upravuje měsíční příspěvek v rámci předplatného tak, aby optimalizoval možný státní příspěvek. Zaplatí-li tedy klient v jednom měsíci 800 Kč a ve druhém 200 Kč, použije 300 Kč (rozdíl mezi 800 Kč a 500 Kč) jako předplatné pro příští měsíc, čímž zvýší měsíční příspěvek v druhém měsíci o těchto 300 Kč na 500 Kč.

Efekt spočívá v tom, že zatímco by účastník v klasickém případě získal na státním příspěvku 150 Kč + 90 Kč = 240 Kč, při používání předplatného získá 150 Kč + 150 Kč = 300 Kč.

Který penzijní fond považujete za nejlepší?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).