Hlavní navigace

Sliby - chyby aneb Veřejný příslib platí

7. 7. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Už jste se jistě setkali s různými výzvami o tom, jak někdo slibuje docela pěknou sumičku, pokud mu bude nalezeno auto, pejsek či jiná hmatatelná hodnota nebo splněno nějaké přání. Pochybovač si řekne: Teď slibuje, a pak se ke svým slibům nebude znát! Ale pravda je jiná...

Budete-li pozorně listovat v desítkách paragrafů platného Občanského zákoníku, narazíte za číslem § 850 na ustanovení o veřejném příslibu. Ten staví zdánlivě nezávazné prosby a srdcervoucí výkřiky do strohé mluvy právem upravené situace.

Co je veřejný příslib?

Citovaný zákon konstatuje, že veřejným příslibem se zavazuje ten, kdo veřejně prohlásí, že zaplatí odměnu nebo poskytne jiné plnění jednomu nebo několika blíže neomezenému počtu osob, které splní podmínky stanovené ve veřejném příslibu.

Z uvedené definice vyplývá, že veřejný příslib je právně upravený jednostranný právní úkon fyzické nebo právnické osoby, který je adresován neurčitému a nekonkrétnímu počtu osob se slibem odměny tomu, kdo splní podmínky v příslibu uvedené. Je třeba posoudit, zda stanovená podmínka veřejného příslibu je dostatečně konkrétní a průkazná; u odměny tomu tak většinou bude uvedením pevné částky (pozor je třeba dát na pojmy „velká odměna jistá“, neboť rozsah veliké odměny nemusí být pro každého stejný!).

Podmínkou vyhlášení příslibu je jeho veřejná forma. Problémy nezpůsobují vyhlášení v rozhlase, televizi či v dalších hromadných sdělovacích prostředcích; znak veřejnost však může splňovat „vylepení výzvy“ na zdech a stromech v okolí; v případě pochybností je však třeba prokázat uvedené „zveřejnění.“

Důležité je dbát na konkrétnost a průkaznost subjektu veřejný příslib vyhlašujícího. Dočteme-li se, že dostaneme 1000 Kč za nalezení kocoura, pokud se ozveme na uvedené telefonní číslo, které není dále specifikováno osobou, jež se za číslem skrývá, mohli bychom mít problémy s tím, že „telefonní číslo“ kocoura od nás s díky brzké odměny převezme, ale pak ho už nemusíme k vyplacení toužebně očekávané odměny sehnat…

Další právní náležitosti

Občanský zákoník stanoví, že v případě, kdy nestanoví vyhlášené podmínky veřejného příslibu něco jiného, obdrží uvedenou odměnu ten, kdo stanovené podmínky nejdříve splní. Pokud splní podmínky současně několik osob a z obsahu vyhlášení veřejného příslibu by vyplývalo, že odměnu má dostat jenom jedna osoba, rozdělí se tato odměna rovným dílem.

dan_z_prijmu

Z uvedených skutečností vyplývá, že z veřejného příslibu vzniká závazkový vztah – povinnost plnit příslib – v momentě, kdy jsou podmínky splněny. Pokud by osoba, která veřejný příslib učinila, nehodlala jej splnit, je možnost vymáhat nárok z takto upraveného občanskoprávního vztahu u soudu.

Je však třeba zdůraznit, že vzpomenuté podmínky a náležitosti musí být dostatečně konkrétní, průkazné a důkazně doložitelné.

Je dle vašeho názoru v České republice splnění veřejného příslibu vymahatelné?

  • Ano, vždy.
    21 %
  • Ano, občas.
    24 %
  • Zpravidla ne.
    30 %
  • Ne, nikdy.
    10 %
  • Nevím.
    15 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Právník zabývající se legislativou v oboru trestního, správního a občanského práva. Má praxi v justici a státních orgánech.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).