Hlavní navigace

„Šikovná karta.“ Kreditka, která opravdu pomůže (recenze)

5. 12. 2016
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

Aktualizováno 6. 12. 2016 15:00
Umí platit, sbírá slevy, umí ušetřit a hlavně umí pomoci. To vše za rozumný poplatek. Home Credit ukázal, jak si představuje novou kreditku v době „poregulační“.

Jak motivovat zákazníky k používání kreditních karet, když regulace mezibankovních poplatků srazila zisky z karetních transakcí na minimum a tím utnula často velkorysé bonusové programy? Jednou z cest je nabídnout něco navíc. Bodíky z transakcí sice klienty potěší, ale proč se kvůli tomu vázat k úvěrovému produktu? Ovšem když vaše plastová kreditka umí více než jen přihodit pár peněz za utrácení, může mít její pořízení smysl.

Home Credit jednu takovou kreditku má. Hodně jí věří, pojmenoval ji jako Šikovná karta a začal ji nabízet od 1. listopadu 2016. Jde o vlajkovou loď této nebankovní společnosti, její stávající kreditky se už nově nevydávají s výjimkou co-brandové kreditky Datart Premia a kreditní karty Tesco Clubcard Premium Plus.

Jen pro zodpovědné a finančně gramotné

Kreditka je úvěrovým produktem. S jejím pořízením dostáváte plastovou kartu pro čerpání úvěru, který budete muset vždy splatit, resp. splácet. To je potřeba mít na mysli při pořizování jakékoli kreditky. Šikovná karta Home Creditu není výjimkou, bez ohledu na to, jaké benefity může přinášet (viz níže). Pokud úvěr nechcete, kreditku si nepořizujte.

Ale pokud dokážete ukočírovat možnost bezmyšlenkovitě utrácet bez toho, abyste útratu při splatnosti výpisu z úvěrového účtu měli z čeho zaplatit, může to být šikovný finanční nástroj pro řízení vašeho cash-flow s příjemnými bonusy.

Kreditní karta „Šikovná karta“ od Home Credit, vydávaná od 1. 11. 2016
Autor: Home Credit

Kreditní karta „Šikovná karta“ od Home Creditu, vydávaná od 1. 11. 2016

Kolik to stojí – poplatky

Jsme na finančním serveru, proto začneme poplatky. Ale nenechte se odradit, dostanete za ně služby, které mají smysl. Můžeme zodpovědně napsat, že to nejsou vyhozené peníze, pokud se ale nerozúvěrujete…

Šikovná karta – základní poplatky
Služba Poplatek
Co vás bude karta stát 59 Kč měsíčně (708 Kč ročně)
Papírový výpis 19 Kč měsíčně
Elektronický výpis 0 Kč
Vydání nové karty po blokaci 0 Kč
Úroková sazba 26,28 % p.a.
Výběr z jakéhokoli bankomatu na světě 59 Kč (+ úrok), první 3 výběry v měsíci bez poplatku (+ úrok)
Inkaso minimální splátky 0 Kč
Inkaso 100% splátky 19 Kč měsíčně
Historicky první upomínka (během trvání smlouvy) 0 Kč
První upomínka 150 Kč
Druhá a každá další upomínka 360 Kč

Maximální bezúročné období Šikovné karty je 51 dnů, úroková sazba je 26,28 % p.a.

Věrnostní program

Za každou bezhotovostní platbu kartou máte min. 1% finanční bonus, který se vám přičte zpět na kartu. Když kartu použijete v síti partnerů věrnostního programu Premia, bonus může být až 20% podle typu partnera. Měsíční strop bonusu je max. 500 Kč.

Odklad splátky

Může se stát, že někdy budete mít hlouběji do kapsy a pomohl by vám odklad splátky kreditní karty. Jednou za dva roky je to zcela bez poplatku, jinak za odklad splátky zaplatíte jednorázově 199 Kč. Poplatek se vám naúčtuje hned po zřízení odkladu.

O odklad splátky můžete požádat vždy po třech řádně uhrazených splátkách. Maximálně jej během roku můžete využít čtyřikrát. O odklad splátky musíte požádat vždy před datem splatnosti.

Inkaso splátky

Za komfort se platí, a proto 100% inkaso je zpoplatněno poplatkem 19 Kč měsíčně. Inkaso minimální splátky je bez poplatku, pokud však nepošlete zbytek do 100 %, platíte úroky.

Požadavek k inkasu odchází 5 dnů před splatností kreditky, orientačně k 15. dni v měsíci.

Co byste měli vědět

  • Úroková sazba patří mezi nejvyšší na trhu, standardně je to 26,28 % p.a.
  • Kurzy při platbě kartou v cizí měně patří mezi ty horší, spread se pohybuje okolo 2,40 % (ještě horší jsou karty Raiffeisenbank, Moneta Money Bank a mBank).
  • Bezúročné období není pro výběry hotovosti. Přestože jsou 3 výběry z bankomatů měsíčně bez poplatků, nejsou bez úroků. Myslete na to.
  • Nelze vydat dodatkovou kartu nebo platební nálepku.
  • Za odklad splátky neplatíte žádné měsíční pravidelné poplatky, inzeruje Home Credit. A má pravdu, jenže platíte jednorázový poplatek 199 Kč, který vám bude naúčtován v další splátce (po té odložené).
  • Datum splatnosti kreditky může být klidně v neděli (vždy k 20. dni), jenže v nepracovní den peníze do PPF banky, kde má Home Credit účet, nepošlete. Musíte na to myslet a peníze poslat včas během pracovních dnů. Někteří vydavatelé nechávají splatnost kreditky na pracovní den, naproti tomu je pak datum splatnosti takové karty pohyblivé.
Kreditní karta „Šikovná karta“ od Home Credit, vydávaná od 1. 11. 2016
Autor: Home Credit

Kreditní karta „Šikovná karta“ od Home Creditu, vydávaná od 1. 11. 2016

Příjemné bonusy pro každý den

Zatím Šikovnou kartu znáte jako klasickou kreditku. Ceny normální, úroková sazba vysoká a při útratě vám něco ušetří nazpět. Takových karet je v Česku stále hodně. Home Credit ale svoji vlajkovou kartu vytunil o každodenní služby, které mohou využít všechny cílové skupiny zákazníků, tj. od lidí dojíždějících autem do práce přes maminky/otce v domácnosti až po seniory.

Asistence pro motoristy

Velmi příjemným benefitem pro držitele Šikovné karty je asistenční služba pro motoristy. Tu poskytuje AXA Assistance, pojistitelem je Maxima pojišťovna.

Pomoc přijde v případě poruchy, nehody, odcizení vozidla, vandalismu nebo v případě chyby řidiče. Na každou pojistnou událost je maximální limit plnění 10 000 Kč.

Pojištění asistenčních služeb pro motoristy  – Šikovná karta
Událost Plnění v ČR Plnění v Evropě
Oprava na místě příjezd
 + 1 hodina práce příjezd 
+ 1 hodina práce
Odtah
 (pokud oprava není možná) do místa dle vaší volby, max.
 100 km do nejbližšího servisu
Doplnění paliva doručení paliva (bez nákladů na jeho nákup) doručení paliva (bez nákladů na jeho nákup)
Defekt pneumatiky příjezd pomoci a práce příjezd pomoci a práce
Parkovné až 4 dny (reálné náklady) až 4 dny (reálné náklady)
Náhradní ubytování 1 den, max. 1500 Kč/osobu/den 2 dny, max. 100 €/osobu/den
Náhradní doprava (pokud není zabezpečené náhradní ubytování) vlak, autobus – reálné náklady vlak, autobus, letadlo – reálné náklady
Doručení náhradních dílů ne ano

V ČR máte v ceně odtah kamkoli si řeknete, ale max. 100 km. Naproti tomu v Evropě vás bezplatně odtáhnou do (jakéhokoli) nejbližšího servisu. Pokud nejbližší servis bude vzdálený až 200 km, tak to neplatíte, ale když bude hned „za rohem“, odtah je placený třeba jen těch 200 metrů.

Příjemné je, že když vaše auto bude nepojízdné a v daném místě nebudou mít na něj náhradní díly, z Česka vám pošlou nové. Jejich dopravu máte grátis, jejich pořízení samozřejmě platíte.

Když auto nejde zprovoznit ve stejný den, kdy se pokazilo nebo kdy došlo k nehodě (anebo vám ho ukradli), máte dvě možnosti. Buď přespíte a náklady zaplatí pojišťovna, nebo pojedete zpět domů (či do místa cesty) vlakem, autobusem, resp. letecky a opět to zaplatí pojišťovna. Musíte si však předem vybrat, obojí nejde.

Velké plus dávám za to, že asistence platí i pro rozbité čelní sklo, zničenou spínací skříň nebo poškozený zámek zapalování. Pojišťovna to považuje za pokus o odcizení a na ten plní. Protože doslovně vzato nejde ani o poruchu, ani o nehodu, u některých pojišťoven neuspějete a s takto poškozeným autem přitom jet nesmíte.

Na trhu jsou k dispozici výrazně lepší asistenční služby, jenže „za ty prachy“ to berte, tady není co řešit. Z pohledu kreditních karet podobnou asistenci pro motoristy v ceně karty má jen kreditka De Luxe od Raiffeisenbank.

Že není dobré podceňovat pojištění asistenčních služeb, jsme popsali ve článku Malý autopříběh o pojistce, která nestačila.

Měli byste vědět

Asistence pro motoristy k Šikovné kartě neplatí v Bělorusku, Moldávii, Rusku, na Ukrajině a v Turecku.

Asistence je platná pouze pro vozidla do 3,5 tuny, musí mít českou registrační značku a pozor, musí jej v době pojistné události řídit držitel Šikovné karty (nesmíte se prokecnout, že při poruše zrovna řídila vaše druhá polovička a vy jste odpočíval/-a).

Pokud se vám stejná porucha na autě už jednou stala a z Šikovné karty vám asistenční služba pomohla, podruhé během 12 měsíců u stejné závady to už neudělá.

Jestli máte Šikovnou kartu, ale nemáte řidičský průkaz, pojišťovna neplní, i když auto bude třeba vaše.

Nefunguje vám klimatizace? Nevadí, auto jet může dál bez ní, na to se pomoc nevztahuje.

Bude-li při odtahu odtahová služba muset platit mýto, resp. dálniční poplatek, platíte jej vy.

Pokud si zajistíte pomoc sami a až poté zavoláte asistenční službě, máte smůlu. Pamatujte si, že vždy nejprve voláte, poté konáte.

Asistence pro domácnosti

Pomoc při poruše nebo nehodě v domácnosti patří mezi dražší služby, a hlavně ne každý ví, komu má zavolat. S Šikovnou kartou tento problém řeší opět asistenční služba AXA Assistance a náklady hradí Maxima pojišťovna.

Na každou pojistnou událost je maximální limit plnění 10 000 Kč. Příklad: budete-li potřebovat najednou vodoinstalatéra, topenáře a podlaháře kvůli havárii na vodoinstalaci, jde o jednu pojistnou událost do limitu max. 10 000 Kč za všechny řemeslníky.

Pojištění technické asistence v domácnosti – Šikovná karta
Událost
Příjezd dodavatele služby na místo události
Elektrikářské práce
Instalatérské práce
Pokrývačské práce
Sklenářské práce
Topenářské práce
Plynařské práce
Drobný materiál nutný k opravě
Zámečnické práce
Oprava domácího elektrospotřebiče

Pokud se budete třeba potřebovat dostat do zabouchnutých či uzamčených dveří, nejprve budete muset hodnověrně prokázat svoji totožnost. Ale asistenční služba vám zajistí a zaplatí zámečníka, a to včetně výměny zámku.

Dalším příjemným benefitem je zajištění a úhrada opravy elektrospotřebiče v domácnosti. Méně příjemným zjištěním je, že na tuto opravu dosáhne málokdo kvůli přísným pojistným podmínkám (viz box níže). Pojistné krytí platí pouze pro tyto vyjmenované spotřebiče:

Televizor, lednice, mraznička, myčka nádobí, pračka, sušička prádla, elektrický či plynový sporák, elektrická trouba.

Porucha musí být způsobená výhradně vadou nebo únavou materiálu či chybnou montáží při výrobě, která znemožňuje jeho používání k účelu, ke kterému je určen, tj. faktická nefunkčnost.

Měli byste vědět

Asistence neplatí pro komerční prostory (např. pro kanceláře).

Pojištěná je pouze domácnost v ČR, ve které žije držitel Šikovné karty.

O domácnost se musíte starat. Je-li v zuboženém stavu, nečekejte, že vám ji na náklady pojišťovny opraví řemeslníci.

Pamatujte, že vždy musí jít o nahodilé události, což je smysl pojištění. Např. teď praskne voda, teď začne unikat plyn, teď někdo rozbije okno v kuchyni a venku je minus 20. Ne, že musíte udělat zákonnou revizi plynového kotle a zároveň si pozvete kominíka na čištění komínu na účet pojišťovny.

Asistence se nevztahuje na spotřebiče v záruce a spotřebiče starší tří let od data prodeje. Domácí spotřebič musí být zakoupen jako nový a na území ČR. Toto musíte doložit účtenkou, záručním listem nebo jiným dokladem.

Neplní se ani v případě, kdy porucha domácího spotřebiče byla způsobena neoprávněným a neodborným zásahem oprávněné osoby nebo další zúčastněné osoby. Prostě když do třeba myčky dáte jar a pak ji spálíte, protože pěna vznikne až do elektronických obvodů, máte smůlu.

Pojištění zdravotní asistence

Kdo má příbuzné anebo spolehlivé kamarády, má štěstí. Jenže kdo je nemá, musí využít pomoc od státu – anebo třeba asistenční služby Šikovné karty.

Pojištěný je držitel Šikovné karty nebo jeho dítě do dovršených 15 let.

Pokud jste kvůli nemoci či úrazu hospitalizováni, asistenční služba vám zajistí a uhradí nadstandardní pokoj v nemocnici do výše příslušného limitu pojistného plnění. Když takový pokoj nemocnice nemá, anebo je obsazen, dostanete finanční kompenzaci ve výši 300 Kč za každý den hospitalizace, max. 2100 Kč.

Příjemné je, že když se v důsledku úrazu či nemoci následně nemůžete příliš či vůbec pohybovat, asistenční služba vám zajistí dopravu z nemocnice, zpět na kontrolu a dovoz léků až do domu. Jinými slovy nemusíte čekat hodiny na převozovou sanitku.

Pokud vlivem nemoci nebo úrazu musíte zakoupit léky, které v plné výši vaše zdravotní pojišťovna nehradí, asistenční služba vám rozdíl doplatí. Jde o léky, ne o zdravotní pomůcky. A samozřejmě se to netýká nemocí či úrazů vzniklých před pojištěním.

Bez zásadních omezení můžete využívat telefonickou službu podávání zdravotních asistencí.

Na každou pojistnou událost je maximální limit plnění 10 000 Kč.

Pojištění zdravotnické asistence – Šikovná karta
Událost Limit
Medická infolinka neomezeně
Doprava na/z vyšetření či ošetření u lékaře 10 000 Kč
Dovoz léků 10 000 Kč
Nadstandardní ubytování při hospitalizaci (je-li k dispozici) 10 000 Kč, není-li pokoj, kompenzace max. 300 Kč/den, 2100 Kč
Pobyt v nemocnici s dítětem do 15 let (umožní-li to nemocnice) 10 000 Kč
Doplatek léků po hospitalizaci 200 Kč
Doprava z nemocnice po hospitalizaci 10 000 Kč

Měli byste vědět

Pojišťovna neplní, pokud hospitalizace vás nebo vašeho dítěte byla kratší než 24 hodin.

V úvěrových podmínkách je doslova uvedeno …nebo vašemu vlastnímu dítěti do věku 15 let, což lze vyložit tak, že máte-li více dětí, pojistné plnění se vztahuje jen na jedno v daný čas. Pokud by byly současně s vámi hospitalizovány např. 2 vaše děti, pojistné plnění obdrží jen jedno z nich, nebo jen vy.

Neplní se ani v případě, kdy hospitalizace vás nebo vašeho dítěte nebyla způsobena úrazem nebo nemocí, anebo byla dopředu známá a plánovaná.

Pokud jste v důsledku pojistné události stále pohybliví, na dopravu ze zdravotnického zařízení, dovoz zpět nebo dopravu léků nemáte nárok. Od toho je taxi nebo sanitka.

Právní rady

Na asistenční službu se můžete telefonicky obrátit s žádostí o konzultaci problému v oblasti občanského práva. Jde o tyto oblasti:

  • ochrana spotřebitele
  • kupní smlouvy
  • pracovní právo
  • základní informace ohledně exekucí
  • nájemní smlouvy
  • smlouvy o dílo
  • sousedské spory

Odborníci z asistenční služby vám poskytnou informace o vašich právech a povinnostech, a to buď telefonicky, nebo e-mailem.

Měli byste vědět

Nejde o pojištění právní ochrany. Právníka vám nezaplatí, ale radu poskytne.

Nečekejte odpovědi na dotazy související se smluvními vztahy k Home Creditu nebo Maxima pojišťovně, na to je výluka. Opravdu není dobrý nápad chtít po asistenční službě radu na dotaz: Mám na krku exekuci od Home Creditu pro neplacení, jak se mohu bránit? Ale pokud ten dluh máte u jiné společnosti, poradí vám.

Zhodnocení

Šikovná karta Home Creditu dělá čest svému jménu – je vážně šikovná. Její držitel s praktickým úvěrovým nástrojem získá ještě další balíky asistenčních programů, které může kdykoli využít bez nutnosti za ně platit. Potenciální úspora v případě využití benefitů této karty jde do tisíců korun, a to za měsíční poplatek 59 Kč stojí.

Má to jen pár drobností. Opakuji, že prioritně jde o úvěrový produkt. Nechcete jej? Kupte si asistenční služby zvlášť, třeba k vašemu stávajícímu pojištění. Nejsou drahé a možná je už dávno máte třeba v ceně vašeho dodavatele energií, nebo si je můžete levně dokoupit k bankovnímu účtu.

Ne každý touží být součástí velké korporace skupiny PPF, do které Home Credit spadá. Máte-li problém se strategií firmy, hledejte využití podobných služeb jinde.

skoleni_15_4

A konečně, abyste mohli využít výhod Šikovné karty, musí vám ji Home Credit nejprve vydat. A to s novým zákonem o spotřebitelském úvěru nebude už tak snadné, každá úvěrová společnost si nyní musí pečlivě prověřit svého klienta, jinak pomyslný Černý Petr zůstane jí. Novým úvěrovým sítem už mnoho lidí neprojde.

Pokud vám ale nic z výše popsaného nevadí a váš rating v úvěrovém registru je vynikající, Šikovnou kartu mohu doporučit – povedla se.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).