Hlavní navigace

Šest fint lowcostů: Levná letenka, ale balík peněz za poplatky

24. 6. 2011
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Samotná letenka vás může přijít doslova na pár korun. Ale jen za předpokladu, že pojedete bez zavazadel, nezaplatíte ji kartou a nebudete chtít žádné další služby. Jinak se nedoplatíte.

Velmi populární jsou nízkonákladové letecké společnosti (tzv. lowcosty). Již dříve jsme si popsali základní princip, jak s nimi ušetřit – objednat letenku co nejdříve před odletem (text včetně konkrétních cen zpátečních letenek). Dnes vám ukážeme další finty, které u těchto leteckých společností zvyšují celkovou cenu vaší letecké přepravy.

1. Musíte se projít nabídkou pojištění a ubytování

Také jste se již někdy podivovali nad tím, jak může letecká společnost prosperovat, když prodává letenky za pár stokorun? Odpověď je jednoduchá, neprodává pouze letenky. Kdo s nějakou z těchto společností letěl, zná to moc dobře. Než si zarezervujete samotnou letenku, musíte se dostat přes nabídku cestovního pojištění (to nabízejí i klasické letecké společnosti), nabídku ubytování v místě vašeho cíle. Takřka vždy vám bude nabídnut také pronájem automobilu a některé aerolinky lákají také na rezervaci konkrétního sedadla v letadle nebo na přednostní nástup.

Čelit těmto nabídkám budete i po ukončení rezervace. V době před samotným letem dostanete několik připomínkových mailů, jejichž součástí budou opět ony zmíněné nabídky. Nicméně, nikdo vás nenutí k tomu, je využívat a můžete je zcela bezpečně ignorovat (nebo jich naopak využít).

Finta: Pojištění může být již automaticky zaškrtnuté k ceně letenky a vy si jej musíte manuálně vyřadit z nabídky, jinak se vám cena letenky prodraží. Za každého cestujícího se platí pojištění zvlášť a nemá žádné závratné parametry.

2. Za občerstvení na palubě se platí

Počítejte také s tím, že si s nízkonákladovými společnostmi budete muset kupovat veškeré občerstvení na palubě, zatímco např. u ČSA v ceně letenky (která je samozřejmě v průměru dražší) máte nápoj a k jídlu vždy alespoň malou svačinu (na delších letech je ve standardu teplé jídlo).

3. Dražší a delší doprava ze vzdáleného letiště

Velká města mají ve svém okolí hned několik letišť. Nízkonákladové letecké společnosti přitom často nelétají na centrální, ale využívají menších letišť, které mohou být od vašeho skutečného cíle ještě několik desítek kilometrů vzdálené, čímž vám vzniknou další náklady na přepravu. Klasickým příkladem je Londýn. Letiště Heathrow je centrální a je nedaleko centra, kdežto třeba hodně využívané letiště Stansted je zhruba 50 km za Londýnem, ale se spojením na něj to ještě není tak zlé. Horší je to do Lutonu, kde se vám náklady zvýší ještě více a je potřeba počítat i s delším časem. Podobně letiště Stockholm v podání Ryanair znamená, že pak pojedete až dvě hodiny autobusem do hlavního města Švédska. Je to podobné, jakoby letiště Ostrava bylo v Olomouci. Wizzair zase létá do Paříže na letiště Beauvais. Když pominete velkou časovou ztrátu pro cestu do centra Paříže, tak ani cena této cesty z letiště není nijak nízká. Například, oblíbené letiště Charles de Gaule je vzdálené jen 10 minut jízdy od známého pařížského výstaviště a do centra to z něj rovněž není daleko.

Dále si ukážeme na několika konkrétních příkladech poplatky, které si nízkonákladové společnosti tradičně účtují a které nejsou na první pohled zřejmé. Dáme vám tím jakýsi návod, co nejběžnějšího si při objednávání letenek máte hlídat. Vždy se v porovnání objeví podmínky u čtyř nízkonákladových společností, které z Česka provozují nejvíce přímých letů, a klasické aerolinky zastoupí domácí ČSA.

Budete-li si letenku rezervovat přímo na webu nízkonákladových společností, ukáže se vám vždy pouze základní cena, plus základní letištní poplatky.

4. Rezervační poplatek uměle navyšuje cenu

Prvním z poplatků, který není na začátku rezervace viditelný, je poplatek za rezervaci (tak jej pojmenovávají samotné společnosti). Nejde o nic jiného než o poplatek za platbu provedenou platební kartou. Přitom výše poplatku je nesmyslná, i kdybychom vzali v úvahu poplatek 3 %, který si teoreticky naúčtuje banka a letecká společnost jej na vás promítne, u letenky v hodnotě 2500 Kč jde o částku 75 Kč. Takže tímto poplatkem aerolinky neodrážejí náklady na platbu, ale jen navyšují cenu, protože platba kartou vede v drtivé většině případů.

easyJet – ušetříte s kartou Visa Electron, jinak zaplatíte balík

Pokud letenky budete platit těmito kartami, připravte se na vysoké poplatky. Při použití charge karet a kreditních karet American Expres, Diners Club, MasterCard a Visa zaplatíte 2,5 % z transakce, min. 425 Kč. Levněji vyjde platba debetními kartami MasterCard a Visa, poplatek je paušální ve výši 270 Kč.

Tip: Chcete-li ušetřit, plaťte kartou Visa Electron, easyJet u ní neúčtuje žádný poplatek. Tyto karty má Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, Raiffeisenbank a Volksbank.

Ryanair – poplatky za každý směr letu, ušetříte s MasterCard Prepaid

Rezervační poplatek je stanoven ve výši 6 EUR (zhruba 150 korun) a je účtovaný za každého cestujícího a jeden směr letu. Tzn., že za zpáteční let pro dva poplatek zaplatíte 4×6 EUR, tj. cca 600 Kč. Dá se mu ale vyhnout, potřebujete předplacenou kartu MasterCard (v ČR ji nikdo nevydává). Návod je ve článku Levné letenky Ryanair při platbě kartou Visa Electron končí. Máme řešení.

Tip: Chcete-li ušetřit, plaťte u Ryanair předplacenou kartou kartou MasterCard.

Wizz Air – asi mají drahou banku, poplatkům se nevyhnete

Rezervační poplatek je stanoven ve výši 162 korun a stejně jako u Ryanair je účtovaný za každého cestujícího a jeden směr letu. Tzn., že za zpáteční let pro dva zaplatíte poplatek 4×162 korun, tj. 648 Kč. Přitom před dvěma lety Wizz Air poplatek účtoval jen u plateb kartou a bankovní převod byl zdarma. Nyní je stejná cena i pro platbu převodem z účtu.

5. Zaplaťte si odbavení

U některých nízkonákladových společností zaplatíte také za odbavení neboli za check-in. Levnější varianta je online check-in, ale i ten se už zpoplatňuje. easyJet a SmartWings vám za online checkin poplatek nenaúčtují. Naproti tomu u Ryanair za online check-in dáte 150 korun. Wizz Air má online odbavení, je zdarma, necháte-li si check-in na letiště, zaplatíte 270 korun za každý let.

6. Zavazadla nemají lowcosti rádi, jsou drahá

U všech společností platí, že si můžete bezplatně vzít jedno příruční zavazadlo. To vám však nestačí zvláště v případech delších pobytů. U většiny nízkonákladových aerolinek se za větší zavazadla připlácí. Maximální váha většího zavazadla je vždy 32 kg.

easyJet – nahlaste zavazadlo předem, na letišti je cena dvojnásobná

Zdarma je příruční zavazadlo s omezenými rozměry (56×45×25), za větší zavazadlo platíte vždy. Když ho zadáte rovnou při online rezervaci, platíte 600 korun (max. 20 kg; později je cena dvojnásobná). Za každé další 3 kg (nad 20 kg) připlácíte na letišti 1500 korun.

Ryanair – zdarma jen lehká taška do 10 kg

Příruční zavazadlo do 10 kg je zdarma. Dále je to lehce zamotané. Za větší zavazadla vždy platíte, levněji (o 20 EUR) vás vyjde jejich registrace přes internet. Ryaniar také určuje sezonu (1. 6. – 21. 9.; 21. 12. – 4. 1.), kdy je přeprava zavazadla dražší.

První zavazadlo do 15 kg v sezoně stojí 20 EUR při online registraci, 40 EUR při registraci na letišti. Mimo sezonu zaplatíte v obou případech o 5 EUR méně. Pokud vaše první zavazadlo bude vážit 15 až 20 kg, pak za něj v sezoně zaplatíte 30 respektive 50 EUR. Mimo sezonu je to opět o 5 EUR levnější.

U druhého zavazadla ceník určuje jen cenu do 15 kg. V sezoně to dělá 40, respektive 80 EUR, mimo sezonu je to při registraci online opět o 5 EUR levnější, u registrace na letišti je změna – mimo sezonu je cena o 10 EUR nižší.

Přesáhne-li váha vašich zavazadel určené limity, pak si za každé kilo navíc připravte 20 EUR.

SmartWings – přehledné podmínky a ceny

V ceně letenky je jedno příruční zavazadlo (max. 5 kg) a také jedno větší zavazadlo. U ekonomické třídy se neplatí do váhy 20 kg, u tříd Top Travel a Travel Plus je limit posunut o 5 kg výš. Za každý další kilogram si připlatíte 8 EUR.

Wizz air – jen lehká zavazadla, na letišti je cena dvojnásobná

Příruční zavazadlo do 10 kg je zdarma. Za větší zavazadla (max 32 kg) se platí jednotná cena v závislosti na způsobu registrace:

skoleni_15_4

  • přes internet nebo zákaznickou linku – 405 Kč
  • na letišti: 810 Kč
  • na letišti až u odletové brány: 1620 Kč

ČSA

Pro lepší představu uvádím srovnání s ČSA. V ekonomické třídě je v ceně jedno příruční zavazadlo (do 8 kg) a jedno větší zavazadlo do 23 kg. V business třídě jsou v ceně dvě příruční zavazadla (do 12 kg v součtu) a dvě větší zavazadla do 23 kg (každé).

Překračuje-li váha vašeho zavazadla 23 kg, připlatíte si 100 EUR (pokud letíte po Evropě), respektive 130 EUR (pokud letíte do Ameriky). Za druhé a další zavazadlo se připlácí 55 EUR (pokud letíte po Evropě), respektive 60 EUR (pokud letíte do Ameriky). Za každé další zavazadlo se platí 200 EUR.

Přehled nízkonákladových leteckých společností a přímých letů
Letecká společnost Původ Odkud létá (město) Kam létá (město)
Aer Lingus Irsko Praha Dublin
Air One Itálie Praha Milán Malpensa, Pisa
bmibaby Spojené království Praha Birmingham, East Midlands, Manchester
Brussel Airlines Belgie Praha Brusel
Cimber Sterling Dánsko Praha Kodaň, Billung
easyJet Spojené království Praha Amsterdam, Bristol, Londýn Gatwick/Stansted, Lyon, Milán Malpensa, Paříž Charles de Gaulle
GermanWings Německo Praha Kolín nad Rýnem
Jet2 Spojené království Praha Edinburgh, Leeds, Manchester, Newcastle
Norwegian Air Shuttle Norsko Praha Bergen, Kodaň, Oslo Gardermoen, Stockholm-Arlanda, Trondheim
Ryanair Irsko Brno Londýn Stansted, Miláno Bergamo
smartWings Česká republika Praha Antálie, Barcelona, Burgas, Cagliari, Catania, Dubaj, Gerona, Heraklion, Chania, Ibiza, Kalamata, Kavala, Korfu, Lamezia Terme, Larnaka, Las Palmas, Limnos, Malaga, Nantes, Neapol, Nice, Olbie, Palma de Mallorca, Paříž (letiště Charles de Gaulle), Pescara, Preveza, Rhodos, Řím (letiště Fiumicino), Soluň, Split, Tenerife, Valencie, Zakynthos
smartWings Česká republika Brno Kos, Palma de Mallorca, Preveza, Rhodos
Transavia Holandsko Praha Rotterdam
Transaero Airlines Rusko Pardubice Moskva Domoděvovo
Vueling Španělsko Praha Barcelona, Toulouse
Wind Jet Itálie Praha Catania, Rimini
Wizz Air Maďarsko Praha Barcelona, Bari, Benátky Treviso/Marco Polo, Brusel Charleroi, Burgas, Eindhoven, Londýn Luton, Madrid, Milán Bergamo, Neapol, Oslo Sandefjord, Řím Fiumicino
Wizz Air Maďarsko Brno Londýn Luton, Řím Fiumicino

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).