Hlavní navigace

Schválený daňový balíček: 10 změn pro vaši peněženku

16. 1. 2017
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Poslanci schválili daňový balíček. Sleva na děti prošla, ale na daňový bonus už vykázat příjmy jen „jako“ nestačí. EET se bude vztahovat i na elektronické transakce, nejen na hotovostní.

Poslanci schválili tzv. daňový balíček (sněmovní tisk 873). Původně měl platit už od ledna, nakonec ale nestihl projít do konce roku legislativním procesem, a tak se počítá s účinností od dubna 2017. I když návrh ještě musí schválit Senát a podepsat prezident, zopakujeme si, jak vás připravované novinky ovlivní.

Vyšší sleva na dítě

Jednou z nejznámějších novinek je další růst daňového zvýhodnění na druhé dítě o 200 Kč měsíčně (tj. o 2400 Kč ročně) a na třetí a další dítě o 300 Kč měsíčně (tj. o 3600 Kč ročně). Sleva na jedno dítě zůstane stejná, ze změny budou profitovat jen pracující rodiče dvou a více vyživovaných dětí, se kterými bydlí ve společné domácnosti.

Sleva na druhé dítě tak měsíčně bude činit 1617 Kč (ročně 19 404 Kč) a na třetí a další děti pak 2017 Kč – ročně tedy 24 204 Kč.

I když daňový balíček neplatí od ledna, zrovna v tomto případě se dá téměř jistě říci, že změna bude platná od začátku roku.

Růst slevy na dítě
Výše slevy dle počtu dětí 2014
(za měsíc/za rok)
2015
(za měsíc/za rok)
2016
(za měsíc/za rok)
2017
(za měsíc/za rok)
Sleva na 1. dítě 1117 Kč / 13 404 Kč 1117 Kč / 13 404 Kč 1117 Kč / 13 404 Kč 1117 Kč / 13 404 Kč
Sleva na 2. dítě 1117 Kč / 13 404 Kč 1317 Kč / 15 804 Kč 1417 Kč / 17 004 Kč 1617 Kč / 19 404 Kč
Sleva na 3. dítě 1117 Kč / 13 404 Kč 1417 Kč / 17 004 Kč 1717 Kč / 20 604 Kč 2017 Kč / 24 204 Kč

Zaměstnanci si novou výši slev užijí tradičně dříve než OSVČ (tedy už během letošního roku), které je budou uplatňovat až při podání daňového přiznání v následujícím roce po účinnosti změn. Zaměstnancům se navíc letos při zúčtování daní (pokud si nebudou podávat daňové přiznání) bude dorovnávat i loňské zvýšení slevy na druhé a další dítě z počátku roku 2016, které, tak jako letos, mělo být platné už od ledna, ale nestihlo se schválit včas. Z toho plyne, že i příští rok při zúčtování daní zaměstnavatelem (nebo při podání daňového přiznání) se bude dodatečně zaměstnancům uplatňovat letošní zvýšení slevy na dítě za dobu od počátku roku do data účinnosti daňového balíčku (počítá se s tím, že začne platit v dubnu). Více čtěte v článku Rodiny s více dětmi si polepší. Daňová sleva opět vzroste.

Přísnější pravidla pro vznik nároku na daňový bonus

Novela plánuje kvůli zneužívání také zúžit výčet příjmů, které zakládají nárok na vznik daňového bonusu. Nárok na roční daňový bonus získáte, pokud vaše příjmy dosahují nejméně šestinásobku minimální mzdy, pro rok 2017 tedy platí částka 66 000 Kč (maximální výše ročního bonusu zůstává stejná, 60 300 Kč). Nově do těchto příjmů nebude možné zahrnout kapitálové příjmy a příjmy z pronájmu majetku. Nárok na bonus se bude řídit jen příjmy ze zaměstnání a podnikání. O změně čtěte v článku Z daňového bonusu by měla být sociální dávka. Kdo ji získá, se neví.

Sleva na dítě a vyživovanou manželku i pro OSVČ s paušálem

Do novely se v rámci pozměňovacích návrhů dostala také možnost uplatnit slevu na dítě a vyživovanou manželku i pro OSVČ uplatňující výdajový paušál (přesněji i za situace, kdy daňový základ z podnikání či pronájmu přesahuje 50 % celkového daňového základu). Poslanci tento pozměňovací návrh (jako jeden z mála) schválili.

Výměnou za navrácení nároku na uplatnění slevy na dítě a na vyživovanou manželku se ale má využití paušálů dál omezit. Mezní příjem (a analogicky i maximální částka uplatnitelných výdajů při použití paušálu) se má snížit na polovinu. Podnikatelé s vyššími příjmy si tak budou moci paušál uplatnit jen do limitu výdajů, které vychází právě z mezního příjmu. Nově tedy má platit:

Výdajové paušály a pravidla pro jejich uplatnění po schválení daňového balíčku
OSVČ Výše uplatňovaného výdajového paušálu Nová maximální částka uplatnitelných výdajů do částky
Osoby podnikající v zemědělství, lesnictví, vodním hospodářství a řemeslné výrobě 80 % 800 000 Kč
Ostatní živnostníci 60 % 600 000 Kč
Ostatní (nezávislá povolání, znalci, tlumočníci, autoři) 40 % 400 000 Kč
Osoby s příjmy z pronájmu 30 % 300 000 Kč

Podrobněji jsme o novince informovali v článku Sleva na dítě a manželku i pro OSVČ s paušálem. Má to ale háček.

Změna rozhodného okamžiku pro uplatnění slevy pro ZTP/P a invalidy

Rozhodný okamžik vzniku nároku na slevu pro držitele ZTP/P či poplatníka po přiznání invalidity se má změnit. Nově nevznikne nárok na slevu až v okamžiku vydání průkazu ZTP/P nebo pobírání invalidity, ale už v momentě jejich přiznání. To samé pravidlo bude platit i v případě slevy na vyživovanou manželku ZTP/P a slevy na dítě ZTP/P.

Sleva za faktické umístění dítěte

Novela změní i definici slevy za umístění dítěte. V současnosti lze zákon vykládat tak, že se sleva uplatňuje v období, kdy bylo školkovné uhrazeno (cashový přístup), nebo že se sleva uplatňuje v období, za které bylo školkovné uhrazeno (akruální přístup). Nově by se sleva uplatňovala pouze podle akruálního principu.

V souvislosti se slevou za umístění také připomínáme, že od roku 2016 vzniká nárok na slevu jen rodičům, kteří dítě umístí do zařízení evidovaného u ministerstva práce a sociálních věcí. Kvůli tomu na potvrzení od provozovatele zařízení musíte mít kromě vyčíslení školkovného nově také:

  • datum zápisu zařízení do školského rejstříku nebo
  • datum evidence dětských skupin u ministerstva práce a sociálních věcí nebo
  • datum vzniku živnostenského oprávnění.

Podrobnosti najdete v článku Kdo si od letošního roku už nemůže uplatnit školkovné?

Nová daňová sleva na evidenci tržeb

Novinkou je i sleva na evidenci tržeb, kterou může uplatnit poplatník ve zdaňovacím období, kdy poprvé začal tržby evidovat. Sleva činí 5000 Kč.

Paušální daň pro více podnikatelů

Poslanci na schůzi schválili i rozšíření možností využití paušální daně pro podnikatele. Nově si paušální daň mohou nechat stanovit i podnikatelé se zaměstnanci nebo ti, kteří si přivydělávají jako OSVČ k zaměstnání. Podrobnější článek o atraktivnější paušální dani připravujeme.

Více příjmů zdaňovaných srážkou

Důležitou změnou je také rozšíření příjmů, které se mají zdaňovat srážkovou daní. Nově by mělo platit, že příjem do 2500 Kč měsíčně při nepodepsaném prohlášení k dani se bude danit srážkou (15 %). Zároveň ale zůstává v platnosti limit pro odměny z dohody o provedení práce, tedy že do 10 tis. měsíčně se takový příjem opět daní srážkou.

Elektronické prohlášení k dani

Od dubna by s účinností návrhu mělo být možné podepsat prohlášení k dani také elektronicky. V té souvislosti se předpokládal vznik elektronického formuláře, jehož zveřejnění se kvůli zpoždění daňového balíčku odsunulo. Namísto toho byl tedy zveřejněný nový tiskopis prohlášení k dani, zatím ale jen papírový. Podrobněji se tématu věnoval náš sesterský server Podnikatel.cz v článku Nový tiskopis Prohlášení poplatníka zveřejněn. Nečekaná změna

Co neprošlo?

Z původního daňového balíčku se nepodařilo prosadit zpřísnění pravidel v souvislosti s předčasným výběrem dětského spoření na důchod.

V rámci pozměňovacích návrhů poslanci proti logice věci nepřijali vynětí elektronických plateb kartou na e-shopu z EET. Více si k tématu přečtěte v článku na sesterském serveru Podnikatel.cz: Politika zvítězila nad rozumem, #EET se dotkne i online plateb

skoleni_15_4

Dále na pátečním hlasování neprošlo ani vyloučení OSVČ s paušální daní z EET, výjimka pro farmářské trhy a podnikatele s obratem do 414 tis. Kč ročně.

Opozice neuspěla s návrhy na zrušení solidární přirážky nebo změny v sazbách DPH.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).