Hlavní navigace

Šance na úvěr

12. 8. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Banky a jejich mediální kampaně nás na každém kroku utvrzují, že není nic jednoduššího a rychlejšího než si u nich vzít půjčku. Jaká je však skutečnost? Má klient možnost zvýšit šanci na získání úvěru?

Na jedné straně stojí klient, který si chce půjčit, na straně druhé banka, která půjčku nabízí. Protože však nezná žadatele o půjčku, neví nic o jeho solidnosti či majetkových poměrech, vzniká mezi oběma stranami propast nedůvěry. Tuto propast se obě strany snaží vyplnit různými potvrzeními o příjmu, kopiemi účtů, výpisy z banky, ručiteli, přistupiteli k dluhu, zástavami majetku a spoustou další byrokracie. S jakým výsledkem? Zkušenost i těch úspěšných žadatelů je většinou negativní – pocit doprošování se, ponižování.

Chtělo by to něco podobného, co funguje v Západní Evropě nebo Americe – kreditní systém. Klient si vytváří tzv. kredit (svoji platební historii) a na tomto základě mu banka sama nabízí půjčky.

Program MaxKredit je první, který vytváří onen kreditní systém. Vedle tohoto systému začal fungovat Czech Credit Bureau, který umožňuje bankám sdílet informace o držitelích úvěrů.

Program MaxKredit je spojovacím mostem důvěry mezi klientem a bankou. Je to program, v němž si klient vytváří svou platební historii – kredit. To klientovi umožní celoživotní přístup k půjčkám a úvěrům.

Naprosto jedinečné je i to, že platby do jiných vybraných finančních produktů (do stavebního spoření, životního pojištění, penzijního připojištění) podporují program MaxKredit. To v ČR doposud nikdo neuměl.

Program MaxKredit je svobodný a otevřený klient může kdykolivvystoupit nebo čerpat úvěrový limit postupně a peníze má kdykoliv kdispozici. Nebo si nemusí půjčku vzít vůbec a platby na tzv. kreditní zajišťovací účet (KZÚ) se pouze zhodnocují úrokem vyšším než v bance. Navíc jsou platby na KZU daňově odečitatelné.

Co je třeba udělat? Především uzavřete smlouvu o kreditním zajištění. Jde v podstatě o důchodové pojištění u pojišťovny KOOPERATIVA, které bude vždy v budoucnu jistit mimo jiné splacení části půjček, které v bance dostanete. Jde o případy, kdy klient zemře a nemůže dostát svým závazkům vůči bance.

K této smlouvě dostanete veřejný příslib banky, ve kterém se banka zavazuje poskytnout vám půjčky podle programu MaxKredit.

Jaké půjčky a za kolik? Již po roce vám bude banka sama nabízet hotovostní půjčky ve výši minimálně trojnásobku částky, kterou jste vložili do kreditního zajištění. Tím, jak budete pravidelně platit své kreditní zajištění, budete pro banku stále významnějším klientem a částka, kterou vám bude banka ochotna bez průtahů půjčit, se bude každý měsíc zvyšovat. Po 60 měsících vaší účasti v programu MaxKredit už bude banka nakloněna půjčit vám za výhodných podmínek pětinásobek částky vložené do kreditního zajištění. Formou zprávy SMS na mobilní telefon se každý měsíc dozvíte, kolik to bude konkrétně.

skoleni_15_4

Půjčky pro vás budou dosažitelné snadněji než pro klienta, který je pro banku tméně čitelný. Váš kredit bude tak vysoký, že budete podstupovat jen zkrácené řízení při vyřizování žádosti o půjčku a banka vám navíc nabídne výhodnější úrokové sazby, než dává jiným svým klientům.

V programu MaxKredit samozřejmě nemusíte být celý život. Kdykoliv z něj můžete vystoupit a pojišťovna vám vyplatí odbytné. Vydržíte-li však do 65 let, kdy můžete odejít do penze, potěší vás nezvykle vysoká doživotní renta. Takže užitek vám MaxKredit přinese vždy, ať už budete využívat možnosti půjček nebo ne. Pokud zatím nepotřebujete půjčky, nevadí. Je přece dobré mít tuto možnost do budoucna.

Co z uvedeného může podle vás nejvíce zvýšit šanci na získání úvěru?

  • Czech Credit Bureau.
    22 %
  • MaxKredit.
    22 %
  • Známosti v bankách.
    34 %
  • Nic.
    22 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).