Hlavní navigace

S realitní kanceláří nebo bez ní?

14. 3. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Plánujete kupovat či prodávat nemovitost? Je lepší se do toho pustit na vlastní pěst, nebo si najmout realitku? Co vám přinese větší rizika?

Chcete koupit nemovitost? Toto rozhodnutí samo o sobě znamená velkou položku v rozpočtu a také velkou část vašich úspor, která vás měla zajistit na stáří. O to více je na místě opatrnost a rozvaha.

Uspoříte šetřením?

Co bude výhodnější – zkusit si celou transakci zařídit na vlastní pěst, nebo ji raději svěřit do rukou realitní kanceláři? Volba není jednoduchá, obojí má svá rizika.

Na vlastní pěst zaručeně levněji?

Pokud budete chtít ušetřit na provizi za realitní kancelář, připravte se obětovat celé záležitosti hodně času a také nervů. Abyste totiž skutečně ušetřili, musíte pokrýt všechna právní rizika, která by vás nakonec mohla stát víc než služby realitní kanceláře. Při koupi nemovitosti je totiž potřeba pohlídat si, zda na ní například nevázne zástavní právo, věcné břemeno nebo třeba exekuce. Ani samotnou smlouvu neberte na lehkou váhu, k té si raději přizvěte právníka. Čtěte také: Daň z nemovitosti 2011: Víme, jak na ni

Katastr, katastr a zase katastr

Svou pozornost tedy musíte kromě osoby prodávajícího zaměřit především na katastr nemovitostí. Zde si právě můžete ověřit osobu, která vám nemovitost prodává a měla by být proto vedena v katastru jako majitel nemovitosti s odpovídajícími identifikačními údaji. Samozřejmostí by také mělo být, že vám k nahlédnutí poskytne listiny, ze kterých vlastnictví vyplývá – tedy kupní nebo třeba darovací smlouvu.

Dále je potřeba prověřit, že na nemovitosti neváznou žádné právní vady. Požádejte proto o výpis z katastru nemovitostí. Nezapomeňte před tím na stránkách katastru zjistit číslo listu vlastnictví a katastrální území.  Čtěte také: Privatizace bytu: Nárok na přednostní nabídku vám obecní byt nezaručuje

Výpis pod lupou

Na výpisu se zaměřte na to, zda se majitel nemovitosti shoduje s osobou uvedenou na listu vlastnictví a zda také není jen vlastníkem části nemovitosti. Pak by se také mohlo stát, že pro splnění vlastních záměrů, které s nemovitostí máte, byste museli získat souhlas i ostatních majitelů.  Pozor také na zkratku SJM, která značí, že nemovitost je ve společném jmění manželů a ti ji pak mohou prodat  jedině spolu.

Koho byste přizvali k nákupu nemovitosti?

  • Realitní kancelář
    23 %
  • Dobrého právníka
    55 %
  • Stavebního odborníka pro posouzení nemovitosti
    30 %
  • Notáře
    16 %

Nezapomeňte zkontrolovat ani vlastníka pozemku, který se může lišit od majitele nemovitosti. To by znamenalo pozemek v nájmu a cena nemovitosti by rozhodně měla být nižší než v případě vlastnictví nemovitosti i pozemku.

V případě, že na výpisu najdete před označením nemovitosti písmeno P, dejte pozor. Písmeno značí tzv. plombu, které signalizuje, že na katastr dorazil dokument, který pozmění stav nemovitosti, ale do výpisu ještě nebyl zanesen. Určitě si v tomto případě počkejte na zpracování katastrem. Čtěte také: Do kdy se lze vyvázat ze smlouvy o smlouvě budoucí

Pozor na zástavy, exekuce a břemena

Stejnou pozornost věnujte i části zabývající se omezením vlastnického práva. Najít zde můžete zástavní právo nejčastěji spojené s hypotékou. Objevit se zde ale může i exekuce kvůli které nelze nemovitost převést do vašeho vlastnictví, leda že byste závazky uhradili za majitele nemovitosti. Na nemovitosti dále mohou váznout věcná břemena, která omezí vaše budoucí nakládání s nemovitostí. I tyto skutečnosti by se měly odrazit na ceně nemovitosti a vy byste jim ve vlastním zájmu měli věnovat dostatek pozornosti. V tomto případě se nevyplácí šetřit za radu od právníka.

Před samotným podpisem kupní smlouvy se pak můžete pojistit třeba smlouvou o smlouvě budoucí. Majitel ji tak do stanoveného data může prodat jenom vám a navíc se zde zaváže i ke konkrétnímu datu přenechání nemovitosti. Pro složení rezervační zálohy a kupní ceny určitě využijte úschovy v bance nebo u notáře. Můžete se tak pojistit před tím, že o peníze přijdete nebo že prodejce nezaplatí daň z převodu nemovitosti (která pak bude na vás) nebo pro případ pozdějšího uvolnění nemovitosti k užívání. Zůstane vám pak v ruce páka, která vás může ochránit před zneužitím prodejcem. Čtěte více: Nenechte se napálit realitkou ani kupcem nemovitosti, který bude rychlejší než vy

Najděte si svoje bydlení ve velkém katalogu nemovitostí

Proč jsou realitky strašákem?

Proč existuje na adresu realitních kanceláří tolik strašidelných povídek? Často proto, že jsou bohužel pravdivé. Právní úprava, která stanovuje pro realitky pravidla, je v Čechách velmi liberální. Podnikat s realitami tak může prakticky kdokoliv. Není totiž třeba plnit jakékoli přísné podmínky. Živnostenský zákon totiž ustanovil tuto činnost jako živnost volnou. Čtěte také: Čtyři výhody výměny nemovitostí a její pravidla

Kauza Prolux

Nad praktikami realitní kanceláře Prolux čtenáři vášnivě diskutovali v internetových diskuzích. Důsledkem byl soudní spor s vydavatelem našeho serveru, se společnosti Internet Info.

Každý své smlouvy strůjcem

Proto pak není na trhu těžké narazit na realitní kanceláře, které si vás zavážou exkluzivní smlouvou (přesto, že vám můžou tvrdit, že to tak není). Když pak nevidíte výraznější snahu nemovitost prodat a vy si třeba nakonec prodej zařídíte sami, zaplatíte vysoké pokuty. Tyto smlouvy uzavírají s klienty i osvědčené realitky, zde ale máte jistotu, že se společnost nesnaží profitovat pouze na případných zaplacených sankcích, ale že se bude snažit nemovitost opravdu prodat.

Pozor také na výši provize. V případě, že budete chtít od smlouvy odstoupit, vrátí vám realitka zálohu, provizi (která může být i ve stovkách tisíc Kč) už ale chtít dát nebude. (Obvyklá výše provize se pohybuje většinou mezi 3 až 6 %.) Čtěte také: Jak prodat nemovitost s hypotékou?

Některé kanceláře nechtějí klientům nakonec vracet ani zálohy. Většinou je problém v šikovně napsané smlouvě, jednostranně výhodné pouze pro realitní kancelář, nikoli pro klienta. Pak vyvstává problém – realitka neporušila ve smlouvě zákon. To pouze vy jste podepsali velice nevýhodný kontrakt. Asi proto není třeba uvádět, že známá fráze: podepsat můžeš, přečíst musíš zde platí dvojnásob.

Pro klid duše podmínka nutná

Porozumět složité a dlouhé smlouvě ale nebude dělat problém spíš těm, co vystudovali práva. Pro nás ostatní bude lepším řešením vyhledávat služby pouze u osvědčených společností, jejichž klienti nebo vaši známí se s vámi mohou podělit i o zkušenosti. Reference můžete nalézt i na webu Asociace realitních kanceláří ČR. Pro soupis kupní smlouvy je i v případě realitky vhodné vyžadovat služby právníka či notáře.

skoleni_15_4

Uvažujete-li o realitce, hledejte tu, která má zveřejněno své stálé sídlo, provozní hodiny, oprávnění k činnosti a odpovědnou osobu. Dalšími kritérii by mohl být průkaz odborní zdatnosti, doba působení na trhu, nebo systém řízení kvality práce, uvádí tisková zpráva sdružení spotřebitel.net. Ač se to může zdát nedůležité, dejte i na svůj dojem ze samotných pracovníků a místa, ve kterém subjekt podniká. Čtěte také: Ceny bytů jsou na dně, kupujte

Pro váš klidný spánek je i v tomto případě nejlepší použít při peněžních převodech notářskou nebo advokátskou úschovu po dobu, než bude vyřízen návrh na vklad na Katastru nemovitostí.

Máte zkušenosti s realitní kanceláří? Jaké? Budeme rádi, když se o ně podělíte v diskusi.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).