Hlavní navigace

S platebními kartami Maestro už jde platit na internetu. Je to dobře nebo špatně?

4. 4. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pro někoho jde o dobrou zprávu, jiného klienta naopak bude mrzet, že končí nejbezpečnější karta na českém trhu.

S platností od 15. dubna 2011 bude možné platebními kartami Maestro vydanými v České republice platit kdekoli na internetu. Důvodem je změna politiky MasterCard, která nově tyto karty uvolňuje k plnému použití. V praxi to má dva dopady:

1, Platební karta Maestro už nebude nejbezpečnější kartou, protože s ní bude moci jít platit na internetu, pokud tomu vydavatel karty (např. na žádost či jinak) nezabrání.

2, Držitelé této karty si nebudou muset pro platby na internetu pořizovat jiný typ karty.

Nejbezpečnější kartou tak nyní bude pouze karta VPay od společnosti Visa, ale tu žádná česká banka nevydává.

Příklad karty VPay

Co se mění pro stávající držitele karty

Pokud máte platební kartu Maestro vydanou do 28.2.2011 včetně, nemá na zadní straně tzv. CVC kód, a tudíž ji nelze k těmto transakcím použít. Karty vydané od 1.3.2011 již CVC kód obsahují a jestliže vydavatel karty tuto transakci umožní, s kartou Maestro na internetu zaplatíte.

Aktualizováno 6.4.2011 ve 14:00 hod.

Až dosud bylo použití karet Maestro na internetu podmíněno úplnou autentizací na obou stranách, tzn. že jak karta, tak obchodník museli být 3D Secure. Přitom uvedení kódu CVC2 jak na kartě tak u obchodníka nebylo vyžadováno.  Protože žádný český vydavatel nezabezpečuje své karty 3D Secure nebyla žádná česká karta Maestro na internetu použitelná.

Tento princip mohl porušit vydavatel karty tím, že E-commerce transakce kartami Maestro schvaloval bez autentizace. Tím však na sebe přebíral odpovědnost za případné škody.

Změna (jediná) je v tom, že povinnost autentizace  na straně karty přestává platit, tzn. že vydavatel nemůže transkaci kartou Maestro odmítnout z důvodu, že není 3D Secure. Může ji samozřejmě odmítnout z jiných, „standardních“  důvodů – nedostatek prostředků, zákaz, nulový či nedostačující limit pro e-commerce transakce.  Každá česká karta Maestro bude tedy pro nákupy u 3D Secure e-commerce obchodníků  (kdekoli) v principu použitelná. Zda  transakce proběhne či nikoli bude záviset na konkretním produktu a možnostech jeho vydavatele a držitele karty akceptaci  na internetu ovlivnit.

Děkuji specialistovi na platební karty z nejmenované banky za upřesnění.

(Ne)chci platit kartou Maestro na internetu

Jestliže vaše stávající karta patří mezi dříve vydané a nechcete s ní na internetu platit, jednoduše nemusíte dělat nic. Po skončení její platnosti (nebo po její ztrátě a znovuvydání apod.) však již dostanete kartu Maestro, která platby na internetu podporuje. Pokud po těchto platbách dychtíte, požádejte o převydání karty, nová karta Maestro již bude mít CVC kód a bude ji možné zapojit pro tyto platby.

Změnu pocítí jen někteří klienti

Novinky pocítí hlavně klienti Fio banky, která k účtům automaticky karty Maestro vydává. Ostatní banky karty Maestro vydávají jen okrajově nebo vůbec, přesto bylo v České republice podle statistiky Sdružení pro bankovní karty ke konci roku 2010 vydáno 1 270 408 karet Maestro. Karty pro Fio banku však vydává Československá obchodní banka, a ta v době publikace článku neumí zamezit transakcím bez přítomnosti karty. To znamená, že nově vydané karty Maestro s logem Fio banky budou obecně otevřené pro platby na internetu bez možnosti tomu zamezit.

Kartami Maestro bude možné platit na internetu jen v režimu 3D Secure. Problém je, že v České republice je tento režim podporovaný jen ze strany akceptantů karet, ale ne ze strany vydavatelů (tj. je jen jednostranný). Platební karty Maestro (i ostatní karty) podporující režim 3D Secure rovněž ze strany vydavatele žádná česká banka nevydává, pro takovou kartu si musíte nejblíže do Rakouska.

Příklad karty Maestro Fio banky

Kdo vydává platební karty Maestro pro běžné klienty

Banka Lze blokovat pro platby na internetu
Banco Popolare ne
Citibank ano, nově se už nevydávají
Česká spořitelna ano
Fio banka ne
GE Money Bank ano
Komerční banka ano
LBBW Bank ano
Oberbank ne
Raiffeisenbank ano
Raiffeisenbank im Stiftland ne
UniCredit Bank ano
Volksbank ne
Waldviertler Sparkasse von 1842 ne

Ve zkratce

  • O povolení plateb kartou Maestro přes internet rozhoduje vždy její vydavatel. Neznamená to, že všechny karty Maestro bude možné automaticky použít pro platby na internetu, ale jen to, že karta to bude umět, pokud to vydavatel (banka) bude podporovat.
  • Je důležité, aby vydavatel karty umožnil transakce na internetu povolit na žádost jejího držitele, ale nikoli plošně automaticky. Sníží se tak riziko případného zneužití karty.
  • Českými kartami Maestro bude možné platit pouze u obchodníků zapojených do 3D Secure s plnou autentizací. V České republice je to drtivá většina obchodníků.
  • Dále bude možné kartami Maestro provádět MO/TO transakce (Mail Order, Telephone Order) v případě, že držitel karty a obchodník jsou souběžně z České republiky.

Poslední dva body ukazují, že oproti běžným kartám MasterCard je použití karet Maestro na internetu sice umožněno, ale stále v omezeném režimu (děkuji čtenáři s přezdívkou Fred 33)

Otázky a odpovědi pro klienty Fio banky

O možnost placení na internetu nemáte zájem

Nemusíte učinit žádný krok, bez vytvoření CVC kódu není vaše karta v prostředí internetu použitelná, tedy ani zneužitelná. Po ukončení její platnosti vám však již bude vydána karta, která placení na internetu umožňuje.

O placení na internetu máte zájem, ale nespěcháte.

Stejně jako v prvním případě nemusíte učinit žádný krok, stačí jen počkat do obnovy karty. Nová karta již bude platby na internetu umožňovat.

O placení na internetu máte zájem co nejdříve, chcete však zachovat číslo karty i její PIN

V tomto případě můžete Fio bance na některé její pobočce podat žádost o výměnu (plastu) karty, na jejímž základě vám bude vydána nová karta se stejným číslem a stejnými PINem. Nová karta již bude vybavena CVC kódem a bude tedy ihned použitelná k placení na internetu. Kartu lze kontinuálně používat, neboť původní kartu odevzdáte až při převzetí nové karty. Služba výměny plastu karty je zatížena jednorázovým poplatkem ve výši 250 Kč a jsou nutné dvě návštěvy pobočky.

skoleni_15_4

O placení na internetu máte zájem co nejdříve, akceptujete nové číslo karty i nový PIN

V tomto případě můžete podat žádost o nahrazení karty, a to buď prostřednictvím odpovědi na zprávu obdrženou do schránky v aplikaci internetbanking, nebo osobně na libovolné pobočce Fio banky. Na základě této žádosti vám bude vydána zcela nová karta, tedy karta s novým číslem, novým PINem a samozřejmě již s vlastním CVC kódem. K okamžiku předání nové karty bude platnost vaší stávající karty automaticky ukončena. Služba nahrazení karty je zatížena jednorázovým poplatkem ve výši 100 Kč a pokud jste uživatelem aplikace internetbanking, postačuje jen jedna návštěva pobočky k fyzickému převzetí karty. 

Jste rádi, že je možné karty Maestro použít k platbám na internetu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).