Hlavní navigace

S platební kartou do ciziny

27. 4. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Plánujete odcestovat do zahraničí a váháte, zda s sebou vzít místo hotovosti platební kartu? Jaké výhody a nevýhody se váží k takovému rozhodnutí? A jaká jsou s používáním platebních karet za našimi hranicemi spojena rizika?

Pár opatření před cestou

Stejně jako v případě pasu, tak i v případě karty je nutné před odjezdem do zahraničí ověřit, zda je karta platná a zda tomu tak bude i v průběhu vašeho pobytu v zahraničí. Cestujete-li pak do vzdálenějších míst či do exotičtějších zemí, ověřte si také úroveň pokrytí daného regionu akceptačními místy či bankomaty, kde tedy nebudete mít problémy s použitím karty. Toto lze učinit jednoduchým způsobem prostřednictvím internetu na následujících adresách:

Pokud pak chcete využít cestovního pojištění, které je vám u platebních karet nabízeno, ověřte si rozsah tohoto pojištění, neboť nemusí pokrývat všechna rizika, se kterými se při své cestě setkáte a která chcete mít pojištěná. Informace o tom, u kterých platebních karet můžete využít cestovní pojištění, naleznete i na našich stránkách.

Ubytování rezervujte přes kartu

Může se stát, že hotel, kde chcete svůj pobyt v zahraničí strávit, bude v době vaší cesty obsazený, a proto je lepší ho dopředu rezervovat. Možností, jak si ubytování rezervovat, je samozřejmě celá řada, nicméně jednou z méně známých možností je i platební karta. Prostřednictvím ní lze snadno provést rezervaci ubytování ve většině hotelů po celém světě. A není to nic složitého, stačí do daného hotelu zatelefonovat a při rezervaci oznámit, že budete platit platební kartou.

V dalším kroku budete požádáni o uvedení jejího čísla a data konce platnosti karty. Nezapomeňte si vyžádat písemné nebo faxové potvrzení rezervace a přidělení rezervačního kódu, neboť hotel je povinen pokoj rezervovat až do odhlašovací doby následujícího dne. Stane-li se, že vám nebude požadované ubytování zajištěno, máte právo na jednu bezplatnou noc v hotelu stejné kategorie. Náklady pak hradí hotel, který nezajistil vaši rezervaci. Naopak v případě, že se do hotelu bez zrušení rezervace nedostavíte, může vám být naúčtována jedna noc. Proto je také vhodné dopředu znát podmínky pro zrušení rezervace a zároveň i číslo zrušení rezervace.

Přirážky za platby kartou?

V zemích Evropské unie a na Islandu, v Lichtenštejnsku a Norsku se může stát, že vám obchodník při platbě kartami Maestro nebo MasterCard naúčtuje k částce nákupu i přirážku za platbu kartou, která je výlučným rozhodnutím konkrétního obchodníka. Útěchou snad může být jen to, že výše přirážky nesmí přesahovat náklady, které prokazatelně souvisejí s náklady obchodníka na akceptaci vaší karty. Těmito náklady se rozumí například telekomunikační poplatek nebo poplatek za zpracování transakce bankou.

Dalším pozitivem je i to, že na uplatnění uvedené přirážky a její výši vás musí obchodník upozornit předem. Nemusí to však být ústně, neboť stačí i upozornění ve formě informačního nápisu umístěného vedle pokladny.

Účtování těchto přirážek je poměrně novou záležitostí a obchodníkům to umožnila asociace MasterCard změnou svých pravidel k 1. lednu 2005. S tímto rozhodnutím pak v nedávné době vyjádřila svůj nesouhlasKomerční banka. Poradenská společnost Capgemini se naopak vyjádřila, že neočekává, že by se pro účtování přirážky zákazníkům rozhodl významný počet obchodníků vzhledem k tomu, jak vysoké míře konkurence je maloobchodní segment trhu podroben. Obchodníci navíc na území Evropy berou platby kartami jako přirozenou součást služeb zákazníkům a zpravidla jsou připraveni nést náklady, které jsou s touto službou spojeny.

Argumentem ve prospěch rozhodnutí MasterCard může být i skutečnost, že obchodník nemůže účtovat přirážku u jiných způsobů platby (šeky, obchodní poukazy). Účtováním přirážky u platebních karet by tak pravděpodobně omezil výhody, které jejich akceptace přináší a demotivoval by své zákazníky k jejich používání.

Nadto nedovoluje asociace MasterCard používat platební karty MasterCard a Maestro v Íránu, Libyi, Barmě a Súdánu.

Zvýhodněné poplatky

Máte-li svou platební kartu u banky, která disponuje svými pobočkami v okolních zemích, může vám být při jejich použití u výběrů z bankomatů u těchto poboček účtován zvýhodněný poplatek. Platí to například pro Českou spořitelnu, která využívá bankomaty skupiny Erste Bank, disponující pobočkami v Rakousku, na Slovensku, v Chorvatsku a Maďarsku.

V jiných případech se připravte na to, že poplatky například za výběr z bankomatu mohou dosáhnout i stovek korun. Informace o účtovaných částkách lze nalézt i na našich stránkách.

Odcizení, ztráta či poškození

Nikdy není dobré malovat čerta na zeď, ale předvídat rizika se vyplácí. Proto si před odjezdem do zahraničí zjistěte, jak se zachovat při ztrátě, poškození či odcizení vaší karty. Pro mezinárodní karty fungují i speciální asistenční centra, která svým klientům v takovýchto situacích pomáhají. Nebezpečí zneužití existuje a možná újma je nemalá, proto je dobré reagovat ihned, jakmile k této situaci dojde.

Existuje samozřejmě řada možností, jak takovéto krizové situace vyřešit. Jendou z nich je služba Emergency cash. Jde o nouzové dodání hotovosti do zahraničí v případě, že vám kartu někdo odcizil nebo jste ji ztratili a nemáte žádnou hotovost. Dobré je dopředu vědět, že tato pomoc není zadarmo a poplatek za ni se může vyšplhat až na několik tisíc korun.

Emergency card je další záchrana ve chvíli, kdy nemáte kartu ani peníze. Od předešlé služby se liší tím, že vám do zahraničí dorazí nová karta, kterou pak můžete používat po zbytek pobytu. Nějakou chvíli trvá, než k vám karta dorazí, a samozřejmě to nějakou tu tisícikorunu stojí.

Pohotovostní linky

V případě karet Visa lze využít Visa Global Assistance Centre v Baltimore +1 410 581 3836 nebo Visa Global Assistance Centre v Londýně +44 207 938 1031, kde lze také požádat o vydání náhradní karty (Replacement Card). Kartu vydá asistenční centrum, a to bez PINu. Karta má pak omezenou dobu platnosti cca 3 měsíce a je určena pouze k bezhotovostním nákupům.

U karet MasterCard lze využít jejích internetových stránek, kde zadáním cílové země naleznete i pohotovostní linku, která vám poskytne potřebnou podporu.

skoleni_15_4

K platební kartě je samozřejmě možné sjednat i pojištění, které se vztahuje na neoprávněné použití platební karty v důsledku její ztráty. Výhodou je, že se pojištění vztahuje i na poplatky hrazené v souvislosti s hlášením její ztráty a vydáním nové platební karty s původní platností. Platnost pojištění je zpravidla celosvětová včetně území České republiky. Dobré je připomenout, že u tohoto pojištění bývá vyžadováno jeho sjednání i několik dní před hlášením pojistného případu. Výše pojistného se pohybuje v řádech stovek korun ročně, samozřejmě záleží na vašich požadavcích a druhu platební karty.

Výhody zlatých karet

Jednou z velkých předností zlatých karet je klubová karta IAPA (The International Airline Passengers Association), která opravňuje držitele především k čerpání slev ve vybrané síti hotelů a autopůjčoven po celém světě. Kromě toho zaručuje bezodkladné vyhledání zavazadel a klíčů ztracených při letecké přepravě, nabízí on-line rezervační služby, cestovní pojištění apod. Pro náročnější cestovatele letadlem je možné využít i výhod Priority Pass.

Platíte v zahraničí:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).