Hlavní navigace

S kreditkou kolem světa

15. 7. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

K mnoha platebním kartám bývá vázáno cestovní pojištění. Jejich šťastní majitelé tedy nemusí za další pojištění utrácet své peníze. Není všechno zlato, co se třpytí, a zmínění šťastní majitelé karet se mohou také šeredně spálit.

Majitelé embosovaných platebních karet bývají při cestách do ciziny extrémně vysmátí. Mají totiž velmi často cestovní pojištění vázáno na svou kartu, přičemž je toto pojištění velmi levné a navíc celoroční.

Pro klienta banky má toto pojištění řadu výhod. Nejen že nemusí před každou cestou do zahraničí navštěvovat pojišťovnu, často za toto pojištění ani neplatí, neboť je již zahrnuté v ceně karty (týká se nadstandardních karet), popř. platí relativně málo.

Využívání takového pojištění má ale i své nedostatky, přičemž mnoho držitelů karet si jich není vědomo. A to jde o nedostatky, u kterých se nemusí vyplatit zamhouřené oko. Tedy pokud nejsme kočkami a nemůžeme si dovolit obětovat jeden ze svých životů.

Pozor na limity!

První zradou pojištění k platebním kartám bývá limit pojistného plnění na léčebné výlohy. Ten totiž leckdy nedosahuje adekvátní výše a nemocný turista by mohl být velmi nepříjemně překvapen.

Např. základní pojištění „QUALITY“, které nabízí ke svým kartám eBanka, obsahuje limit pojistného plnění pro léčebné výlohy pouze 500 tis. Kč. Každý svého štěstí strůjcem, já bych o podobné pojištění nestál.

Verze Standard u pojištění karet ČSOB počítá s pojistnou částkou (léčebné výlohy) 750 tis. Kč. Přitom utratit za zdravotní péči jeden milion korun není v současnosti vůbec žádný problém. Stačí pro to komplikovanější zlomenina s operací a převozem zpět do Čech.

Obecně lze konstatovat, že základní verze pojistek ke kartám mají pojistnou částku obvykle do jednoho milionu korun. V leckterých případech ale mohou náklady na ošetření tuto sumu přesáhnout a může se vyplatit pořídit si ještě připojištění, popř. jiné kompletní pojištění s vyšší pojistnou částkou.

Co obsahuje?

Různé verze cestovního pojištění k platebním kartám mají různé vlastnosti. Zatímco takřka všechny pojistky obsahují pojištění léčebných výloh, už zdaleka ne každá pojistka obsahuje pojištění odpovědnosti a nebo dokonce ztráty zavazadla.

Opět lze konstatovat, že kompletnější pojištění nabízejí až dražší karty (nazývané zpravidla „gold“), popř. dražší pojistky. Levnější jistě potěší, nadchnou ale pouze stěží.

Pojistky v rámci platebních karet bývají zpravidla koncipovány jako celoroční pro opakované výjezdy, přičemž jeden výjezd bývá zpravidla časově limitován (např. 28 dny). Po uplynutí časového limitu je třeba se vrátit do vlasti, jinak pojistná ochrana zanikne.

Pojistky na opakované výjezdy mohou být sice finančně zajímavé, mají ale jednu velkou praktickou nevýhodu. Zatímco jsou moderní produkty cestovního pojištění šité na míru (pro každou cestu je možné zvolit jinou výši krytí), s pojištěním při platební kartě se musíme spokojit vždy se stejnou pojistkou.

Rozhodneme-li se tedy zaraftovat si ve Švýcarsku, bude zřejmě nutné zaplatit si pojištění nové. Pojištění takové, které obsahuje i pojistné krytí nehody při raftingu.

Pozor na…

Nemusí jít jenom o rafting. Nízká cena pojistek k platebním kartám bývá dána i množstvím výluk, které tato pojištění obsahují. A v neposlední řadě jde o spoluúčast. Ta bývá u běžných pojistek nulová. U platebních karet nikoliv. Např. ČSOB vyžaduje na klientech spoluúčast 3 % (min. 500 Kč).

Zatímco některé pojistky obsahují celoroční pojistné krytí automaticky, u jiných se musí toto krytí zaktivovat příslušnou transakcí (např. platbou letenek nebo pohonných hmot). Pokud tedy klient banky má kartu pouze s sebou a nepoužívá ji, dost možná vůbec není pojištěn.

dan_z_prijmu

Taktéž je třeba dát pozor na zrušení karty. Zrušíte-li kartu, zrušíte s ní zároveň i pojištění.

Zatímco k některým kartám je pojištění nabízeno automaticky a je již v ceně, u jiných je možné ho dokoupit. V těchto případech se doporučuje dvakrát měřit a pouze jednou řezat. Patříte-li mezi lidi, kteří odjedou jednou v roce na několik dní do Chorvatska, možná se vám pojištění karty ani nevyplatí. Levněji může vyjít běžné cestovní pojištění.

Spoléháte na pojištění s platební kartou?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).