Hlavní navigace

Názory k článku Rozhodčí doložky v úvěrové smlouvě

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 9. 2008 20:59

    Václav Klaus (neregistrovaný)
    Neznám žádnou společnost poskytující úvěry včetně renomovaných bank, která by nepoužívala rozhodčí doložku. Ano často toho společnosti zneužívají. Ovšem tyhle věty musím okomentovat, cituji "V případě úvěrových společností je často využíváno rozhodčího řízení jako nástroje, pomocí kterého společnost zrychlí a výrazně zjednoduší uspokojení své pohledávky na majetku dlužníka. V kontextu vysokých úroků se pak dlužník může v důsledku tohoto postupu dostat do výrazných existenčních problémů." Ano přesně jak autor napsal, nikdo nemá zájem čekat na peníze 5 let a ještě poslouchat nářky v soudní síni jaký je dlužník strašný chudák a že za veškeré jeho problémy může právě společnost která mu půjčila peníze, ikdyž neplatil řádně jak měl. Navíc soudy jdou těm "chudákům" naruku a tudíž společnosti naprosto logicky chtějí aby bylo plněno tak, jak bylo domluveno při podpisu smluv!
    Rozhodčí řízení má pro dlužníka i jednu obrovskou výhodu, právě proto, že se neprotahuje soud na několik let, ale max. na několik měsíců, nenaskáčí mů úroky z prodlení po prohraném sporu do závratných výšek. Samozřejmě vyjímku tvoří právě zmíněná Agrární a Hospodářská komora, kde to trvá i 3 roky, takže té se raději vyhněte.
    Samozřejmě ale logicky platí tak jako u bank, a funguje to tak odjakživa po celém světě, kdo má peníze určuje pravidla. Bylo to tak, je to tak a bude to tak. Jasný? Myslím, že ano!!!
  • 5. 9. 2008 19:09

    Foxtrot (neregistrovaný)
    ČSOB Leasing na rozhodčí řízení nepřistupuje a vše řeší u soudů po Praze podle toho zda-li případ spadá pod okresní nebo krajský soud... to je v jejich smlouvách
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).