Hlavní navigace

Rozbil se kalkulátor, máte smůlu?

30. 8. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Česká spořitelna zabezpečuje své internetové bankovnictví pomocí kalkulátoru, který si klient musí zakoupit. Když se tento kousek elektroniky porouchá, ztratíte snadný přístup do banky a musíte na pobočku. Jak se o vás Spořitelna postará?

Čtenářská zkušenost:

Rád bych vás seznámil se svou zkušeností z České spořitelny, která vede náš rodinný sporožirový účet. Jsa ideálním klientem, na pobočku prakticky nechodím – výpisy si nechávám posílat poštou a příkazy zadávám prostřednictvím internetového bankovnictví. Problém nastal, když můj bankovní kalkulátor vypověděl službu.

V pondělí 29. 7. v dopoledních hodinách jsem navštívil pobočku v Brně v ulici Cejl, která vede můj účet. Množství lidí mne od čekání odradilo, a odložil jsem proto svou návštěvu na odpoledne.

Když jsem do pobočky dorazil podruhé, situace byla prakticky stejná. V jednom rohu řešila paní privátní poradkyně záležitosti nějakého klienta – za dobu, kterou jsem celkově strávil na pobočce, vyřídila klienty dva – a za okénkem hotovostních operací seděla druhá pracovnice, která se podle svých možností snažila pomáhat své další kolegyni, vyřizující záležitosti příchozích. Byli zde hlavně důchodci, trpící nespavostí, kteří si, aby měli dobré spaní, převáděli „vkladní knížky na jméno“.

Zeptal jsem se paní za pokladnou, zda mi pomůže vyřešit můj problém s kalkulátorem. Omluvila se, že nikoli, abych se obrátil na její kolegyni. Když jsem se k ní zhruba po hodině čekání propracoval, byla velmi vstřícná, na kalkulátor vystavila potvrzení, sdělila, že jde pravděpodobně o vybité baterie a že kalkulátor předají k opravě. Na můj dotaz, kdy to bude, se odešla zeptat a pak odpověděla, že pan vedoucí bohužel neví, kdy kalkulátor bude opraven.

Byla kolem toho spousta papírování, pak jsme ještě řešili příkazy a změny, které bych si byl provedl sám, kdyby nebyla selhala technika, poté mi ještě dala podepsat dodatek ke smlouvě o sporožirovém účtu. Mezitím „spadl systém“, takže celkový čas strávený na pobočce byl 1 hodina 42 minuty přesně. Přitom se té paní (bohužel její jmenovka byla pro mé krátkozraké oči nedostupná – paní Kubíčková – bez záruky) nedá vytknout ani to nejmenší.

Seděla tam už při mé neúspěšné dopolední návštěvě, byla vlídná, profesionální, několikrát se mi omluvila za problémy ztracený čas, nabídla mi služby privátního poradce – to vše ve třicetistupňovém vedru – zkrátka obdivoval jsem ji.

Zde jsou mé závěry:
 – spořitelna má kvalitně vyškolené lidi ve velmi nekvalitním systému,
 – zkrácení provozní doby současně s kampaní „převeďte si vkladní knížky na jméno“ by se dalo nazvat tenisově „dvojchybou“, – je- li strategií spořitelny nechat si jako klienty jen dědoušky a babičky, pro které je Internet Banking nebezpečné cizí slovo, pak k problému přistoupila vpravdě geniálně. Domnívám se, že nikdo, kdo má nedostatek času, v takovém peněžním ústavu dlouho nezůstane.
 – zavzpomínal jsem si při čekání ve frontě na svá mladší léta. Takhle se čekalo za hlubokého socialismu v Československé státní spořitelně.

České spořitelně navrhuji Zlámanou grešli – a té paní za přepážkou nejmíň jeden zlatý dukát.

Ing. Jiří Platovský
(text prošel redakční úpravou)

Vyjádření České spořitelny:

Česká spořitelna odeslala reklamovaný kalkulátor výrobci, který nám sdělil, že kalkulátor je již po záruční lhůtě, nefunkční a nelze ani blíže specifikovat, o jakou technickou závadu jde. Z toho důvodu jsme klientovi nabídli zdarma zcela nový kalkulátor.

Věříme, že tímto byla záležitost vyřešena ke spokojenosti klienta – pana Platovského. Zároveň se klientovi ještě jednou omlouváme za časovou prodlevu, která vznikla na naší pobočce při řešení nefunkčnosti kalkulátoru. 

Redakce

Tabulka č. 468
Hodina čekání na obsloužení a dalších více než čtyřicet minut strávených na přepážce jen pro sepsání reklamace kalkulátoru je skutečně příliš, zejména v porovnání s rychlostí provedení běžných bankovních operací přes Internet. Na druhou stranu musíme ocenit, že přestože majitelem kalkulátoru je klient banky a kalkulátor byl poškozen po záruční době, náklady na výměnu přístroje na sebe vzala banka.

Již 28. prosince 2001 jsme České spořitelně udělili Zlámanou grešli za dlouhé čekací lhůty (viz článek „Zkouška trpělivosti“). Jak vidno, na některých pobočkách se stále nic nezměnilo a celková doba obsloužení více než hodinu a půl není nemožná. Proto na návrh pana Platovského udělujeme České spořitelně Zlámanou grešli.

Zajímá vás, kdo již získal naše ocenění? Podívejte se na Zlámaná grešle / Zlatý dukát.

Máte také nějakou špatnou zkušenost? Nebo chcete naopak někoho pochválit? Příspěvek do nové rubriky Měšce můžete zasílat i vy! Tešíme se na ně na adrese redakce@mesec.cz, autor každého zveřejněného zážitku od nás navíc obdrží tričko s logem Měšce. Ti z vás, kteří do konce roku pošlou nejvíce zkušeností, případně nejzajímavější příspěvek, se kromě toho mohou těšit na zajímavé dárky.

skoleni_15_4

Pro finanční instituci, jíž se ohlas týká, bude mít vaše zkušenost trvalé následky. Za kladný ohlas jí totiž redakce jménem čtenářů udělí „zlatý dukát“, záporný ohlas bude oceněn „zlámanou grešlí“.

Každá instituce, které se čtenářská zkušenost týká, přitom přímo v článku dostane prostor pro vyjádření. Jakým způsobem jej využije – zda k omluvě, poděkování, osvětlení situace či jinak – je plně na jejím uvážení. Takže – vzhůru do toho!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv redaktorů serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).