Hlavní navigace

Ropa a čínský juan – dvě rušičky předvánoční pohody

15. 12. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Ropa a čínský jüan – to jsou dvě položky, které by měl v dnešních dnech po ránu zkontrolovat každý správní spekulant na finančních trzích.

Ropa a čínský jüan – to jsou dvě položky, které by měl v dnešních dnech po ránu zkontrolovat každý správní spekulant na finančních trzích. Více ho v podstatě zajímat nemusí, neboť tyto dva trhy v těchto dnech fakticky definují převládající sentiment a tím i volatilitu na rizikových trzích.

Proč by někoho měla trápit ropa resp. její nízká cena? Stačí se podívat na trh s výše úročenými dluhopisy, které jsou navázány na tento dříve tak perspektivní sektor ekonomiky. Kreditní marže zde letí vzhůru s tím, jak vyplašení investoři začali likvidovat pozice ve fondech investujících do komoditního resp. ropného sektoru. To samozřejmě nutí manažery těchto fondů vyprodávat svá aktiva, což jen přilévá olej do ohně. Nicméně na počátku této negativní spirály je cena ropy, protože každé další nové minimum samozřejmě strach z držby “ropných” finančních aktiv dále podpoří, což celé kolečko roztáčí ještě rychleji. Proto je tak důležité, aby ceny ropy našly své dno, aby se všichni zúčastnění uklidnili.

skoleni_15_4

A proč je důležitý kurz čínského jüanu? Jednoduše proto, že teď, když si soudruzi v Číně splnili svůj politický cíl a dostali svoji měnu mezi ty, které výsostně kapitalistická instituce MMF považuje za rezervní, mohou s kurzem jüanu volně manipulovat. Neboli čínská komunistická strana a její prodloužená ruka – centrální banka – může klidně nechat jüan znehodnotit a tím vyřešit jak problém s nízkým růstem (exportu), tak s nízkou inflací. No, a protože Čína má aktuálně druhou největší ekonomiku na světě, tak depreciace jüanu znamená vývoz deflace do celého světa – českou ekonomiku nevyjímaje.

No a jak si stojí ropa a jüan dnes po ránu? Obě problémové položky jsou jen lehce slabší, tak uvidíme, jaké bude odpoledne…

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).