Hlavní navigace

Rok 2004 vám provětrá peněženku

5. 1. 2004
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Většina z nás se snaží po vánočních svátcích neúspěšně držet dietu, naše peněženky však v novém roce zhubnou určitě. Leden přinesl kromě již tradičního zdražení energií růst cen řady zboží a služeb, a další změnu cen přinese květnový vstup do EU. Ale naštěstí pro českého spotřebitele máme i několik dobrých zpráv.

Novoroční změny cen

Vlna zdražení se nese ve znamení reformy veřejných financí. Nejvíce nás zatíží přesun řady zboží a služeb ze snížené 5% sazby daně z přidané hodnoty do základní 22%. Toto zdražení poslanci omlouvali nutností narovnat daňové sazby před vstupem do Evropské unie, dochází však k němu vlastně se čtyřměsíčním předstihem.

V závěru týdne vláda oznámila, že bude v letošních změnách pokračovat. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky se vláda chystá snížit základní 22% DPH někam k 17 %, což by znamenalo možné snížení cen spotřebního zboží. Pětiprocentní snížená sazba by zůstala zachována a nadále by zahrnovala většinu potravin. Kromě toho by se však zavedla nová sazba daně, která by ležela někde mezi 5 % a 17 % procenty. Do této sazby by se z dnešní snížené úrovně přesunulo drogistické zboží nebo třeba knihy.

Českého zákazníka, který si velmi rychle oblíbil mobilní telefon, od ledna těžce zasáhl přesun telekomunikačních služeb do základní sazby DPH. Mobilní operátoři jednotně navýšili své ceny o 17 %. Klientůmpouží­vajícím předplacené karty však umožnili „předzásobit“ se kreditem a volat tak v novém roce za staré ceny. Jste-li však vázáni paušálem, máte smůlu – musíte buď omezit telefonování, nebo se připravit na vyšší účet. Stejně tak i Český Telecom promítl do cen volání z pevných linek celé zvýšení daně.

Ze stejného důvodu se zvyšuje i cena připojení k internetu. Zde však stále máme určitou naději, že se podaří přesvědčit poslance, aby právě internet vrátili zpět do snížené sazby. Stejný husarský kousek se podařil v prosinci poskytovatelům kabelových televizí – poslanci sice schválili přesun kabelovky z 5% do 22% sazby, na protest poskytovatelů však na sebe pozměňovací návrh vracející kabelovou televizi do snížené sazby nenechal dlouho čekat. Provozovatelé internetu tak razantní nebyli, takže se jejich návrh bude projednávat až na přelomu ledna a února. Jestli se nakonec podaří „zlevnění“ internetu prosadit, nedočkáme se ho dříve než v květnu.

Vyšší sazba DPH zdraží:
  • telefonování
  • internet
  • účetní služby
  • daňové poradenství
  • právní služby
  • realitní kanceláře
  • výrobky šetrné k přírodě
  • vodou ředitelné barvy a laky
  • pronájem osobních aut

Z hříšníků holdujících cigaretám a alkoholu chce stát získat více peněz zvýšenou spotřební daní. Výrobci cigaret jsou zatím jediní, kteří v čele se společností Philip Morris oznámili, že do nových cen svých výrobků nepromítnou celou zvýšenou daň, ale naopak sníží svou marži. Krabička cigaret tak v průměru nezdraží o sedm korun, ale zhruba o čtyři. Dopad vyšší spotřební daně na cigarety však zaznamenáme až za několik týdnů, protože maloobchodníci se předzásobili a za vyšší ceny začnou prodávat zhruba na začátku února.

Jestli rádi pijete tvrdý alkohol, připravte si v novém roce při nákupu půllitrové lahve čtyřicetiprocentní lihoviny, jako je rum či fernet,zhruba o osm korun více. Dotkne se vás také omezení, které zakazuje prodávat alkohol v tržnicích. Sami trhovci se však na začátku roku tváří, že o tomto zákoně nevědí, proto je na tržištích zatím vše při starém.

Vyšší spotřební daň zaznamenají i řidiči. Do vývoje cen pohonných hmot se však nejvíce promítne konkurenční boj. Zvýšení cen nebude tak dramatické ani díky propadajícímu se kurzu dolaru. V prvních dnech nového roku se cena naturalu zvýšila v celorepublikovém průměru zhruba o 60 haléřů, u nafty o více než korunu. Řidiči už hlouběji do svých peněženek museli sáhnout jednou: podražily všechny typy dálničních známek. U běžného typu osobního automobilu o sto korun, u nákladního o celou tisícikorunu.

Dobré zprávy roku 2004
  • nižší daň z převodu nemovitosti:
  • nové odměňování státních zaměstnanců
  • mírné zvýšení penzí
  • neomezený přivýdělek na mateřské a v důchodu
  • nižší daň z příjmu právnických osob
  • povinná záruční lhůta dva roky
  • pokles DPH u čokolády, kávy, řezaných květin či čaje

Každoroční novoroční zdražování vody, elektřiny a plynu nás neminulo ani letos. Nové ceny se liší kraj od kraje. V porovnání se skokovým zdražováním ostatních produktů a služeb je však navýšení ceny v průměru o jednotky procenta poměrně nenápadné. Přesto to rozpočet každé domácnosti zatíží o několik stokorun, v některých oblastech i tisícikorun roč­ně.

Mezi dobré zprávy pro zaměstnance patří zvýšení minimální mzdy o pět set korun na 6700 hrubého měsíčně. Stát také podnikatelům stanovil, kolik nejméně mohou platit zaměstnancům v různých profesích. To znamená, že popeláři či prodavači musí dostávat měsíčně ještě vyšší částku, než je minimální mzda.

Důchodci a ženy na mateřské se od ledna dočkali možnosti neomezeně si přivydělávat, aniž by ztratili nárok na dávku od státu. Lidé, kteří mají penzi teprve před sebou, si však počkají o pár let déle. Stát znevýhodnil odchod do předčasného důchodu tím, že dočasné snížení výše penze změnil na trvalé. Postupně také bude narůstat doba odchodu do důchodu, v roce 2013 by měli muži a bezdětné ženy do penze odcházet v 63 letech. Ministr Škromach dokonce v prvních dnech nového roku oznámil, že se tuto lhůtu chystá postupně prodloužit na pětašedesát let.

Květnové změny cen

Květen nám přinese kromě evropského občanství další nápor na peněženky. Zvýšená sazba DPH zdraží řadu služeb, například řemeslníky, čistírny či kadeřníky. Tomuto růstu cen se ale lze ubránit, protože vyšší DPH se týká jen větších firem, které jsou plátci daně z přidané hodnoty. Klasické malé provozovny se tedy nutnosti zvýšit ceny vyhnou.

skoleni_15_4

Se vstupem do unie se také bude měnit český celní systém. Výrazně se tak zvýší cena některých mimoevropských zemědělských produktů, například na dovoz banánů unie uvalila clo až 120 procent. Ze stejného důvodu podraží i rýže nebo mořské ryby. Vyšší clo by mělo zdražit i dotované výrobky z Asie – jako kompaktní disky, jízdní kola či obuv.

Marek Richter - Raiffeisenbank
Zajímá-li vás, jak to v letošním roce bude vypadat s hypotečními úvěry, nebo potřebujete-li poradit, zeptejte se v naší Poradně Marka Richtera, vedoucího týmu hypotečních úvěrů Raiffeisenbank, jejíž nabídka hypotečních úvěrů patří k nejširším na trhu.

Jestli chcete přežít letošní zdražení bez velkého stresu a dokonce ušetřit, rada je jednoduchá: kupte si velkou kytici řezaných květin, uvařte si silnou kávu a otevřete si čokoládovou bonboniéru. Právě tyto produkty se budou od května prodávat se sníženou DPH, na výrobcích pak závisí, nakolik se to promítne do snížení cen. Jste-li tedy milovníky kvalitního kaviáru, francouzských sýrů čí belgických vín, měli byste od května moci hřešit a přitom šetřit.

Další finanční změny v roce 2004:
  • Pokud se v novém roce chystáte prodávat byt, zasáhne vás sice zdražení služeb realitních kanceláří, na druhou stranu ušetříte na dani z převodu nemovitosti: ta se od ledna snižuje z pěti na tři procenta.
  • Výrobci musí u svého zboží prodloužit záruční dobu na dva roky.
  • Letošním rokem je také odstartováno postupné snižování daně z příjmů právnických osob. Během tří let se sníží z dnešních jednatřiceti procent na 24.
  • Nemocenská se v prvních třech dnech nemoci snížila z 50 na 25 procent vyměřovacího základu.
  • Starší lidé bez práce budou dostávat vyšší podporu v nezaměstnanosti, a to déle než dosud.
  • Roční odpočitatelná částka pro daňový odpočet za nezaopatřené dítě se rodičům zvýšila na 25560 korun.
  • Sociální dávky bude stát vyplácet jen lidem, kteří prokáží, že nevlastní žádný luxusní majetek (auto, šperky, chatu apod).
  • Živnostníkům se zavádí minimální daň z příjmu a zvyšuje se jim minimální roční vyměřovací základ pro výpočet pojistného. Také se ruší jednoduché účetnictví.
  • Státním zaměstnancům se zvyšují základní tarifní platy, současně se rozšířil počet platových tříd.
  • Kvůli přesunu ze snížené sazby DPH zdraží i právníci, účetní, daňoví poradci, pronájem osobních aut, bioplyn a bionafta, výrobky z recyklovaného papíru a vodou ředitelné barvy a laky.
  • Státní podpora stavebního spoření se snížila na 3000 korun z naspořených 20 tisíc a doba spoření se prodloužila na šest let.
  • Od ledna skončila nutnost oznámit České národní bance založení účtu v zahraničí.
Jaký je váš názor na chystané změny? Jste na ně připraveni? Předzásobili jste se zbožím, které zdražuje?

Co soudíte o změnách, které nás čekají?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).