Hlavní navigace

Jak ovládat rodinné a osobní finance online nebo přes program

8. 10. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jestliže patříte mezi ty, co rádi plánují, anebo chtějí mít přehled ve svých příjmech a výdajích, možná byste rádi sáhli po nějakém sofistikovaném programovém řešení pro správu svých rodinných financí. Nabídka je však velmi chudá, chcete-li zaplatit za kvalitní značku.

Dobré účty dělají dobré přátele, praví jedno přísloví. Nejinak je tomu i při rodinném či soukromém hospodaření. Pokud patříte mezi fandy specializovaných programů a kamarádíte s počítačem, možná se začnete zajímat o existenci sofistikovaných programů pro správu osobních financí.

Jenže na trhu toho ke koupi moc není. Programy pro osobní či rodinné finance nejsou příliš v hledáčku zájmu výrobců těchto programů. A je to snad i pochopitelné, přece jen jejich vývoj má nějaké finanční náklady a z pohledu zákazníka platit za něco, co lze snadno rozčlenit do tabulky v Excelu nebo v Open Office, málokoho bude bavit. I proto nenajdete moc volných verzí programů pro správu rodinných financí.

Silák, ale jen v angličtině

Skutečným tahounem pro správu rodinných financí je osvědčený program Microsoft Money. Na webu Slunečnice.cz lze stáhnout trial verzi z roku 2007. Jestli využijete možnosti koupit Microsoft Money přímo na webu Microsoftu, máte na výběr ze čtyř verzí. Ty se liší podle rozsahu služeb a samozřejmě ceny.

  • Essentials – cca 340 Kč
  • Deluxe – cca 680 Kč
  • Premium – cca 1020 Kč
  • Home & Business – cca 1190 Kč

Pro běžnou správu rodinných financí si vystačíte s verzí Deluxe. Můžete ovládat svoje cash-flow běžných účtů, kreditních karet, hypoték i investic. Program vše umí přehledně ukázat v grafech či tabulkách. Samozřejmostí jsou detailní analýzy a okamžitý přehled vašeho stavu financí. Jde o profesionální program pro správu financí, ale jeho zásadní nevýhodou je absence češtiny. Navíc je hůře aplikovatelný na české banky, vše si musíte nastavit ručně. Přitom s americkými bankovními ústavy je velmi dobře provázaný, umožňuje exporty výpisů, zadávání příkazů k úhradě i bezpečné přihlášené do internetového bankovnictví. Tyto vymoženosti si však při aplikaci na české banky nevychutnáte.

Dva snaživci v češtině

Preferujete-li češtinu, můžete si vybrat z nabídky programů méně známých výrobců. Stačí se podívat na stránky Slunečnice.cz a dát do vyhledávače název „osobní finance“. Kromě nich již delší dobu u nás existují dva programy známých českých výrobců.

První program má intuitivní název Domácí účetnictví a vyrábí ho firma Kastner Software. Podle samotného výrobce programu Domácí účetnictví umožňuje sledovat a plánovat příjmy a výdaje domácnosti, zaznamenávat spotřeby energií, plynu nebo vody, vést knihu jízd, využívat adresář kontaktů nebo vyplňovat nejrůznější formuláře. Můžete si předem vyzkoušet demoverzi anebo si koupit plnou licenci. Elektronická licence stojí 500 Kč.

Druhým programem je Domácí účetnictví FILIP od jihlavské firmy STORMWARE. Domácí verze vychází z účetního systému POHODA, který znají především podnikatelé. Poslední verze programu je z června 2005 Program umí účetnictví, sledování spotřeby elektřiny, vody a plynu, centrální evidenci majetku. Je zde možnost evidence sbírek či přehled o veškerých financích členů domácnosti. Umí evidovat portfolia cenných papírů. Pro zapomnětlivé pamatuje i na osobní údaje, jako jsou narozeniny, jmeniny, čísla osobních dokladů, čísla telefonů členů domácnosti a v neposlední řadě přístupová hesla. Demoverze je rovněž ke stažení a plná licence přijde na 980 Kč.

Samotné demoverze obou programů obsahují velmi podrobné databáze a možnosti, ale kdo do té doby neměl nikdy zkušenosti s nějakým účetním programem, bez návodu či příručky se asi neobejde. Je to taková daň za pečlivou správu financí. Program může být dobrým pomocníkem jedině tehdy, když do něj nejprve „nasypete“ data. Čím uživatelsky příjemnější je prostředí programů pro správu osobních financí, tím více vás to pak baví programy používat. Předmětem tohoto článku však není recenze programů, spíše poukázat na jejich existenci jako alternativu písemným zápisníkům, které si často vedou dobré hospodyňky a dobří hospodáři.

Osobní manažer pod taktovkou GE Money

V poslední době se na internetu objevilo hodně online aplikací různých společností, které nabízejí online domácí účetnictví. Jde o velmi komfortní a pohodlný způsob, jak ovládat své osobní finance odkudkoli nezávisle na počítači. Jenže to zároveň přináší spoustu otázek: jak jsou takovéto aplikace zabezpečeny? Kdo jejich data spravuje a kam proudí? Jak je řešena záloha dat?

Letošní jarní novinkou byla aplikace nazvaná GE Money Manager. Tu začala nabízet GE Money Bank v rámci svého internetového bankovnictví. Naším cílem je prostřednictvím GE Money Managera vytvořit z Internet Banky nejen transakční, ale také plánovací a svým způsobem i vzdělávací prostředí, které našim klientům usnadní správu jejich financí. Nová aplikace jim názorně ukáže, jak jsou hospodární, a v blízké budoucnosti jim také poradí, jak mohou své finanční chování ještě zefektivnit, uvedl David Hlaváček, eBusiness manažer GE Money v tehdejší tiskové zprávě.

skoleni_15_4

Faktem je, že jde o velmi praktickou službu, která je v ceně účtu či internetového bankovnictví. Přitom nejde o žádný složitý systém. GE Money Manager ukáže několik grafů, jak na tom jste, načrtne historii zůstatků, můžete si rozdělit jednotlivé transakce do kategorií jako je například nájem, elektřina nebo dovolená. Kategorie lze přiřadit ručně při zadávání platby nebo automaticky pomocí nastavených pravidel. Aktuální stav se pak zobrazuje na koláčových grafech. Když si pak zadáte pravidelné a plánované měsíční příjmy a výdaje během rok, uvidíte graficky zpracovaný předpokládaný stav vašeho konta v následujících dvanácti měsících.

Stačí i běžný sešit nebo tabulkový kalkulátor

Plánovat je potřeba a zpětné ohlédnutí za vašimi výdaji vám může pomoci najít skryté rezervy, ale i zbytečné žrouty peněz. Sofistikované programy jsou kvalitními nástroji, ale jejich nevýhodou je, že je nejprve musíte daty naplnit. Oproti tomu online aplikace jsou instantní a dobře dostupné, avšak s otazníkem zabezpečení. Dobrou cestou by proto bylo více podobných aplikací, jako má zatím jediná GE Money Bank. Ale můžete oprávněně oponovat, že na běžné domácí účetnictví stačí jednoduchý tabulkový kalkulátor nebo sešit a propisovací tužka.

Vedete si domácí účetnictví?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).