Hlavní navigace

Rodiče preferují státní mateřské školy, na soukromé nemají peníze

16. 4. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zatímco ve státem zřízených ústavech vás školné vyjde v řádech stokorun, soukromá školka stojí tisíce. Je příčina ukryta v nedostatečné kapacitě státních školek?

Malé dítě, to je požehnání pro každou rodinu. Zároveň ale sebou přináší výraznou finanční zátěž. Nejprve rodina přichází o část příjmu, když jeden z rodičů nastupuje na rodičovskou dovolenou. Po jejím konci zase nastává problém s umístěním dítěte do mateřské školy či do jeslí. Jak je tato péče nákladná, a je vůbec dostupná?

Státní školka není drahá

Podívali jsme se na nabídku mateřských škol v Praze, Brně a Chebu. Tedy ve třech městech, která nastíní stav v hlavním, krajském a bývalém okresním městě. Z dostupných webových informací jsme pak náhodně vybrali několik školek. Můžete si tak udělat představu o tom, na kolik vás umístění potomka do mateřské školky může vyjít.

Přehled školného ve státních mateřských školách (v Kč)
Mateřská škola Školné/měsíc Stravné/den
Mládežnická Praha 10 530 30
Na Balkáně Praha 3 650 30
Blatenská Praha 4 610 28
MŠ Adélka Brno 400 580/měsíc
MŠ Beruška Brno 470 28
MŠ Bayerova Brno 500 28
MŠ Pohádka Cheb 300 26
MŠ Sluníčko Cheb 300 26

Soukromé školy jsou v porovnání s těmi státními několikrát dražší, zvláště v Praze. Výměnou za to nabízejí osobnější přístup k vašemu dítěti a možnost rozvoje, ať už jazykového či dovednostního.

V Chebu žádná soukromá mateřská školka není, proto tabulka obsahuje pouze soukromé mateřské školky z Prahy a Brna. V cenách je již zahrnuto stravné.

Přehled školného v soukromých mateřských školách (v Kč)
Mateřská škola Školné celodenní/měsíc Školné polodenní/měsíc
MŠ Kaňka Praha 10 10900 9900
MŠ Veverka Praha 3 11090 5550
MŠ Na zámku Praha 4 12900 7200
MŠ Creative Brno 4900 3300
MŠ Mary Poppins Brno 6800 5900
MŠ Cipísek Brno 6100 5300

Pokud své dítě mladší tří let chcete umístit do jeslí, pak se připravte na to, že zaplatíte (jak ve státních, tak soukromých institucích) o 10 až 20 % více.

Vypadá to na nedostatečné kapacity

Při pohledu na obrovský cenový rozdíl ve státní a soukromé sféře vás nejspíše okamžitě napadne, že důvodem vysokých cen u soukromých školek ve velkých městech je nedostatečná kapacita radnicemi spravovaných mateřských škol. Proto, přesně v duchu elementárních ekonomických zákonů, táhne vysoká poptávka ve spolupráci s nízkou nabídkou tržní cenu nahoru.

Než tuto hypotézu poměříme s realitou, pojďme se nejprve podívat na to, jaká jsou kritéria pro přijetí na státní mateřskou školu. Přednostně přijímány jsou děti, které odpovídají těmto požadavkům:

  • trvalý pobyt zákonného zástupce dítěte je na území města/městské části, ve které daná mateřská školka působí,
  • dítě je v posledním roce před zahájením povinné školní docházky, nebo má roční odklad k nástupu povinné školní docházky,
  • zákonný zástupce dítěte má ukončenou rodičovskou dovolenou.

Školky si dále mohou nastavovat libovolné parametry pro přijetí. Dále vám tak například může pomoci, pokud jste zaměstnáni ve školství, nebo také to, že mateřskou školu již navštěvuje váš dříve narozený potomek. Konečné slovo má podle zákona vždy ředitel mateřské školy.

Je školek málo?

S kritérii, ať už jsou jakákoli, si nemusí příliš lámat hlavu lidé v Chebu. Tamní kapacita městem spravovaných mateřských škol plně pokrývá poptávku. Podle informací z odboru školství, tělovýchovy a kultury budou požadavky na umístění dětí zabezpečeny (na rozdíl od některých měst a obcí v České republice), neboť kapacita mateřských škol jako celku je v Chebu dostačující. Svědčí o tom i to, že v současnosti lze v chebských školkách obsadit ještě dalších 90 volných míst, píše se v Radničních listech tohoto západočeského měs­ta.

Jaká je ale situace v Praze, kde školné v soukromých mateřských školách převyšuje úhradu za školné ve školách spravovaných městem i více než 10násobně? 700 přijatých dětí z 1000 přihlá­šených, říká nám do telefonu úřednice školského odboru na Praze 10. Její slova potvrzují v MŠ Mládežnická, kde nám sdělují, že počet odmítnutých žádostí dosahoval cca 1/3 z celkového počtu.

Na Praze 3 je to zase podle pracovnice stejného odboru tak, že pokud žádost splňovala dvě základní podmínky – dítě starší tří let s adresou trvalého bydliště na Praze 3 – pak bylo do mateřské školky umístěno, a nabídka se tak pokryla s poptávkou. Celkový počet žádostí zde činil 775. Zde máme nesoulad s tvrzením MŠ Na Balkáně (rovněž Praha 3), která na náš mailový dotaz o poměru mezi počtem žádostí a počtem zamítnutí odpověděla takto: 51 žádostí, 13 přijatých nových dětí.

dan_z_prijmu

Je třeba změnit pravidla?

Jednu z možných odpovědí na výrazný nepoměr na Praze 3 nepřímo nabízí výpověď ředitelky brněnské školky Beruška Jaroslavy Tůnové: Počet žádostí převyšuje naši kapacitu 5násobně. Nejde však o obraz reálného stavu a nepoměru mezi celkovou kapacitou mateřských škol a zájmu o umístění dětí. Jak mám od mnoha rodičů potvrzeno, dávají si přihlášky na více mateřských škol najednou a následně nám po případném přijetí svůj původní zájem vypovídají a komplikují nám tím celou situaci. Proto bych uvítala, aby žádost o zápis do MŠ byla zpoplatněna podobně jako žádost o studium na vysoké škole. Došlo by tím k redukci současného poměrně chaotického stavu, který zároveň zkresluje skutečnost.

Ve světle zjištěných informací tak naše původní hypotéza o výrazném převisu poptávky nad nabídkou nevypadá už tak přesvědčivě. Zůstává tedy otázkou, jestli rodiče akceptují vysokou cenu soukromých mateřských škol, protože mají pocit, že jim tak zajistí výrazně lepší podmínky, nebo jestli jsme se náhodným výběrem zdrojů trefili zrovna do optimističtěji působící části problematiky mateřských školek.

Měli jste problém umístit dítě do mateřské školy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).