Hlavní navigace

Rodí se v Česku nová banka pro bohaté?

23. 8. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V pondělí, dne 5. listopadu 2007, zanikne jedna z nejstarších původně českých bank. Živnostenská banka, založená už v 19. století, se sloučí s HVB Bank. Jejich spojením vznikne UniCredit Bank Czech Republic, která se chce zaměřit na služby podnikatelům a movitější klientele.

Živnobanka po 139 letech zanikne

Živnostenská banka patří k nejstarším finančním institucím v České republice. Byla založena v roce 1868 jako první akciová banka s výhradně českým kapitálem. Z provinčního peněžního ústavu soustřeďujícího vklady drobných střadatelů, řemeslníků a živnostníků se postupně stala největší prvorepubliková československá banka ovládající většinu zdejšího průmyslu.

Po znárodnění v roce 1945 a dočasném útlumu aktivit v padesátých letech se Živnobanka díky svým zahraničním kontaktům a zkušenostem stala bankou orientovanou hlavně na dovozní a vývozní operace. Významnou roli přitom sehrála její londýnská pobočka. Přestože v dalších letech svou činnost banka postupně znovu rozšířila, předválečného významu už nedosáhla.

Po sametové revoluci se Živnobanka stala první bankou ve střední a východní Evropě privatizovanou vstupem zahraničního kapitálu. Na přelomu let 2002 a 2003 pak německá banka Bankgesellschaft Berlin AG prodala svůj majoritní akciový podíl v Živnobance italské bance UniCredito Italiano S.p.A. Živnobanka se tak stala členem silné finanční skupiny UniCredit Group.

Dobrou zprávou pro Živnobanku ovšem nebyly námluvy italské skupiny UniCredit s německou HVB. Po jejich fúzi v roce 2005 bylo zřejmé, že na pořadu dne v Česku bude sloučení Živnobanky s HVB Bank Czech Republic. Posledním hřebíčkem do rakve Živnobanky bylo rozhodnutí, že v rámci této operace Živnobanka letos zanikne.

Zbývají dva a půl měsíce

Sloučit dvě samostatné banky do jednoho subjektu s sebou nepřináší jen posílení pozice na trhu a úspory provozních nákladů, ale i spoustu menších, či spíše větších problémů – zajištěním jednotného bankovního systému počínaje a sjednocením nabízených služeb a jejich marketingové podpory konče.

O složitosti integračního procesu vypovídá fakt, že termín dokončení fúze se banka dlouho zdráhala zveřejnit. Ještě na podzim loňského roku se uvažovalo zhruba o polovině letošního roku. Nakonec však ke sloučení dojde až v listopadu, tzn. o pět měsíců později.

Od 5. listopadu 2007 se tedy na českém bankovním trhu objeví nový hráč, který svou příslušnost k mezinárodní skupině UniCredit bude deklarovat už ve svém názvu. Banka vzniklá sloučením Živnobanky s HVB Bank bude používat název UniCredit Bank Czech Republic a bankovní kód 2700 dosud patřící HVB Bank.

Jasno je už delší dobu alespoň v personálních otázkách. Generálním ředitelem UniCredit Bank Czech Republic bude Jiří Kunert, který tuto funkci dosud zastává v Živnostenské bance. Současný generální ředitel HVB Bank David Grund se stane jeho prvním náměstkem. Obě banky mají už několik měsíců stejné představenstvo.

Co nabídne UniCredito

UniCredit Group patří ve střední a východní Evropě k finančním skupinám s nejsilnější pozicí. Kromě Živnobanky a HVB Bank kontroluje největší polskou komerční banku Bank Pekao, největší chorvatskou banku Zagrebacka banka a další velké banky na Slovensku, v Bulharsku, Rumusku, na Ukrajině a v dalších zemích.

Bližší informace o tom, co nová banka nabídne svým stávajícím klientům a čím se bude snažit získat klienty nové, zatím skupina UniCredit nezveřejnila. Pouze oznámila, že se chce soustředit na služby podnikatelům a movitější klientele. Svou pozici na trhu pro drobné klienty hodlá posílit hlavně v hypotékách a kreditních kartách.

Nabídnout chce podle prohlášení svých představitelů „nové moderní produkty a další zvýšení úrovně služeb“ a samozřejmě také „individuální péči a diskrétnost“. Otázkou je, kolik peněz to její klienty bude stát. Skupina UniCredit má totiž v místech svého působení pověst tvrdého obchodníka tlačícího na snížení nákladů a zvýšení výnosů i za cenu vyšších poplatků.

Lze očekávat, že doménou UniCredit Bank Czech Republic bude především firemní a privátní bankovnictví pro klienty z vyšších příjmových skupin včetně správy aktiv. Připraveny pro ně jistě budou sofistikované, ale patrně nákladnější produktové balíčky i individuální služby. Důraz bude kladen na kontakt s klienty prostřednictvím osobních bankovních poradců.

Reorganizace nekončí

S názvem UniCredit se brzy budeme setkávat nejen v bankovním sektoru, ale i v oblasti leasingu. Do skupiny UniCredit Group totiž patří CAC Leasing. Jedná se o společnost s největším objemem leasovaného majetku v Česku (32,1 mld. Kč po odpisech za rok 2006). Od listopadu letošního roku se CAC Leasing přejmenuje na UniCredit Leasing.

dan_z_prijmu

To ale není všechno. Skupina UniCredit počátkem července oznámila svůj záměr spojit své leasingové společnosti v Německu, Itálii, Rakousku, střední a východní Evropě do jedné leasingové sub-holdingové společnosti UniCredit Global Leasing S.p.A. Od tohoto kroku si slibuje „jasné a udržitelné vedení v Evropě“.

V poslední době se také objevily spekulace, že změny se dotknou i HYPO stavební spořitelny. Tato specializovaná banka rovněž patří do skupiny UniCredit Group, ale údajně příliš nezapadá do její strategie pro Česko. Zprávu o tom, že se připravuje její prodej, přinesl v pátek server Aktuálně.cz. Oficiální zdroje ji však zatím nepotvrdily.

Bude UniCredit Bank CZ velkou konkurencí pro tuzemské finanční domy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).