Hlavní navigace

Řídíme své finance sami nebo ony řídí nás?

27. 1. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Zdá se, že Češi konečně začínají přemýšlet o tom, kolik si u koho půjčí a za jakých podmínek. Odráží se to na stavu jejich financí?

Jak si Češi vedou z pohledu spravování svých financí? Podle průzkumů například o svém zadlužování začínají i přemýšlet. Přesto finance zůstávají synonymem pro staré známé „statistika nuda je“ a lidé se jim snaží porozumět pouze z donucení.

Život tě naučí

Jak se zdá, lapálie v ekonomice, které pod zadkem rozhoupaly nejednu židli, naučily Čechy více přemýšlet o jejich financích. Vypovídají o tom alespoň výsledky průzkumu společnosti Provident Financial. O tom, jak se na problematiku financí Češi dívají, pak hovoří průzkum Poštovní spořitelny.

Nejdřív měř, potom řež

Ze statistik společnosti Provident Financial vyplývá, že ačkoli je rychlost pořád dost podstatným kritériem pro to, kde si vzít půjčku, začínají se lidé zaměřovat i na další podstatné faktory.

Zatímco mezi lety 2007–2009 byl čas strávený čekáním na úvěr nejdůležitějším vodítkem pro 60–70 % žadatelů o půjčku, na konci loňského roku byl tento faktor rozhodující „jen“ pro 43 % žadatelů.

Zájemcům o půjčku tehdy vůbec nezáleželo na tom, za jakých podmínek a od koho si peníze půjčují. Hlavní bylo, mít peníze co nejdříve v ruce. A to pochopitelně vedlo k tomu, že se lidé často zadlužovali za velice nevýhodných podmínek, okomentoval výsledky průzkumu ředitel credit risku Provident Financial Tomáš Kolek.

Kromě rychlosti poskytnutí peněz se lidé konečně více zajímají o to, kolik zaplatí za úvěr nad rámec půjčených peněz (28 % v roce 2011 oproti 18 % v roce 2010 a 8 % v roce 2009) a jaká je pověst úvěrové společnosti (12 % v roce 2011 oproti 8 % z roku 2010).

Co je pro vás při výběru půjčky nejdůležitější?


Výzkum Provident Financial

A jak se priority vyvíjí v čase? Na to se můžete podívat v grafu, který faktory, dle kterých žadatelů půjčky posuzují, srovnává ve sledovaných letech.

Pět rozhodujících faktorů při půjčování


Výzkum Provident Financial

Svá pozitiva přinesl (a snad ještě přinese) nový zákon o spotřebitelském úvěru, který přiměl poskytovatele úvěrů zveřejňovat o parametrech půjček více informací. Přečtěte si o něm v článku Úvěry 2011: Dostanete více práv, ale bič na podvodníky chybí. I přes to má právní úprava i nadále velké rezervy a spolu s typickou českou vynalézavostí je tu prostor pro vytáčky. Informujte se v článcích Co je a co není spotřebitelský úvěr a Banky novými reklamami na úvěry riskují milionovou pokutu.

Proč nesplácejí? Nemají na to

Ačkoli je tedy vidět mírný posun kupředu, stále to není dost. Potvrzují to odpovědi na další otázku. Ta zkoumá, proč se nedaří dlužníkům splácet. 

Na místě je ještě uvést, že za domácnost se považuje i jediný člověk a za příjmy domácnosti se považuje součet čistého příjmu jejích členů. Tedy součet čistých příjmů před odečtením všech nákladů souvisejících s živobytím.

Pokud se vám nedaří splácet vaši půjčku, co je příčinou?


Výzkum Provident Financial

V kombinaci s výsledky o výši příjmů respondentů a s přihlédnutím k faktu, že průzkum byl učiněn mezi klienty společnosti Provident Financial, se není čemu divit. Když si může úvěr pořizovat domácnost, jejíž čisté příjmy (nikoli po odečtení nákladů na živobytí) v součtu nepřesahují 7000 Kč, snadno se při jakémkoli nepředvídaném vydání dostane do prodlení se splácením.

Nevalný vývoj u lidí s nejnižšími příjmy potvrzuje srovnání počtu těch, kteří mají potíže se splácením kvůli malému příjmu. Zatímco v roce 2010 to byl důvod pro 10 % lidí, loni už pro 17 % respondentů.

Jaký je čistý měsíční příjem vaší domácnosti?


Výzkum Provident Financial

Oproti roku 2010, kdy nemělo problém se splácením 61 % respondentů, to bylo loni jen 41 % dotázaných. Ačkoli jsou výsledky za loňský rok horší, pořád nedosahují úrovně z roku 2009, kdy mělo s úvěrem problémy 29 % účastníků průzkumu.

Můžeme doufat v obrat?

Odpověď na otázku, zda můžeme doufat v obrat k lepšímu, může naznačit výzkum Poštovní spořitelny, který se zaměřil na to, jak Češi financím vůbec rozumí a rozumět chtějí.

Nakolik je podle vás důležité, aby měl člověk znalosti v těchto oblastech?


Průzkum Poštovní spořitelny

0–100, kde 0 znamená „naprosto nedůležité“ a 100 znamená „velmi důležité“

Ani tyto statistiky nejsou žádná sláva. Není se čemu divit, protože výsledky hovoří o tom, že Češi se sice o finance zajímají, ale často jen proto, že musí. Vedle finančních otázek považují za důležitou také orientaci v pracovněprávní a sociální tematice.

Nakolik jsou pro vás následující oblasti zajímavé?


Průzkum Poštovní spořitelny

0–100, kde je 0 znamená „naprosto nezajímavé“ a 100 znamená „velmi zajímavé“

Z grafu je zřejmé, že více chtějí mít Češi raději všeobecný přehled a znalosti informačních technologií než pojem o financích. Chuť chybí proto, že problematika financí se zdá lidem komplikovaná a časově náročná.

Co nám brání ve vzdělávání?


Průzkum Poštovní spořitelny

Jak si žijeme?

Představují pro nás peníze problém? Polovina respondentů průzkumu Poštovní spořitelny není spokojena se svou situací a tři čtvrtiny dotázaných se obávají o svou finanční budoucnost.


Průzkum Poštovní spořitelny

Jsou peníze problémem?

Z výsledků průzkumu můžeme vyčíst, že průměrná domácnost si přijde měsíčně na částku přes 40 000 Kč, přesněji na 43 278 Kč měsíčně. Nejčastěji se ale rozpočty pohybují mezi částkami 20 a 30 tis. Kč za měsíc.

Průměr měsíčního příjmu české domácnosti zvyšuje nejvyšší zkoumaná příjmová skupina, která je zastoupena více než čtvrtinou respondentů, zatímco podíl těch domácností, které mají měsíční příjem do 7000 Kč je 6,5 %. 


Výzkum Poštovní spořitelny

Výplaty

Z výsledků také vyplývá, že:

  • 14 % dotazovaných pronajímá nemovitost a nejčastěji za ni obdrží 5 – 10 tisíc Kč měsíčně,
  • 7,4 % pobírá sociální přídavky, přičemž jejich průměrná měsíční výše je 5 941 Kč,
  • 14,2 % pobírá jiné pravidelné příjmy, jejichž průměrná měsíční výše je 10 114 Kč,
  • 27,5 % tj. téměř třetina lidí si občas přivydělá. V úhrnu se za rok jedná průměrně o 10 091 Kč,
  • 7,3 % respondentů pobírá výživné, jehož průměrná výše je 6 627 Kč.

Jaký mají domácnosti majetek?

A jak je na tom naše domácnost z průzkumu z hlediska majetku? Ačkoli nikoho nepřekvapí, že nejčastěji vlastníme auto, příjemné je zjištění, že více než polovina domácností vlastní nemovitosti a pětina pak šperky nebo umělecké předměty, které často na vlastníky přecházejí i dědictvím.

dan_z_prijmu


Průzkum Poštovní spořitelny

A na závěr ještě graf, jak respondenti průzkumu oceňují svůj majetek, pokud ho mají. Je znát, že ačkoli umělecké předměty nebo šperky vlastní jen pětina dotázaných, jejich hodnota bývá dost vysoká. Stejně tak pokud už domácnost drží například akcie, na investici zrovna nešetří. 


Průzkum Poštovní spořitelny

Jak se do grafu hodíte vy? Můžete nám to povědět v diskusi.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).