Hlavní navigace

Řidiči pozor, leasing bude dražší

16. 1. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Chystáte se koupit si nový automobil? Raději si pospěšte. Po květnovém vstupu České republiky do Evropské unie leasing podraží. Co se stane? Zvýší se DPH služeb leasingových společností. Přijdou leasingové společnosti po zvýšení sazby DPH o zákazníky?

V Evropské unii se na leasing prodává přibližně dvacet procent nových automobilů ročně. V Česku je toto číslo třikrát vyšší. Mezi zeměmi střední a východní Evropy je Česko již několik let na špici.

Za rok si Češi koupí přes sto tisíc nových osobních automobilů, z nichž je více než šedesát procent koupeno na leasing. Dosud se na úroky obsažené v leasingové splátce vztahovala nižší pětiprocentní sazba daně z přidané hodnoty. Květnový přesun leasingu do 22% sazby DPH tak zasáhne desetitisíce motoristů.

Měsíční leasingové splátky se od května zvýší o stokoruny, celková cena automobilu se podle leasingových společností bude pohybovat o 2 až 5 % výše. Zdražení se dotkne především běžných nefiremních zákazníků, kteří nejsou plátci DPH. Jediné, co automobilisty ochrání před tím, aby naplno pocítili vyšší sazbu DPH, je konkurenční boj mezi leasingovými společnosti na českém trhu.

Leasingové společnosti se obávají odlivu zákazníků. Vyplatí se totiž přemýšlet, jaký finanční nástroj při koupi automobilu zvolit. Nejvíce se nabízí spotřebitelský úvěr.

První a zřejmě nejzásadnější rozdíl nastává ještě před tím, než si nové auto koupíte. Přesvědčit banku, aby vám půjčila několik stovek tisíc korun na nákup nového automobilu je často nadlidský úkol, doplněný celou řadou byrokratického papírování a sháněním ručitele. Naopak u leasingových společností vám většinou stačí občanský průkaz a potvrzení o výši příjmů. Nevýhodou u leasingu je skutečnost, že musíte zaplatit akontaci (první navýšenou splátku) ve výši 30 až 70 % kupní ceny automobilu.

Po zakoupení automobilu jsou si oba finanční nástroje podobné. U obou se od začátku vozíte v novém autě a platíte měsíčně splátky. V případě spotřebitelského úvěru jste majitelem auta vy, v případě leasingu je to vaše leasingová společnost. To přináší řadu výhod i nevýhod.

Hlavní rysy nákupu automobilu na leasing

  • +/- majitelem automobilu je po celou dobu splácení leasingová společnost
  • + v ceně splátek je i havarijní pojištění a povinné ručení
  • + oproti spotřebitelskému úvěru snazší uzavření smlouvy
  • + nepotřebujte ručitele
  • – automobil můžete prodat jen leasingové společnosti
  • – bez svolení společnosti nemůžete automobil nijak upravovat
  • – musíte zaplatit akontaci 30 – 70 %
  • – splátky musíte platit, i když je automobil v servisu
  • – komplikace v případě nehody či krádeže

Když vám auto patří, nemusíte se nikoho ptát na povolení, rozhodnete-li se auto po několika měsících prodat. Toto vám leasingová společnost neumožní, takové jednání je dokonce protiprávní. Máte sice možnost nabídnout své auto k odkupu přímo leasingové společnosti, v tomto případě za něj ale dostanete poměrně směšnou sumu. Majitelem automobilu se stáváte až po zaplacení všech splátek, kdy vám leasingová společnost nabídne odkup automobilu za symbolickou zůstatkovou cenu.

Stejně tak nemůžete bez souhlasu společnosti provádět v automobilu žádné zásadní změny. S autem koupeným na spotřebitelský úvěr si můžete dělat doslova co chcete, jen musíte svůj dluh u banky řádně platit.

skoleni_15_4

Další odlišnost nastává, právě pokud řádně neplatíte měsíční splátky. Když se s leasingovou společností nedohodnete na mimořádném odkladu splátek, ona si své auto vezme a prodá ho někomu jinému. Banka v případě nesplácení spotřebitelského úvěru podá návrh na exekuci vašeho majetku, tedy nejen automobilu.

Při rozhodování mezi oběma variantami je také důležité si uvědomit, že auto od leasingové společnosti je již pojištěné, kdežto při nákupu na úvěr se musíte o havarijní pojištění i povinné ručení postarat sami.

Využijete letos při koupi automobilu leasing?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).