Hlavní navigace

Retro služby: kdo umí vydat šek a šekovou knížku?

16. 2. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Freepik.com, podle licence: Rights Managed
Máte rádi klasiku? Žádné karty, ale poctivý papír? Vytáhněte před partnerem šekovou knížku, vypište šek a předejte mu jej. Bude ohromen. A nejspíš nebude vědět, co s ním má dělat.

Soukromé šeky banky vydávají k osobnímu, soukromému či firemnímu účtu. Nejčastěji se využívají k vyplacení hotovosti a ten, kdo jej od vás přijímá, tak činí na základě důvěry. Na rozdíl od bankovního šeku, který je vždy 100% krytý, u soukromého šeku si tímto být nikdo jistý nemůže. Vy sice podle zákona nesmíte vystavit nekrytý šek, jinak se dopouštíte trestného činu, ale pokud si někdo nekrytý šek jde vyzvednout, zaplatí bance náklady na zpracování a navíc peníze samozřejmě nedostane. Více informací o různých šecích si můžete přečíst v našem průvodci na Měšci.

V situacích, kdy není možné použít platební kartu a není ani bezpečné převážet velkou hotovost, může být šek stále dobrým pomocníkem. 

Šeky jen u 7 bank

V České republice vám na vaši žádost vystaví šek pouze 7 bank:

Ne každá banka ale umí vystavovat jak soukromé, tak i bankovní šeky.

Soukromý šek jako nadstandard

Soukromé šeky umí vystavit všechny výše uvedené banky kromě MONETA Money Bank. Česká spořitelna vám šek vystaví pouze k firemnímu účtu, k soukromému kontu už šek nedostanete. Poplatky spojené s vystavením šeku a jeho používáním uvádíme v tabulce.

Sazebník České spořitelny pro šeky

Úkon Cena
Vydání tiskopisu 10 Kč
Vydání šekové knížky – obalu 10 Kč
Upozornění na vystavení nekrytého šeku 500 Kč
Zákaz výplaty šeku, storno či odvolání šeku 150 Kč
Zrušení zákazu výplaty šeku či storna šeku 50 Kč

Banka vám vydá tolik tiskopisů, kolik budete potřebovat. Za každý z nich zaplatíte 10 Kč. Pokud byste chtěli i obal a mít tak šeky pohromadě v šekové knížce, zaplatíte dalších 10 Kč. To jsou stále ještě malé položky. V případě, že ale vystavíte nekrytý šek, někdo si jej přijde vyzvednout a banka to zjistí, naúčtuje vám 500 Kč za to, že vás na tuto skutečnost upozorní.

Pokud už šek vystavíte, máte samozřejmě možnost odvolat jeho vyplacení, stornovat jej apod., a to za 150 Kč. Kdybyste si v budoucnu toto odvolání či storno rozmysleli a chtěli jej zrušit, zaplatíte 50 Kč.

Zatímco u České spořitelny si můžete šeky objednávat i po jednom a cena zůstává stejná, Československá obchodní banka má jiná pravidla. Pokud si zažádáte o 19 šeků a méně, naúčtuje vám za vystavení každého z nich 100 Kč. Když ale řeknete, že chcete 20 šeků a víc, zaplatíte 15 Kč za kus. Dokupování po jednom šeku tak z cenového hlediska nemá příliš smysl. Další poplatky má banka nastaveny takto:

Sazebník ČSOB pro šeky

Úkon Cena
Vydání tiskopisu 300 Kč / 20 šeků, 100 Kč za 1 šek
Osobní vyzvednutí šeku či šekové knížky 100 Kč
Zaslání šeku cennou zásilkou či kurýrem Náklady na dopravu
Operace s nekrytým šekem 100–200 Kč + náklady banky
Upozornění na vystavení nekrytého šeku 50 Kč
Zákaz výplaty šeku, storno či odvolání šeku 200 Kč + telekomunikační náklady
Zrušení zákazu výplaty šeku či storna šeku 200 Kč

Za zákaz vyplacení šeku zaplatíte 200 Kč. Pokud byste si tento zákaz rozmysleli, zaplatíte za jeho odvolání stejnou částku.

Komerční banka vám soukromé šeky vydá v libovolném množství za totožnou cenu, a to 5 Kč za kus.

Sazebník Komerční banky pro šeky

Úkon Cena
Vydání tiskopisu 5 Kč
Autorizace šeku 25 Kč
Zaslání šeků poštou 100 Kč + poštovní náklady
Zákaz výplaty šeku, storno či odvolání šeku 200 Kč
Zrušení zákazu výplaty šeku či storna šeku 200 Kč

Zrušení i zákaz výplaty šeku stojí také 200 Kč. V případě, že si je budete chtít nechat poslat poštou, zaplatíte bance 100 Kč poplatek a navíc i poštovní služby.

Soukromé šeky vám vystaví také Waldviertler Sparkasse Bank. Vystaví vám je k běžným, podnikatelským i cizoměnovým účtům.

Sazebník WSPK pro šeky

Úkon Cena
Vydání tiskopisu 10 Kč
Zaslání poštou 30 Kč

Další poplatky banka v sazebníku uvedené nemá. Soukromý šek vám vystaví k běžnému účtu i Raiffeisenbank im Stiftland. Ta má cenu za vystavení šeku nejnižší ze všech bank. Za 10 ks šeků si účtuje 20 Kč. Pokud chcete šeky vystavit k cizoměnovým účtům, pak za šeky k dolarovému účtu zaplatíte 1 dolar za 20 šeků a u eurového účtu 1 euro za 20 šeků.

Soukromé šeky vám nabídne k běžnému účtu i Sberbank, a to za 3 Kč za kus.

Bankovní šeky

U bankovního šeku je výstavcem přímo banka, a nikoli vy. Je tu tedy 100% záruka pro toho, kdo šek přijme, že za něj také dostane peníze. Ceny za tyto šeky jsou ale několikanásobně vyšší než u soukromých šeků. Tyto se také častěji používají spíše v obchodním styku.

Banka Vystavení šeku Expresní vystavení šeku
Československá obchodní banka 1 % z částky šeku, min. 500 Kč a max. 3000 Kč 500 Kč
MONETA Money Bank 1 %, min. 250 Kč, max. 3000 Kč 250 Kč

Pokud byste chtěli již vystavený šek v MONETA Money Bank stornovat, zaplatíte za storno 250 Kč. Podmínkou pro vystavení šeku je samozřejmě to, že máte u dané banky zřízený účet.

Komerční banka rozlišuje cenu za vystavení bankovního šeku podle toho, čím za něj platíte.

Úkon Cena
Vystavení bankovního šeku v Kč za hotovost 4 %, min. 400 Kč, max. 10 000 Kč
Vystavení bankovního šeku v cizí měně za hotovost 4 %, min. 400 Kč, max. 10 000 Kč
Vystavení bankovního šeku z účtu vedeného u KB 2 %, min. 200 Kč, max. 5000 Kč
Vystavení bankovního šeku v cizí měně z účtu vedeného u KB 2 %, min. 200 Kč, max. 5000 Kč

Za bankovní šek si ale banka naúčtuje minimálně 200 Kč v případě, že bude vystaven v cizí měně, a minimálně 400 Kč v případě vystavení v českých korunách.

Šeky ano, ale s rozmyslem

Bankovní šeky jsou dražší záležitostí a pro běžné účely je možné si vystačit i se soukromými šeky. Jako vždy je ale třeba nejprve vše propočítat a nakládat s bankovními produkty s rozmyslem.

skoleni_15_4

Používání šeku se může nepříjemně prodražit, pokud ho někomu vystavím a podepíšu, následně si to rozmyslím a odvolám, pak si rozmyslím odvolání šeku a znovu povolím jeho proplacení, případně nemám na účtu dost peněz, aby byl mnou vystavený šek proplacený. Za každý tento úkon budu chudší o několik set korun a více než kde jinde právě tady platí dvakrát měř a jednou vypisuj.

Oblíbenost šeků klesá

Jakkoli může být šek užitečná pomůcka v různých situacích či cestách do zahraničí, oproti jiným možnostem, jak operovat s penězi, je jeho oblíbenost nízká. A do budoucna s ním příliš počítáno není. Je to doplňková služba k účtu s klesajícím trendem. S ohledem na měnící se potřeby klientů předpokládáme, že šeky úplně nahradí bezhotovostní platby a bankomaty, uvedla pro server Měšec.cz Kristýna Havligerová, tisková mluvčí České spořitelny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).