Hlavní navigace

Reforma výdajů se dotkne vašich peněženek!

13. 1. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Schyluje se k největší reformě veřejných financí v historii České republiky. Rozpočtové škrty a strukturální změny se dotknou všech. Víte, o kolik peněz v jejím důsledku přijdete? Omezení stavebního spoření je jenom jedním z témat.

Bez ohledu na to, zda je možné nebo nemožné zmiňovanou reformu prosadit, podívejme se na její jednotlivé body. Vesměs se jedná o rozumné změny a o změny, které je možné do budoucna očekávat.

Nemoc není v módě
Zřejmě už nebude tak výhodné být nemocen. Ne že by to snad někdy výhodné bylo, ale mnoho lidí si zvyklo své nemoci předstírat, a v některých případech na tom byli nemocní dokonce výhodněji než pracující.

Něco takového je proti jakékoliv logice. Ministerstvo financí si s tím hodlá poradit relativně razantně. První tři dny nemocenské by neměly být vůbec placené a další dva až tři dny by byly placeny zaměstnavateli. Toto opatření by mohlo zkomplikovat život simulantům a zjednodušit život firmám. Jejich odvody na nemocenské pojištění by totiž klesly na polovinu.

Pro dávky v Mercedesu
V rámci nových opatření by také již nemělo nastat, že by si lidé jezdili pro sociální dávky v Mercedesu. Sobotkovo ministerstvo totiž plánuje zavedení povinnosti majetkových přiznání pro ty, kteří žádají o sociální dávky.

Na první pohled je řešení úsměvné. Kromě bohatých, kteří by měli podávat majetková přiznání proto, že jsou bohatí, by měli majetková přiznání podávat i chudí, a to pro změnu proto, že jsou chudí. Z racionálního hlediska je ale opatření velmi významné, protože může alespoň částečně paralyzovat zbytečně jemnou sociální síť. Podle odhadů ministerstva totiž sociální dávky zneužívá až 100 tisíc rodin.

Chceš peníze? Hledej práci!
Podporu v nezaměstnanosti by měli nadále dostávat pouze ti, kteří si zaměstnání opravdu hledají. Měl by tedy nastat konec dobrých časů, kdy si někteří spoluobčané zvykli pobírat podporu v nezaměstnanosti a nic nedělat, resp. dělat na černo.

Je otázkou, jak to chce navrhovatel provést. Na podporu v nezaměstnanosti má totiž i nyní nárok pouze ten, kdo aktivně práci hledá. Bude-li ale vymyšleno nějaké rozumnější kritérium, které splní svůj účel lépe než současné, jen dobře.

Stavební spoření
Podpora stavebního spoření by měla být zaměřena pouze na výstavbu/koupi domu nebo bytu. Takové opatření by bylo jistě vhodné, protože současný systém stavebního spoření slouží spíše ke koupi auta než k pořízení bydlení.

Poslední návrhy na reformu stavebního spoření, které se objevily, byly ale trošku jiné. Hovořilo se o snížení státní podpory a prodloužení cyklu z pěti na sedm let. Výše uvedené vázání podpory na bydlení by bylo zajisté efektivnější. Tak se nechme překvapit, co se se stavebním spořením nakonec stane.

Daň z nemovitosti
Základem pro výpočet daně z nemovitosti by se měla stát tržní cena oproti současné metodě na bázi její velikosti. Opatření je to opět veskrze logické. Hloupé ale je, že daňový poplatník zatím nemá ani páru o tom, jak vysoká tato daň bude. Zatím daň z nemovitosti ničí rozpočet nezruinuje, kdo ale ví, jak bude v budoucnu nastavena.

Abstinujme, nekuřme
V rámci úsporných opatření by měla být zvýšena také spotřební daň u alkoholických nápojů a u cigaret. Ministerstvo financí to obhajuje tím, že o to žádá Evropská unie.

Bez ohledu na to, zda o něco takového EU žádá či nikoliv, spotřební daně se velmi dobře vybírají a jejich elasticita je relativně nízká. Nelze tedy očekávat nějaké razantní snížení spotřeby alkoholu nebo cigaret. Stát to dobře ví a tyto spotřební daně bývají úspěšnou záplatou na děravé státní rozpočty nejen v České republice.

dan_z_prijmu

DPH
Taktéž na základě požadavků EU by měly být služby přeřazeny z 5 % daňové skupiny do skupiny, která je zdaněna 22 % sazbou. To by přineslo např. relativně razantní zdražení telekomunikací. Nic konkrétního se ale stále neví.

Současná podoba reformy veřejných financí jistě dozná ještě spoustu změn a zdaleka není definitivní. Diskuse kolem ní bude ale jistě zajímavá…

Souhlasíte se změnami, které vláda navrhuje?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).