Hlavní navigace

Genius Optimal od GE Money Bank: z kůže vás neodře a ještě vydělá

10. 9. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Paušální účtům se narodil nový bratříček a hned od narození nasadil vysokou laťku. Kromě jiného garantuje (zatím) nejvyšší úrok na spořicím účtu.

Od pondělí 14. září 2010 začíná GE Money Bank prodávat svůj nový účet nazvaný Genius Optimal. Ten vyplňuje mezeru mezi stávajícím účtem Genius Active (119 Kč měsíčně) a Genius Gold (499 Kč měsíčně) poté, co mu potichu vyklidil pole dnes již neprodávaný účet Genius Active+ (169 Kč měsíčně).

Lékaři poplatků a první pomoc se změnou banky

GE Money Bank má s paušálními účty bohaté zkušenosti, byla to právě ona, která 1. února 2007 začala po úmrtí Živnobanky prodávat první paušální účet na českém trhu – Genius Active. Na tehdejší tiskovou konferenci stále vzpomínám s úsměvem: zástupci banky běhali v bílých pláštích a tisková konference probíhala v areálu pražské nemocnice. Důvod byl prozaický, GE nás (klienty) přišla léčit ze drahých bankovních poplatků a nabízí první pomoc se změnou banky. Vzápětí tím spustila poprask, Poštovní spořitelna se s ní začala přes média hádat, Komerční banka 17. března 2010 oznámila zahájení prodeje paušálních účtů a 10. srpna 2007 se narodil Osobní účet České spořitelny.

Paušál na všechno

Nový účet Genius Optimal si zachoval tvář paušálního účtu, ale také zvýšil cenu. Měsíční poplatek za vedení celého balíčku je 199 Kč měsíčně. To není malá částka, ovšem za ty peníze dostanete služby, za které byste jinde zaplatili více, pokud by vůbec existovaly.

Platební styk

  • Neomezené hotovostní vklady na pobočce banky
  • Všechny příchozí tuzemské platby
  • Všechny odchozí tuzemské platby zadané přes přímé bankovnictví
  • Neomezené tuzemské výběry z bankomatů GE Money Bank
  • Kontokorent (po skóringu)

Přímé bankovnictví

  • Internetové bankovnictví
  • Mobilní bankovnictví
  • Telefonní bankovnictví
  • 50 SMS
  • Elektronický výpis

Spoření

  • Spořicí účet Optimal se zvýhodněnou úrokovou sazbou 2,50 % p.a. pro zůstatek do 500 000 Kč je garantovaná sazba do 30. 6. 2011.

Hypotéka

  • Snížení sazby u nové hypotéky nebo v novém úrokovém období u stávající hypotéky o 0,5 %

Platební karty

  • Embosovaná debetní karta MasterCard (stříbrná)
  • Další debetní karta MasterCard Standard nebo Maestro
  • Virtuální karta pro platby na Internetu
  • Věrnostní program bene+ s odměnami a platby kartou až 5 % z ceny nákupů v partnerské síti

Pojištění ke stříbrné kartě

  • Cestovní pojištění Komfort pro celou rodinu (kumulovaný limit 1,7 mil. Kč včetně teroristických útoků a nebezpečných sportů, běžně stojí 79 Kč měsíčně)
  • Pojištění zneužití debetní karty (běžně 15 Kč měsíčně)
  • Domácí asistenční a concierge služby (v případě havárie v domácnosti a pomoci při zařizování volného času, rezervace v restauraci, zajištění lístků do kina a divadla apod., běžně 29 Kč měsíčně)

Pojištění vhodné i pro (ne)manželata

Za toto všechno dáte jen dvě stovky. Proč píšu jen? Pouhé pojištění dokoupené zvláště k účtu Genius Active by stávajícího i nového klienta banky přišlo na 123 Kč, tj. zaplatil by více o 43 Kč měsíčně. A pojištění má GE Money Bank vážně velmi dobré; s jejím cestovním pojištěním nemusíte mít obavy vyrazit za hranice a pojištění asistenčních služeb vám dodá klid i peníze při řešení problému třeba s prasklou vodovodní trubkou. Pojištění asistenčních služeb pro domácnost je obecně novinkou na českém trhu (GE není první), zvláště pokud jde o připojištění ke kartám. S tímto účtem je jeho součástí, ale můžete si jej dokoupit i ke kreditkám GE. Za cenu dvou piv (29 Kč) jej určitě doporučuji.

Nové i stávající klienty banky potěší, že cestovní pojištění platí pro celou rodinu. Banka má v tomto pojmu široce otevřenou náruč, protože do toho spadá:

  1. manžel/manželka držitele karty, resp. registrovaného partnera/partnerky držitele karty,
  2. děti mladší 18 let, ať již vlastní nebo svěřené do náhradní rodinné péče držitele karty či jeho manžela/manželky,
  3. druh/družka či partner/partnerka, jestliže tyto osoby neuzavřely manželství ani registrované partnerství, ale trvale spolu žijí ve společné domácnosti

Poslední bod 3 je výhodný pro všechny, kdo k manželství mají daleko, ale trvale spolu žijí. S tímto účtem jste u GE automaticky pojištěni na cesty. Nevýhody jsou dvě: První, maximální limit je akumulovaný, tj. pro všechny pojištěné osoby platí jedna maximální částka, která se mezi ně rozdělí. Druhá, pojištěné jsou maximálně 3 osoby, takže například pětičlenná rodina autora článku by se už do pojištění „nevešla“.

Úrok na spoření za 2,5 %, ale pospěšte, nebude

Mezi další benefity konta Genius Optimal patří stejnojmenný spořicí účet bez výpovědní doby. Na něj můžete libovolně vkládat a vybírat peníze. Částka do 500 000 Kč se úročí sazbou 2,5 % p.a., zůstatek nad půl milionu má úrok 1,6 % p.a. Vzhledem ke snížení sazeb velmi dobře úročeného AXA Spořicího účtu bude od října nabídka GE Money Bank nejlepší bankovní nabídkou na trhu (pokud nedojde ke změně sazeb konkurence směrem nahoru), navíc banka tuto sazbu garantuje do 30.6.2011 (může si to dovolit, očekává se zvyšování sazeb). Nabídka je však omezena pouze pro účty založené od 13.9. do 17.10.2010, přičemž zatím není jasné, zda pro účty založené později nebude platit jen garance úroku, anebo budou mít i nižší sazby.

Poskládejte si svůj optimální účet

Odpůrci bankovních poplatků právem budou ťukat na hlavu, proč platit měsíčně 199 Kč měsíčně za účet a služby, které člověk ani nevyužije. A mají pravdu, pokud služby nabízené v tomto balíčku nevyužijete, jsou to vyhozené peníze a kupte si raději jeden z holých účtů, ke kterým si dokoupíte, co potřebujete. Problém je, že když si tyto služby začnete postupně dokupovat, nakonec se k těm dvěma stovkám dostanete a navíc některé budou nabídce GE sahat leda tak po kotníky. Tak třeba jen za cestovní pojištění a pojištění zneužití karty dáte u mBank 79 Kč měsíčně, u Fio banky a Poštovní spořitelny cca 76 Kč měsíčně bez dalších služeb.

Kdo se však ve finančních produktech opravdu vyzná, může si optimální účet poskládat. Bezplatné transakce vám vyřeší mBank, Fio banka či Poštovní spořitelna. Neomezené výběry z bankomatů má také Poštovka. Za cestovní pojištění se nemusí stydět UniCredit Bank, pořiďte si její kreditku, dejte pajdu měsíčně a nemusíte zahraniční cesty s rodinou řešit. Každá osoba zvlášť, a nikoli akumulovaným limitem, je pojištěná k embosované debetní kartě Komerční banky, kterou rozdává rovněž k paušálnímu Extra kontu.

Je tu však jeden problém: asi jen málokoho baví sledovat produktové novinky a vyzobávat to nejlepší na trhu. Navíc běžný člověk na to jednoduše ani nemá čas. To potvrzují i výsledky průzkumu AISA z ledna 2010 pro GE Money Bank, že naprostá většina populace (92 %) vlastní jeden běžný účet, pouze jeden z pěti klientů z vyšších příjmových skupin využívá dva běžné účty.

Berte nebo nechte být

Když se však porozhlédneme po dalších nabídkách v této cenové třídě, tak špatně si nevedou ani dva nejbližší produkty konkurence:

Osobní účet České spořitelny: milovaný i proklínaný účet vám nabídne téměř to samé. Na spořicí účet u spořky zapomeňte, ale do 50 000 Kč budete mít úrok 2 %, k tomu zlatou kartu, další karty, cestovní pojištění pro rodinu, pojištění zneužití karty, všechny tuzemské transakce, všechny výběry z bankomatů ČS, přímé bankovnictví a když splníte pravidla hry, zaplatíte jen za to pojištění (41 Kč měsíčně) a ostatní máte třeba i grátis.

Konto KOMPLET UniCredit Bank: za 219 Kč měsíčně máte účet all inclusive s cestovním pojištěním pro rodinu a s o facku horším efektivním úročením na spořicím účtu Unikátní spoření. Ale zase máte kontokorent za 15 % p.a. a ne za 19,9 % p.a., což je sazba GE Money nebo snad 18,9 % p.a., to je sazba České spořitelny.

Shrnuto: Jestliže vám nabídka GE Money Bank vyhovuje, popadněte 200 Kč a jděte si Genius Optimal založit. Chybu neuděláte a spořicí účet vám nabídne (zatím) nejlepší úrok na trhu z bankovních spořicích účtů.

skoleni_15_4

Pokud jste se svojí bankou spokojeni a služby v balíčku od GE nevyužijete, není důvod ke změně. Jen pro spořicí účet se do GE jít nevyplatí, protože stejný či vyšší úrok na spořicím účtu nabídnou produkty družstevních záložen anebo o něco nižší stálice v podobě AXA Spořicího účtu či ING Konta a bez poplatků za vedení účtu.

Základní rodina účtů Genius od 13.9.2010

Ceny v Kč Genius Start Genis Active Genius Optimal Genius Gold
Vedení účtu měsíčně 59 119 199 499
Příchozí tuzemské platby transakční balíček 26 Kč 0 0 0
Odchozí tuzemské platby (elektronicky) 0 0 0
Trvalé příkazy, inkaso, SIPO 0 0 0
Výběry z bankomatů GE transakční balíček 26 Kč 0 0 0
Debetní karta 0 0 0 0
Přímé bankovnictví 0 0 0 0

Novinkou je Genius Start, kterým se tak mění stávající Běžný účet OKO. 

Co si myslíte o účtu Genius Optimal?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).