Hlavní navigace

Recenze platebních karet: Komerční banka, kreditní karty

9. 10. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pokračujeme v recenzi a podíváme se na zoubek kreditním kartám, které vydává Komerční banka. Účet ke kreditní kartě sice nepotřebujete, ale jeho vlastnictví může být výhodou. Jenže i kreditní karta umí spolykat hodně peněz.

Kreditní kartu dostanete v KB i bez nutnosti zakládat si účet. Nespornou výhodou kreditních karet KB je, že bezúročné období se vztahuje i na výběry hotovosti, a to v plné výši úvěrového limitu. Tuto možnost nabízí již jen ČSOB ke svým kreditním kartám, ale ta má omezení ve výši max. 20 % úvěrového rámce. Kreditky KB však nepatří k nejlevnějším a poplatky s nimi spojené také ne.

Co je společné: Bezúročné výběry hotovosti, lze změnit PIN

MasterCard

Klasická embosovaná karta, se kterou se nemusíte omezovat v používání služeb. Bezúročné období je až 45 dnů. KB umí vydat další dodatkovou kartu k jednomu úvěrovému účtu.

  • Výhody: použití karet je bez jakéhokoliv omezení, cestovní pojištění pro celou rodinu, lze vydat dodatkové karty, bezúročné období na výběr hotovosti, pojištění proti neschopnosti splácet
  • Nevýhody: vysoký poplatek za stoplistaci (2 000 Kč)
  • Cena: 590 Kč, dodatková karta stojí 350 Kč.
  • Doplňkové služby – fakultativní: úrazové pojištění COMFORT PLUS (2 400 Kč/rok), pojištění proti zneužití karty MERLIN (276 Kč/rok)
  • Tipy: Pokud potřebujete mít kreditku pro výběr hotovosti s bezúročným obdobím, karta KB je jedna ze dvou na trhu, která vás v hotovosti neomezí. Jen si dejte pozor na poplatek za výběr, ten je vyšší než u debetních karet (1 % min. 30 Kč z ATM KB). Špatnou volbou není ani kombinace elektronické karty k účtu u KB a kreditní karty. Za menší peníze dostanete kartu s cestovní pojistkou pro celou rodinu a ještě si půjčujete peníze od banky bez úroku. Kombinace tak vyjde levněji než pořízením MasterCard Inter Card (resp. VISA) a máte přitom veškeré výhody kreditní karty.

Visa Electron

Karta je určena pro ty, kteří raději volí bezpečnost anebo nedosáhnou na limit pro vydání embosované karty. I zde je bezúročné období až 45 dnů. KB umí vydat další dodatkovou kartu k jednomu úvěrovému účtu.

  • Výhody: lze vydat dodatkové karty, bezúročné období na výběr hotovosti, pojištění proti neschopnosti splácet
  • Nevýhody: karta je určena jen pro elektronické transakce
  • Cena: první kartu dostanete zdarma, vydání druhé karty je za 200 Kč, s vedením úvěrového účtu vás vše přijde ročně na 360 Kč. Dodatková karta je za 200 Kč ročně.
  • Doplňkové služby – fakultativní: úrazové pojištění COMFORT PLUS (2 400 Kč/rok), pojištění proti zneužití karty MERLIN (276 Kč/rok)
  • Tipy: Kreditka má bezúročný výběr hotovosti a vydání první karty je zdarma. Pokud nedosáhnete na vyšší úvěrový limit a chcete vlastnit kreditní kartu, je toto dobrá volba, ale její cena je značně vyšší než u konkurence. Česká spořitelna nabízí stejný typ kreditní karty za 120 Kč ročně, nemá však bezúročné období a pojištění proti neplacení v ceně. Přesto, pokud chcete levnou elektronickou kartu, mrkněte se i po nabídkách konkurence, záleží na vás, zda přidané služby KB využijete.

Modrá kreditka

Cobrandová varianta kreditní karty Visa, kterou vydává Komerční banka společně s Modrou Pyramidou stavební spořitelnou je součástí Modrého konta plus, v samotné verzi zatím její cena nebyla zveřejněna. Při splnění minimálního obratu 36 000 Kč ročně je však vedena zdarma. I tato kreditka disponuje bezúročným obdobím a v ceně je pojištění schopnosti splácet. Lze vydat jednu dodatkovou kartu, ale ostatní služby si musíte dokoupit.

dan_z_prijmu

Komerční banka rozděluje poplatky na vydání karty a za vedení úvěrového účtu. Specialitu najdete u karty MasterCard, tu je možné mít i s vlastním volitelným designem. Máte-li již u KB účet, lze kreditní kartu provázat s internetovým a telefonním bankovnictvím, a poté nastavit řadu podrobných parametrů (např. informace o transakcích, o blokacích apod.), v opačném případě musíte počkat na měsíční výpis. V internetovém bankovnictví jsou zobrazovány předschválené limity pro kreditní karty a od podzimu bude možné o kreditní kartu takto i požádat a následně si ji jen vyzvednout na pobočce.

Hodnocení Měšce.cz:

Kreditní karty Komerční banky osloví spíše stávající klienty banky, kteří chtějí mít produkty banky pěkně pohromadě a pod přímou kontrolou, ale vhodné jsou i pro ty, co preferují hotovost. Opět se vyplatí myslet při jejich pořízení i na pojištění proti zneužití karty.

Vlastníte kreditní kartu Komerční banky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).