Hlavní navigace

Názory k článku Realitní kanceláře a krize – které zaniknou a které vydělají?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 1. 2009 10:00

    Pavel (neregistrovaný)
    V clanku se deli RK na velke a male a velkym RK se dava vetsi prostor na preziti. Muj nazor je ze preziji predevsim dobre RK. Loni jsem prodaval byt pres "velkou" RK a kupoval domek pres malou RK (jeden clovek). Moje zkusenost je ze velke RK nejsou schopny dorucit takove sluzby jako male RK byt zamestnavaji "odborniky" (maklere, pravniky, sekretarky, apod) z duvodu nejasne zodpovednosti uvnitr firmy a male zainteresovanosti zamestnancu. Oproti tomu male RK (one man show) jsou schopni dorucit perfektni service jelikoz se soustredi jen na par zakazak a 1 makler si cely prodej ridi od zacatku do konce. Pokud priste vyuziji sluzeb RK tak se budu snazit vyhnout velkym RK domum, jedna zkusenst stacila.
  • 24. 1. 2009 11:26

    jezevec (neregistrovaný)
    problém je v tom, že když realitní makéř prodá například jednu nemovitost za měsíc, a v krizi jednu za rok - ve společnosti zaměstnávající padesát makléřů mají provizi ze tří nemovitostí měsíčně, zatímco ten onemanshow nemusí ten rok bez příjmu přežít, bez ohledu na to že je lepší. i kdyby byl malý makléř 2x lepší než velká společnost, nemusí přežít ani půl roku. a desetkrát lepší nebude.
  • 26. 1. 2009 8:44

    anonymní
    Známý kupoval pozemek a prodával dědictví po rodičích přes nějakého svého známého. Nevím přesně, za kolik, ale onen známý "onemanshow" měl z pozemku provizi okolo 70 tisíc a tvrdil, že mu měsíčně stačí 1 takováto transakce a je vysmátý. Což ve velké společnosti nemusí pokrýt ani jednu splátku leasingu služebáku pro sekretářku, kdežto pokud si "onemanshow" příliš nevyskakuje a stačí mu něco na 4 kolech "při zemi", tak to může zvládnout utáhnout. Nevím ovšem, jestli má kancelář doma v garáži nebo na lukrativní adrese někde v centru na pěší zóně.
  • 24. 1. 2009 9:29

    Maja1 (neregistrovaný)
    V praxi malé RK se člověk mnohokrát setká se stížnostmi klientů, kteří naletěli na jméno velké realitní společnosti. Zavázali se exkluzivními smlouvami na čtvrt roku, či více. Společnost nejen že neprodala, naopak si to přehazovali do ztracena a prodávající byl a je naprosto bezmocný, ohrožen sankcemi desítek tisíc Kč i více za to, že si náhodou najde někoho sám.
  • 4. 3. 2009 9:29

    Jolana (neregistrovaný)
    Prodávala jsem přes RK už dva byty, v domnění, že poskytne nejen mně (prodejci), ale i kupujícímu co nejvýhodnější podmínky a servis. Omyl, realitky vždy sledují jen své zájmy!
    Nejlepší je sehnat si kvalitního právníka a prodat si nemovitost sám. Kvalitní právník - na rozdíl od realitek – za 1. připraví vyrovnanou smlouvu, jak pro prodávajícího, tak pro kupujícího, za 2. vyjde podstatně levněji (rozhodně vás nevyjde na 5% z ceny nemovitosti jako realitka), za 3. má kontakty na hypoteční poradce, popřípadě je sám schopen poradit, která banka je pro kupujícího nejvýhodnější, za 4. zajistí nebo upozorní na veškerou dokumentaci potřebnou k prodeji, což u realitek není samozřejmostí. Pokud se sami neozvete, tak vám RK nezajistí odhad, nepomůžou s vyplněním formuláře o převodu nemovitosti, natož aby vás upozornili, že zaplatíte daň z převodu, v některých případech i daň z příjmu. Následná návštěva finančního úřadu vás pak může ještě dost finančně bolet.
  • 21. 7. 2009 8:44

    člověk od fochu (neregistrovaný)
    Stejně důležité jako výběr kvalitního advokáta je výběr kvalitního realitního makléře. Jelikož se jedná v obou případech o osobní službu je nutné výbírat ne podle velikosti realitní, příp. advokátní kanceláře, ale přístupu konkrétního člověka (makléře, advokáta) k Vám. Zda-li Vám popíše svůj navrhovaný postup, jak se k Vám chová, zda-li otevřene zodpoví Vaše otázky, co slibuje a co neslibuje a také zda-li uvede reference, které můžete osobně zkontrolovat (promluvit si s bývalými klienty)! Podle výsledků práce se pozná člověk. Často se makléři sdělují, že blízko Vás prodávali tu či onu nemovitost - ať Vám sdělí o jakou nemovitost jde a osobně se zeptejte majilů. Hned uvidíte na makléři, jak je nebou není hrdý na svoji odvedenou práci :o)

    Důvěryhodný makléř nemůže doporučit nekvalitního advokáta a opačně. Důvěryhodný makléř nepracuje v nedůvěryhodné RK. Sám mám zkušenosti z katastrofálním přístupem některých advokátů a advokátních kanceláří, makléřů i realitních kanceláří.

    Z vlastní zkušenosti vím, že být důvěryhodným makléřem se vyplatí. Na dobrého makléře se klienti obracejí opakovaně.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).