Hlavní navigace

Raiffeisenbank: Šetřílci si budou hledat jinou banku (nový ceník)

2. 10. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

V říjnu klienty Raiffeisenbank čekají příjemné novinky i zdražení. Pasivní klienti budou zklamaní, aktivní se naopak mohou radovat.

Prvním říjnovým dnem roku 2013 došlo k další změně ceníku služeb Raiffeisenbank. Na tom by nebylo nic divného, drtivá většina bank v průběhu roku mění své sazebníky a nelze na to napsat nic negativního. Raiffeisenbank je však specifická ve dvou bodech. Tím prvním je postupné zdražování služeb pro staré cenové programy. Druhým je stále početná klientská skupina z řad lidí, pro které je internet denním chlebem či koníčkem, a která je citlivá na změny cen. I proto se nám do redakce začaly množit čtenářské podněty s velmi nelichotivými výrazy na adresu banky. Jenže žádný koláč se nejí horký, pojďme si proto probrat změny podrobněji.

Ve zkratce hned na začátek: Jste-li šetřílci, jděte do jiné banky a v Rajfce účet zrušte. Pokud není problém pro vás zaplatit cenu pěti piv za vše potřebné, čtěte dál. Máte-li hypotéku u Rajfky, budete muset podmínky zkousnout (na druhé straně ale bydlíte, kde jste chtěli, ne?)

Stará eKonta zdraží

Nejvíce změn postihlo majitele všech původních eKont Extra a eKonta Premium. Pro eKonto Extra končí povinnost minimálního měsíčního obratu a od října už není bez poplatku, jeho vedení vyjde vždy minimálně na 165 Kč měsíčně plus cena transakcí. Zároveň už není součástí elektronická debetní karta a majitelé eKonta Extra za ni zaplatí 45 Kč měsíčně.

eKonto Premium má jedinou změnu, a tou je zvýšení poplatku za platbu v rámci ČR ze 4 na 6 Kč, jinak jsou parametry účtu beze změn.

Pro oba účty skončil 20Kč bonus za splnění podmínek minimálního obratu, jinými slovy, Rajfka už není první a jedinou bankou, která za vedené účtu platí vám (byl to fakt dobrý marketingový trik). Naproti tomu s novou kreditkou můžete dostat měsíčně zpět až 1000 Kč.

Nejcitelnější změna tak postihne jen majitele eKonta Extra, resp. „holého“ eKonta bez dalšího cenového programu. Jeho cena se vyšplhá na 165 Kč měsíčně a přejít na eKonto mini, které předstírá, že je „zdarma“, není řešením, protože vás banka oškube na poplatcích za transakce, za platební karty či za kontokorent. Dostat se na částku okolo 400 Kč měsíčně i více u těchto účtů není vůbec žádný problém, takže tudy cesta nevede. eKonto mini je naopak záchranou pro majitele hypotéky, kteří mají svůj transakční účet v jiné bance.

eKonto Student zdražuje z 35 na 49 Kč měsíčně, ale na druhé straně dostává všechny výběry z bankomatů bez poplatků.

Na Rajfku bychom mohli oprávněně nadávat a psát, jaká je to protřelá liška, že stále průběžně zvedá ceny a tlačí klienty k vyšším poplatkům. A byla by oprávněná kritika, kdyby Rajfka nenabízela dostatečnou „kompenzaci“ v podobě eKonta Komplet. eKonto Komplet je totiž opravdu dobrý účet za dobrou cenu. Za 129 Kč měsíčně vám žádný stávající účet v jiné bance nenabídne služby all inclusive včetně výběrů bankomatů v zahraničí. Co za to? Poslat na něj měsíčně 15 000 Kč a provést 3 odchozí platby (třeba zaplatit kartou). A to je fér nabídka i pro stávající klienty s eKontem.

Ostatně, říjnovým sazebníkem Rajfka vyslala jasný signál. Nepotřebuje, abyste jí platili stokoruny za vedení účtu, nepotřebuje další dvě koruny za transakci navíc. Naopak chce raději svých 129 Kč každý měsíc a nebude se dívat, co za vás všechno musí platit. Chce aktivní klienty, pro které bude hlavní bankou a nabídne jim komplexní služby. Ostatním klientům služby zdraží, čímž je sama bude motivovat k odchodu z banky a nebude jí to vadit, klienty-šetřílky totiž nechce. A pozor, není to špatně.

Doporučení

Máte eKonto Extra – pokud účet v Rajfce nepotřebujete, přejděte do jiné banky, anebo jej změňte na eKonto mini a vraťte platební karty, protože budete za ně platit.

Máte eKonto Premium – pokud za transakce neplatíte více jak 129 Kč měsíčně, což je cena eKonta Komplet, změna není nutná a spíše ještě ušetříte. Pokud jste naopak platili víc, anebo chcete častěji vybírat z bankomatů, přejděte na eKonto Komplet.

Máte eKonto Student – pokud nemáte účet u Rajfky jen proto, že jej „prostě chcete“, změňte banku. Pokud rádi často vybíráte, kdekoli potřebujete, tak tu padesátikorunu za to dejte.

Služba/Cena za operaci eKonto Extra eKonto Premium eKonto mini eKonto Komplet
Původní ceny Nové ceny Původní ceny Nové ceny Cena Cena
Vedení účtu měsíčně při splnění podmínek 0 Kč 165 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 129 Kč
Vedení účtu měsíčně při nesplnění podmínek 165–365 Kč 165 165–365 Kč 165–365 Kč 169 Kč 250 Kč
Přijatá platba v ČR 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 4 Kč 0 Kč
Převod do jiné banky v ČR 4 Kč 6 Kč 4 Kč 6 Kč 6 Kč 0 Kč
Trvalý příkaz – platba 6 Kč 6 Kč 6 Kč 6 Kč 6 Kč 0 Kč
Inkaso – platba 3 Kč 3 Kč 3 Kč 3 Kč 6 Kč 0 Kč
Výběr z ATM RB 9,90 Kč 9,90 Kč 9,90 Kč 9,90 Kč 20 Kč 0 Kč
Výběr z ATM v ČR (jakýkoliv) 9,90 Kč – 39,90 Kč 39,90 Kč 9,90 Kč – 39,90 Kč 9,90 Kč – 39,90 Kč 30 Kč 0 Kč
Výběr z ATM v zahraničí 100 Kč + 0,5 % 100 Kč + 0,5 % 100 Kč + 0,5 % 100 Kč + 0,5 % 100 Kč + 0,5 % 0 Kč
Debetní karta (měsíčně) 0 Kč 45–65 Kč 0 Kč 0 Kč 45–65 Kč 0 Kč
Využití kontokorentu (měsíčně) 90 Kč 90 Kč 0 Kč 0 Kč 90 Kč 0 Kč
Co je v ceně účtu Přímé bankovnictví, příchozí tuzemské platby Přímé bankovnictví, příchozí tuzemské platby, elektronická a embosovaná debetní karta, tři účty v cizí měně Přímé bankovnictví Přímé bankovnictví, příchozí tuzemské platby, tuzemské platby zadané přes internetové bankovnictví, jedna kreditní karta, dvě debetní karty, výběry z jakéhokoli bankomatu v ČR i v zahraničí, jeden účet v cizí měně.

Změny u kreditních karet

Novinkou je poplatek 29 Kč měsíčně za 100% inkaso dlužné částky. Potěšující zprávou je, že kdo měl toto inkaso na jakékoli kreditce Rajfky již nastavené, změna se jej netýká a má jej nadále bez poplatku. Kdo si o 100% inkaso požádá od 1. 10. 2013, bude za něj platit. Tento poplatek má také Česká spořitelna a ČSOB. Stoprocentní inkaso z kreditní karty není standardem, stále jej neumí třeba GE Money Bank, LBBW Bank a Sberbank.

Doporučení: Po obdržení výpisu z kreditky zadejte příkaz k úhradě s odloženou splatností, a poté si už jen pohlídejte, abyste měli v době splatnosti peníze na účtu.

Pro drtivou většinu kreditních karet se zvyšují/sjednocují úrokové sazby. U bezhotovostních transakcí zaplatíte úrok 25,08 % p.a., u hotovostních pak 30 % p.a. v případě neuhrazení 100% splátky do data splatnosti kreditky. Tím se kreditní karty Raiffeisenbank suverénně stávají nejdražšími kartami pro hotovostní úvěrování, za nimi je jen Citibank s úrokovou sazbou 29,99 % p.a.

Doporučení: Pokud nebudete schopni kreditky Rajfky splácet, zvažte, zda je budete používat. Lepší bude vypovědět smlouvu, resp. stávající dluh refinancovat výhodnějším úvěrem. Na hotovost z kreditky rovnou zapomeňte, dokonce i nebankovní společnosti jsou levnější. Jestli ale dokážete kreditku dobře ovládat, udělá vám dobrou službu, nové kreditní karty Raiffeisenbank mají velmi dobré parametry, zvláště kreditka De Luxe je opravdu luxusní, ale doslova o nich platí přísloví o dobrém sluhovi a zlém pánu.

Změny pro podnikatele

Podnikatelské eKonto Extra postihla stejná změna jako u fyzických osob. Končí možnost jeho bezplatného vedení a měsíčně vyjde na úctyhodných 285 Kč. Takový poplatek nemá smysl platit, takže obratem změňte typ účtu v Rajfce, anebo banku.

Doporučení: Řešením je přechod na podnikatelské eKonto Start, které vyjde na 99 Kč měsíčně a má v ceně jak tuzemské platby zadané přes internet, tak i výběry z bankomatů kdekoli v ČR a ve světě, případně přechod dražší eKonto Komplet za 500/800 Kč měsíčně. Pokud potřebujete nejnižší cenu a hlavně transakční účet, může vás oslovit podnikatelský účet u mBank a Fio banky, oba jsou bez poplatku.

Produktové novinky

Podnikatele potěší novinka dokoupit si tzv. balíček transakcí, který výrazně zlevní odchozí a příchozí europlatby. Jejich cena se tak může snížit na přijatelných 50 Kč (u balíčku za 1000 Kč), ale má to háček. Balíčky se účtují měsíčně bez ohledu na to, zda je vyčerpáte. Pokud naopak počet plateb přetáhnete, bude účtována standardní cena za zahraniční platbu.

Doporučení: Vy ještě posíláte zahraniční platby ve své stávající bance (nejen v Rajfce)? Chcete-li na zahraničních platbách ušetřit minimálně měsíční plat vašeho zaměstnance, zkuste pro ně používat spořitelní družstvo Citfin, spořitelní družstvo Akcenta a další specialisty na devizové operace. Pokud to s Rajfkou myslíte vážně, propočítejte si předem, zda se vám takový balíček vyplatí.

skoleni_15_4

Zahraniční platby – transakční balíčky
5 europlateb 500 Kč měsíčně (100 Kč/platba)
10 europlateb 750 Kč měsíčně (75 Kč/platba)
20 europlateb 1000 Kč měsíčně (50 Kč/platba)

Další novinkou je bezkontaktní nálepka MasterCard PayPass, která je vydávána jako debetní karta k eKontu Komplet a eKontu Student. Protože jde o elektronickou kartu, je buď součástí účtu jako elektronická karta, anebo ji můžete mít zvlášť za 10 Kč měsíčně, pokud již jinou elektronickou kartu máte.

Všechny změny v sazebníku si můžete podrobně prostudovat v dokumentu níže, který Raiffeisenbank připravila. Takový dokument by měl být vždy pro jakoukoli banku samozřejmostí. Pro aktivní klienty se nic zásadně nemění, ostatní si musí rozmyslet, zda u banky zůstanou, anebo zda půjdou ke konkurenci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).