Hlavní navigace

Raiffeisenbank: s novým sazebníkem skončí retro služby

23. 1. 2017
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: Raiffeisenbank
Aktualizováno 23. 1. 2017 21:00
Něco zlevní, dost věcí zdraží. Pár lidí bude tesknit po chybějících službách. Kdo se bude snažit, stále nezaplatí za účet ani korunu. Ale nebude to automaticky.

Pokud máte účet, kreditku, úvěr u Raiffeisenbank (RB), zbystřete, od 1. dubna 2017 banka mění sazebník poplatků pro fyzické osoby a s ním i obchodní podmínky. Samotné porovnání ceníků má 39 stran A4. Nový souhrn úprav obchodních podmínek má 58 stran A4. Rajfku však musíme pochválit za snahu nezakrývat, co se mění. V obchodních podmínkách tak najdete původní pasáže, drobné korektury, nebo zcela nové úpravy zvýrazněné odlišnou barvou. V samotném sazebníku jsou vlevo původní ceny a poplatky, vpravo nové. Jestli se vám však nechce louskat téměř sto stran, udělali jsme to za vás a hlavní změny si přečtete a porovnáte. Banka sama na svém webu vysvětluje, proč a kde ceny mění. Hlavní shrnutí na dotaz Měšce napsala i její mluvčí Petra Kopecká:

Raiffeisenbank přistoupila k úpravám ceníku především z důvodu jeho zjednodušení a zkrácení, přičemž řadu poplatků za služby, které klienti využívali zřídka nebo vůbec, jsme zrušili. Počet stran ceníku se nám podařilo snížit zhruba na polovinu, což naši klienti jistě ocení. Došlo též k úpravám vybraných plateb, kde například u platebních karet rušíme poplatek za znovuvygenerování PIN a za zaslání PIN nebo karty do zahraničí, u spotřebitelských a hypotečních úvěrů pak některé vybrané poplatky spojené s administrativními úkony. U moderních tarifů eKonto jsme zlevnili bezhotovostní platby v EUR a CZK do a ze slovenské Tatra banky. Naproti tomu u vkladů a výběrů u pokladen poboček některé ceny zvyšujeme, protože chceme více podporovat bezhotovostní platby, které jsou moderní a bezpečnější. Změny klientům oznamujeme s velkým časovým předstihem prostřednictvím internetového bankovnictví či dopisem. Všichni klienti mají možnost navštívit speciálně vytvořenou webovou stránku, na které najdou jak nový ceník, tak nové obchodní podmínky, kde je přehledné srovnání, které z položek byly vyjmuty.

Pojďme si ty změny rozebrat. Pro kreditkáře: změny u kreditních karet popisujeme ve článku „Dolování bonusů“ u kreditek končí. Rajfka klientům přistřihne křídla.

Na Slovensko levněji

Převody do a ze slovenské Tatrabanky budou nově bez poplatku. Zatím se účtovaly jako běžná europlatba (220 Kč), resp. korunová zahraniční platba (1 %, min. 300 Kč), takže tyto stokoruny už platit nebudete bez ohledu na počet plateb. Do jiných bank skupiny Raiffeisen se však ceny nemění (např. RB v Rakousku, Polsku, Rusku apod.).

Storno zahraniční platby se slevou, papíry zdražují

Když zadáte platbu do zahraničí a pak si to rozmyslíte, resp. uděláte v ní třeba chybu a budete po bance požadovat storno, za její zrušení nově zaplatíte „jen“ 500 Kč. Jásejte, bylo to 1500 Kč. Musíte mít ale štěstí, že platba sice naoko odešla z vašeho účtu, ale nikoli z banky. Jestli Rajfka už peníze poslala pryč, máte smůlu (to máte i v jiné bance).

Za papírový zahraniční příkaz si ale připlatíte 200 Kč, nově to tak bude rovných 500 Kč. Nově Rajfka zavedla slevu 20% pro platby do jiných bank skupiny Raiffeisen pro víceměnové účty.

Zahraniční platby
Služba Původní poplatek Nový poplatek eKonto Komplet Nový poplatek eKonto Smart Nový poplatek eKonto Student Komentář
Odchozí europlatba do Tatrabanky (SK) 0–220 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč zlevnění plateb do slovenské Tatrabanky o 220 Kč
Příchozí europlatba z Tatrabanky (SK) 0–200 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč zlevnění plateb ze slovenské Tatrabanky o 200 Kč
Storno zahraniční platby (pokud jsou peníze ještě v RB) 1500 Kč 500 Kč 500 Kč 500 Kč zlevnění stornopoplatku o 1000 Kč
Příplatek za papírový příkaz 300 Kč 500 Kč 500 Kč 500 Kč zdražení papírových příkazů o 200 Kč

Hotovost je drahá

Zatímco do konce března 2017 si můžete užívat neomezený vklad hotovosti, od dubna si to musíte rozmyslet. První vklad v měsíci bude vždy bez poplatku. Poté záleží, co máte za účet. Nejlépe na tom budou klienti s eKontem Komplet, v ceně bude 5 hotovostních vkladů, poté každý za 25 Kč. Ostatní eKonta platí poplatek od 2. vkladu včetně.

Výběr hotovosti na pokladně banky zdražuje z 60 Kč na 85 Kč. Vždy ale máte 1 výběr v měsíci bez poplatku. Pokud potřebujete pracovat s hotovostí, raději si zvyšte limity na debetní kartě, anebo si aktivujte transakční balíček (píšeme o něm na konci článku).

Dražší bude i směna hodnot bankovek a mincí, poplatek se zvyšuje na 3 % z objemu a nově chybí strop. Naopak pokud před pokladní vysypete pytel mincí a budete se bavit tím, jak to musí ručně počítat, poplatek zlevnil na 3 % z objemu z původních 5 %.

Hotovostní transakce
Služba Původní poplatek Nový poplatek eKonto Komplet Nový poplatek eKonto Smart Nový poplatek eKonto Student Komentář
1. vklad v měsíci 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 1. vklad byl vždy bez poplatku
2. vklad v měsíci 0 Kč 0 Kč 25 Kč 25 Kč eKonta Smart a Student: zdražení o 25 Kč/vklad
3.–5. vklad v měsíci 0 Kč 0 Kč 25 Kč/vklad 25 Kč/vklad eKonta Smart a Student: zdražení o 25 Kč/vklad
6. a další vklad v měsíci 0 Kč 25 Kč/vklad 25 Kč/vklad 25 Kč/vklad Všechna eKonta: zdražení o 25 Kč/vklad, eKonto Komplet už nemá bezplatné vklady
1. výběr v měsíci 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 1. výběr byl vždy bez poplatku
2. a další výběr v měsíci 60 Kč 85 Kč 85 Kč 85 Kč zdražení o 25 Kč
Výměna bankovek a mincí v Kč za mince nebo bankovky v Kč jiných nominálních hodnot, nad 100 ks 1,5 % z vyměňované částky, min. 100 Kč, max. 2000 Kč 3 % z objemu zpracované částky, min. 100 Kč 3 % z objemu zpracované částky, min. 100 Kč 3 % z objemu zpracované částky, min. 100 Kč zdražení poplatku z 1,5 % na 3 %, nově chybí strop
Zpracování mincí nad 100 ks jedné nominální hodnoty 5 % z objemu zpracované částky, min 100 Kč 3 % z objemu zpracované částky, min 100 Kč 3 % z objemu zpracované částky, min 100 Kč 3 % z objemu zpracované částky, min 100 Kč zlevnění poplatku na 3 % z původních 5 %

Valuty bez mincí

Když do Rajfky přinesete již neplatnou cizí bankovku, ale stále ji zahraniční centrální banka uznává, bude vás to nově stát 20 % z její hodnoty. A jedno- či dvoueurové mince už nenoste, ani je nevyberete. Nový sazebník s nimi nepočítá.

Služba Původní poplatek Nový poplatek Komentář
Nákup bankovek cizí měny v prekluzi 10 % z hodnoty nakupovaných bankovek, min. 50 Kč 20 % z hodnoty nakupovaných bankovek, min. 50 Kč zdražení poplatku z 10 % na 20 %
Nákup mincí 1 a 2 € 10 % z hodnoty zrušeno banka mince nebude přijímat

Debetní karty s přirážkou

Zapomenutý PIN už bude bez poplatku, pokud si na něj pár dnů počkáte. Když budete netrpěliví a již včera bylo pozdě, expresní vydání vás vyjde na 2000 Kč, o tisícovku jej banka zdražuje. Podobně se to týká debetních karet. Zaslání karty i PINu do ciziny je nově bez poplatku. Musíte však počítat s tím, že banka použije standardní levnou poštu a pár dnů tak zásilka půjde. Pokud na kartu spěcháte, za rychlost se platí a v tom se poplatky nezměnily (2000 Kč+).

Platba debetními kartami Rajfky by mohla být trošku levnější, klesá totiž kurzová přirážka z 0,75 % na 0,20 %. Kurzy Rajfky však nejsou žádná hitparáda, takže na radost je brzy a je potřeba to v dubnu vyzkoušet.

Jak funguje kurzová přirážka Raiffeisenbank

Při platbě kartou v cizí měně (není-li v ní vedený účet) se použije kurz RB deviza-prodej a k němu se přičte 0,20 % z kurzu RB deviza-střed. V případě platby kartou v měně, která není v kurzovním lístku RB, se použije kurz kartové společnosti bez aplikace směnné přirážky.

Bod 1.6.3 VOP

V souvislosti se směnou měn je Klient povinen Bance zaplatit příplatek označený jako směnná přirážka. Výše směnné přirážky je mezi Bankou a Klientem sjednána prostřednictvím Ceníku; pokud sjednána  není, je výše směnné přirážky nula.

Výše směnné přirážky je stanovena jako procentuální hodnota směnného kurzu střed pro měnu Platební transakce vyhlášeného v Kurzovním lístku.

Výsledný směnný kurz je pak stanoven pro částky Platebních transakcí tak, že kurz ‚prodej‘ je o hodnotu směnné přirážky navýšen a kurz ‚nákup‘ je o hodnotu směnné přirážky ponížen. V případě, že měna Platební transakce a měna Účtu, k jehož tíži nebo v jehož prospěch má být Platební transakce provedena, jsou odlišné a ani  jednou z měn není CZK, se pravidlo určení výsledného směnného kurzu pro přepočet měn dle věty předchozí uplatní obdobně.

Služba Původní poplatek Nový poplatek Komentář
Směnná přirážka 0,75 % z hodnoty směnného kurzu střed 0,20 % z hodnoty směnného kurzu střed zlevnění kurzové přirážky z 0,75 % na 0,20 %
Znovuvygenerování PIN 250 Kč 0 Kč zlevnění o 250 Kč
Znovuzaslání PIN v ČR 200 Kč + náklady na doručení 0 Kč zlevnění o cca 240 Kč (s poštovným)
Znovuzaslání PIN v do zahraničí 200 Kč + náklady na doručení 0 Kč zlevnění o cca 300 Kč (s poštovným)
Zaslání karty do zahraničí 200 Kč + náklady na doručení 0 Kč zlevnění o cca 300 Kč (s poštovným)
Expresní vydání znovuvygenerovaného PIN 1000 Kč 2000 Kč zdražení o 1000 Kč, sjednocení poplatku za expresní vydání karty

Sjednocené hypotéky

Banka sjednocuje poplatky za posouzení žádosti o hypotéku. Na jedné straně dochází ke zlevnění z 3 na 1 %, na straně druhé je minimální poplatek 10 000 Kč. Podle typu hypotéky mohl být i nižší, to nově platit nebude. A za rychlé peníze opět zaplatíte o 500 Kč více. Pokud nestihnete vyčerpat hypotéku, za prodloužení nově zaplatíte minimálně 5000 Kč (bylo jen 1,5 % bez minima).

Služba Původní poplatek Nový poplatek Komentář
Posouzení žádosti o poskytnutí hypotečního úvěru včetně
přípravy smluvní dokumentace
3 % z výše úvěrového rámce, min. 9000 Kč, max. 150 000 Kč, resp. 0,5 % z úvěrového rámce, min. 3000 Kč 1 % z výše úvěrového rámce, min. 10 000 Kč dochází ke sjednocení poplatků za různé hypotéky, což má za následek někdy zdražení (min. poplatek), někdy zlevnění (procentní)
Čerpání úvěru s využitím expresní platby 500 Kč 1000 Kč zdražení o 500 Kč
Rezervace prostředků v případě prodloužení doby čerpání úvěru 1,5 % p.a. z části úvěrového rámce, která nebyla vyčerpána do
skončení doby čerpání uvedené ve smlouvě, max. 10 000 Kč
1,5 % p.a. z části úvěrového rámce, která nebyla vyčerpána do
skončení doby čerpání uvedené ve smlouvě, min. 5000 Kč, max.
15 000 Kč
zdražuje maximální poplatek a nově je nastaven i minimální poplatek

Podnikatelé a živnostníci

Pro podnikatele a živnostníky se zavádí poplatek z nadměrného vkladu. Pokud budou mít k 31. 12. kalendářního roku v celkovém objemu (účty, vklady apod.) zůstatek nad 100 mil. Kč., zaplatí poplatek 0,15 % mezi průměrem na účtu a tím, o co své zůstatky navýší za poslední měsíc roku. Rajfce nespílejte, za to může Brusel a jím nařízený rezoluční fond. Soukromých osob se to ale netýká.

Levnější budou platby z a do Tatrabanky. Příchozí budou bez poplatku, odchozí za 5 Kč.

Tím končí výčet změn sazebníku a jdeme na obchodní podmínky.

Bez zamykání karty

Rádi jste si zamykali platební debetní kartu? Šlo to jak na internetu, tak v mobilní aplikaci, a dokonce i v šifrované SMS přes SIM Toolkit. Tak tato služba končí. Proč, vysvětluje mluvčí Rajfky Petra Kopecká:

Službu zamykání karty jsme se rozhodli ukončit jednak z důvodu nízkého zájmu klientů o tuto službu, a také z důvodu, že tato služba v některých případech zcela nezamezí jejímu použití. Pokud je platební karta uzamčena, neumožní uživateli karty pouze takovou transakci, při které dochází k ověření podmínek pro její přijetí přímo bankou (tzv. online autorizace bankou). Pokud jsou tedy platby autorizované off-line, budou provedeny i přesto, že je platební karta uzamčená. Alternativou pro klienty je možnost zablokovat si debetní kartu pro e-commerce transakce v internetovém bankovnictví, příp. si může nastavit adekvátní limity na platební kartě, a to jak pro POS, tak ATM.

Nový sazebník jiný poplatek neuvádí, takže blokace a odblokace plateb kartou na internetu bude bez poplatku (u kreditních karet to tak je).

Bez SIM Toolkit a GSM bankovnictví

Služba SIM Toolkit, známá jako GSM bankovnictví, bude rovněž zrušena. Proč, vysvětluje opět Petra Kopecká:

GSM bankovnictví (SIM Toolkit) rušíme k 1. 4. 2017 v souvislosti s novým ceníkem a také z důvodu nízkého počtu klientů, kteří tuto službu aktivně využívají. Jako alternativu již delší dobu nabízíme aplikaci Mobilní eKonto, kterou si klienti velice oblíbili a dnes většina z nich ovládá svůj účet touto cestou.

Dlužno dodat, že nízký počet klientů, kteří službu využívají, přímo úměrně souvisí s tím, že ji banka na pobočkách záměrně nenabízí (takže se o ní ani nedozvědí). Pokud chcete používat šifrované SMS, musíte si o ně doslova říct, jinak vám Rajfka automaticky nastaví zasílání běžných SMS plus potvrzování přihlášení do internetového bankovnictví pomocí vygenerovaného I-PINu.

Stávající klienti však nemusejí nic podnikat. Službu půjde aktivovat v IB, banka je navíc bude sama oslovovat, ale mohou samozřejmě přijít i na pobočku. Posledním Mohykánem se SIM Toolkit tak zůstane MONETA Money Bank.

Bez PDA a WAPu

Služba PDA a WAP bankovnictví byla už hodně retro, takže její konec k 1. 4. 2017 moc lidí nepřekvapí. Běžný smrtelník ani netuší, co byl WAP, natož PDA…

Homebanking bez Gemini

0,0001 % klientů využívajících homebanking Gemini musí přejít na jiný software. Komentuje Petra Kopecká:

Homebanking Gemini využívá v současné době málo klientů. Jako alternativu nabízíme X-business a Multicash, které jsou modernější a klientům přináší více služeb a funkčností.

Bez poštovních poukázek

Když v roce 1998 Expandia Banka umožnila ze židle od počítače poslat peníze pomocí poštovní poukázky B, aniž byste museli k tomu uzavírat s Českou poštou smlouvu (to už udělala banka), byla to do té doby nevídaná a unikátní možnost, jak pohodlně z účtu zaslat jinému hotovost poštou. Raiffeisenbank poté zvýšila ceny, pak nastavila paušální cenu a od dubna službu úplně ruší.

V dnešní době online elektronických plateb nemají klienti o platbu poštovní poukázkou zájem. Evidujeme pouze nízké počty transakcí tohoto typu v řádu desítek plateb za měsíc, ukazuje důvody rušení Petra Kopecká.

V současné době stojí poslání hotovosti z účtu na adresu 70 Kč, dalších 50 Kč dáte za platbu do vlastních rukou nebo k určenému dni.

Abyste měli představu, kolik stojí poslání hotovosti po ČR, máme pro vás srovnávací tabulku:

Porovnání cen za poslání hotovosti do 31. 3. 2017
Služba/cena Česká pošta – pošt. pouk. B datově Česká pošta – pošt. pouk. C Raiffeisenbank (pošt. pouk. B datově)
1 Kč až 5000 Kč 24 Kč 35 Kč 70 Kč
5001 Kč až 50 000 Kč 36 Kč 46 Kč 70 Kč
za každých dalších 10 000 Kč 6 Kč 11 Kč strop 70 Kč celkem
Příklad: poslání 15 000 Kč 36 Kč 46 Kč 70 Kč
Příklad: poslání 100 000 Kč 66 Kč 101 Kč 70 Kč

Informace jen elektronicky

U každé transakce si můžete vybrat, jak si přejete být o ní informováni. Od dubna skončí možnost posílat tuto informaci faxem a poštou. Například informace o příchozí platbě vám tak faxem nebo poštou nepřijde, ale nadále vám bude chodit e-mailem či přes SMS.

Výpisů z účtů a další komunikace s bankou se to samozřejmě netýká.

Bez nadstavby

Rajfka bez náhrady ruší i tzv. nadstavbové balíčky. Ty umožňovaly za velmi nízký příplatek využívat neomezené služby konkrétních produktů. Kdo si tento balíček aktivuje do 31. 3. 2017, tomu zůstane, ale nově si jej pak už nezřídíte. Pokud vám služby v balíčku vyhovují, kupte si je, nebudou. Třeba takové neomezené výběry hotovosti na pokladně banky za 40 Kč měsíčně jsou vlastně skoro zadarmo.

Nadstavbové balíčky do 31. 3. 2017
Služba/poplatek měsíčně eKonto KOMPLET eKonto SMART
Neomezený počet výběrů z bankomatů všech bank v zahraničí v ceně 40 Kč
Neomezený počet SMS s informací např. o změnách zůstatku a
pohybech na účtu
20 Kč 20 Kč
Obsluha přes jakýkoliv komunikační kanál včetně poboček a telefonicky v ceně 20 Kč
Neomezený počet výběrů hotovosti na pokladně 40 Kč 40 Kč

Drobné úpravy v obchodních podmínkách

Rajfka přímo ve VOP upozorňuje, že přestože jsou některé služby bez poplatku, nemůže ovlivnit, že poplatky nebude účtovat jiná strana. To se týká hlavně používání platebních karet (platby i výběry).

skoleni_15_4

Úvěr z kreditky nesmíte použít na splacení kreditky, např. že hotovost vyberete a použijete ji na vklad jako minimální splátku.

Přestože jsme se snažili najít a seriózně popsat všechny změny, zlevnění i zdražení, možná nám něco uniklo. Pokud tomu tak je, napište prosíme nám do diskuze, informace doplníme. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).