Hlavní navigace

Rady (ex)bankéře: Jak si najmout dobrého právníka

26. 1. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Při koupi nemovitosti a sjednání hypotečního úvěru podepisujete řadu smluv, jimiž se zavazujete na desítky let a jednáte o milionech. Jeden podpis vás může přijít draho. Proto je dobré si najmout právníka. Jak ale poznat, který je dobrý? Jak s ním jednat, aby byl k užitku, a ne ke škodě?

Vybrali jste si banku (finanční instituci), která vám nabídla nejlepší podmínky pro získání hypotéky. Nyní vám banka (finanční instituce) předloží návrh smlouvy.

  1. Smlouvu si vždy pečlivě prostudujte. Bod po bodu. Opravdu žádný nevynechejte. U bodů, kterým nerozumíte, si udělejte poznámky.
  2. Nikdy se nesmiřte s odpovědí banky (finanční instituce), že tato smlouva je standardní pro všechny klienty.
  3. Zeptejte se svého bankéře na body a otázky, kterým přesně nerozumíte.
  4. Vzhledem k tomu, že hypotéka není každodenní transakce, kupujete si něco, kde nějaký rok strávíte, radím vám najmout si právníka.

<calculator id=„7“></calcu­lator>

Pokud není právníkův honorář přemrštěný, měli byste si ho najmout, i když se vám může zdát, že to situace nevyžaduje a že to zvládnete sami. Po určitých svých zkušenostech, zvláště díky jedné transakci, která mě stála dost peněz, jsem již nikdy nepodepsal žádnou smlouvu bez konzultace se svým právníkem.

Jedna věc na vysvětlenou. Právník není od toho, aby transakci vymyslel, od toho jste tady vy. Právník je ale od toho, aby smlouva byla perfektní po právní stránce, tedy věcné, ale hlavně formální. Aby ve smlouvě byly všechny náležitosti, které vyžaduje právní řád té které země. Právě na formálních náležitostech, jsem prodělal svoje peníze, a proto to nechci nikdy opakovat.

Jak najdete dobrého právníka, kterému můžete důvěřovat, když žádného neznáte?

Pochopitelně je více možností: různá doporučení od svých přátel, známých. Já bych osobně radil zatelefonovat, popřípadě zajít na advokátní komoru, kde vám jistě poradí, který právník je pro ten váš daný případ nejlepší.

Neptejte se na právníka bankéře, který vám poskytuje hypotéku. Ačkoliv každá banka (finanční instituce) zná mnoho právníků, může se stát, že v případě komplikací může dojít ke střetu zájmů (conflict of interest). Je vždy lepší si najmout právníka, který vám byl doporučen nezávisle na obchodní transakci a který se v tomto případě specializuje hlavně na problematiku hypoték a nemovitostí.

Vyberte si nový byt: Katalog nemovitostí

Jak postupovat při jednání s právníkem

Předně by v jednání měla být důvěra a i určitá sympatie. Nechci tvrdit, že sympatie je to nejdůležitější. Znám spousty vynikajících právníků, kteří rozhodně nepůsobí sympatickým dojmem a mají skvělé výsledky, ale nezapomeňte, že spolu strávíte nějaký čas.

Dospěli jste k názoru, že tento právník je „ten pravý“. Teď by vás mělo zajímat, kolik bude stát, jaké jsou jeho (její) finanční požadavky.

Většinou jsou právníci placeni od hodiny. Zeptejte se, jak drahá je jeho hodina, a hlavně se zeptejte, zda skutečně on nebo ona budou na vašem případu pracovat. Mnohdy se stane, že máte skutečné právní „eso“, ale tu „černou“ práci za něj (ni) dělá koncipient nebo nějaký jiný advokát. Nic proti této praxi, ale na vašich schůzkách by měl(a) být on (ona) osobně přítomen (přítomna). Vy jste si ho (ji) vybral a nechcete tam mít někoho jiného.

Odsouhlasili jste si hodinovou sazbu. Vždy trvejte na týdenním vyúčtování, nikoliv měsíčním, a nikdy nesouhlaste s tím, že vyúčtování bude „až po dokončení případu (transakce)“. Tím, že budete mít týdenní vyúčtování, zamezíte spoustě „překvapení“ pro vás. Pokud se vám bude zdát vysoké, jednejte o tom se svým právníkem. Když bude trvat na svém, a vy s tím nebudete souhlasit, vyměňte ho (ji), nejsou přece na trhu jediní.

dan_z_prijmu

Vždy se na začátku případu jeho (jí) zeptejte na odhad, jak to bude dlouho trvat a kolik to bude stát. Jestli vám budou tvrdit, že je to těžké nebo nemožné dopředu odhadnout, trvejte na svém! Vždy chtějte vědět přibližnou částku. Jednak s ní můžete počítat ve svých nákladech, jednak pro vašeho právníka bude mnohem těžší se od ní výrazně odchýlit.

Pokud se službami svého právníka nejste spokojeni, nečekejte na dokončení případu, klidně ho (ji) vyměňte již v průběhu. Jste to vy, kdo ho (ji) platí. Na to nikdy nezapomínejte!

Využil/a jste již služeb právníka?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

JUDr. Jan Vinter ukončil studia na Právnické fakultě UK 12. listopadu 1989. Poté se jako redaktor Obrany lidu a později jako volný novinář seznámil s prací pro tisk.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).