Hlavní navigace

Rady (ex)bankéře: Jak rozumně rozdělit portfolio

2. 2. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Daří se vám, vyděláváte slušné peníze, něco jste prodali, vyhráli ve Sportce nebo jste jinak přišli k penězům? Tím se dostáváte do situace, že si můžete dovolit investovat a mít své portfolio. Pro začátek nemusí být nijak velké, ale i tak je dobré konzultovat ho s odborníky.

Investování je riskantní byznys (v angličtině jedna z nejopakovanějších frází – Investment is risky business). Odborníci celý den sledují trh a jsou schopni, pravděpodobně lépe než vy, rozpoznat jeho záludnosti. Poplatky, které odborníci za své služby požadují, neznamenají nic ve srovnání s tím, co můžete vydělat.

Když vložíte prostředky do správných rukou, vaše peníze budou pracovat pro vás. Někteří poradci pracují za provizi ze zisku, někteří mají hodinové sazby nebo poplatky za konzultaci. Ať už si vyberete kohokoliv, důležité je, aby k vám byl otevřený a vy mu mohli důvěřovat, a také aby se pohyboval v přibližně stejné finanční kategorii jako jste vy. Jiný poradce bude, když budete chtít investovat sto tisíc, jiný, když budete investovat milión a určitě jiný bude, když budete investovat stovky miliónů.

Moje rada je, nikdy neplaťte nic dopředu, žádné „up-front fee“. Dohodněte se na procentuální provizi. Jinými slovy: když se vydělá, je z čeho se dělit.

Jestli trváte na tom, že budete investovat sami, v tom případě investujte v několika různých oblastech, ale hlavně v těch, ke kterým máte blízko. Například pracujete-li ve stavebnictví, investujte spíše do stavebních firem, když ve farmacii, tak do farmaceutických společností. Jste v oboru denně, umíte si „spočítat“, co každý ten byznys obnáší. Tím se vyhnete tomu, že pokud vložíte peníze do stejných akcií, budov či jiných aktivit, o všechno přijdete.

Na to, jak si rozložit svoje portfolio, existuje jedna vcelku jednoduchá poučka.

Začněte se sto procenty vašeho majetku, tak že rozdělíte obnos mezi hotovost, akcie a obligace. Vezměte sto procent majetku jako číslo 100 a od toho odečtěte svůj věk. Umístěte „svůj věk“ procentuálně do hotovosti a obligací a zbytek zůstane v akciích. Jak stárnete, tak minimalizujete riziko, že budete vystaveni daleko většímu nebezpečí trhu s akciemi, který je nestálý a riskantnější než trh s obligacemi.

dan_z_prijmu

Příklad

Máte k dispozici 100 000 korun na investování a je vám 40 let. Podle poučky vám vyjde, že 60 000 korun investujete do akcií a 40 000 korun do hotovosti a obligací. Jak stárnete, změňte poměr investic, čímž minimalizujete vaši závislost na akciích tím, že přesunete peníze do hotovosti. Musíte ovšem zvážit i jiné faktory, například podmínky trhu a úrokové sazby.

Pokud jsou vysoké úrokové sazby, což v České republice rozhodně nejsou, doporučuji navýšit vaše investice do hotovosti a obligací. Nezapomínejte též na vaše další závazky, jestli peníze budete potřebovat v blízké budoucnosti například na akontaci vaší hypotéky, nenechte si je „zablokovat“ na dlouhou dobu (například investováním do různých fondů, kde se vám peníze zhodnotí například až za 5 let), a investujte například do pokladničních poukázek, ve kterých jsou vaše peníze vcelku flexibilní.

Nikdy nenechte vaše peníze ležet ladem na vašem bankovním účtu. Vaše peníze musí vždy pracovat. O penězích přemýšlejte jako o vašich zaměstnancích. Také nechcete, aby nic nedělali a jen tak seděli. Ani v té nejhorší ekonomice neexistuje omluva proto, když je necháváte jen tak „doma“. Investujte je třeba do obrazů, šperků či jako hrdina Menzlova posledního filmu „Obsluhoval jsem anglického krále“ do známek. To již ponechám na vás. Ale „prachy musí vždycky makat“, na to nikdy nezapomínejte.

Jak máte rozdělené své porfolio?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

JUDr. Jan Vinter ukončil studia na Právnické fakultě UK 12. listopadu 1989. Poté se jako redaktor Obrany lidu a později jako volný novinář seznámil s prací pro tisk.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).