Hlavní navigace

Půjčujete si chytře?

13. 9. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Půjčit si a investovat peníze do bydlení? To je nejčastější důvod, proč se Češi zadlužují. Dluhy českých domácností stále rostou a chuť po úvěrech nezbrzdily ani rostoucí úrokové sazby. Proč a kde si Češi půjčují?

Češi a dluhy

Přes prázdniny se sice zájem o půjčky trochu utlumil, ale po návratu z dovolených se to rozjede nanovo. Okurková sezóna je za námi, a tak se mají bankéři na co těšit. Mít dluh je v Česku téměř módní. Zadlužena je polovina domácností, celkově bankám dluží přes 270 miliard korun. A nejméně 17 miliard si rodiny napůjčovaly od splátkových společností.

Je to už důvod k obavám? Podle většiny ekonomů nikoliv. Celková míra zadlužení Čechů je na rozdíl od dluhu státu stále nízká. Domácnosti dluží podle České národní banky zhruba 20 – 25 % svých příjmů, kdežto zadlužení rodin v státech staré Evropské unie přesahuje 70 %.

Ani v poslední době, kdy je život na dluh stále populárnější, se nepotýkáme s výrazným nárůstem neplatičů, potvrzuje zatím dobrou platební morálku českých dlužníků Monika KönigováGE Capital Bank.

Maturita z bankovnictví

Finančníci pozorují v přístupu českých spotřebitelů k půjčkám dost výrazný posun. Zjednodušeně se dá říct, že Češi v poslední době odmaturovali z bankovnictví, říká Radko ŠindrbalGE Capital Bank.

Naráží tím na skutečnost, že Češi si v poslední době pečlivěji volí úvěrové produkty. Zjistili jsme, že více než třetina zájemců o půjčku se informuje na úvěrové podmínky minimálně ve dvou různých bankách, vysvětluje Šindrbal.

Hypotéka stejně drahá pro všechny? Přečtěte si článek Ivana Černé Průhledná hypotéka?

K prozíravějšímu výběru banky zřejmě lidi nevede nedostatek financí. Možná spíš naopak. Dnes se už spotřebitelské úvěry poskytují na každém rohu, takže není nutné se vrhnout do náruče prvnímu, kdo půjčku nabídne. Ještě před rokem byla pro zákazníka při rozhodování o půjčce nejdůležitější jednoduchost a rychlost. Banka, která svému klientovi peníze připsala na účet rychleji, měla o zájem postaráno. Teď se však situace srovnala a bezprostřední připsání peněz na účet je u většiny ústavů standardem.

Potenciální dlužníci tak začali více porovnávat nabídku jednotlivých bank. Podle našeho posledního výzkumu je jasné, že do popředí zájmu klientů se dostaly cenové parametry půjčky, potvrzuje Radko Šindrbal. Rozhodující tedy je především nabízená úroková sazba, výše pravidelné splátky a poplatky, které jsou s úvěrem spojené.

Podzimní novinky

Jako podzimní trend lze u bank pozorovat odklon od oblíbené formulky naše supernízká úroková sazba od. Na začátku týdne od tohoto pro klienty nepřehledného zvyku ustoupila u hypotečních úvěrů Živnostenská banka. Soustředili jsme se na to, aby byla hypotéka pro klienta jasná a průhledná. Proto nabízíme všem klientům stejnou sazbu, bez ohledu na výši příjmu a další okolnosti, říká Helena SuchánkováŽivnostenské banky.

dan_z_prijmu

V oblasti spotřebitelských úvěrů se přidala i GE Capital Bank. Na sklonku minulého týdne začala prodávat úvěr se stejnou úrokovou sazbou pro všechny, resp. se stejnou výší měsíční splátky. Právě na výši splátky totiž banka marketingově vsadila. Zjistili jsme, že lidi se o výši úvěru často rozhodují právě podle toho, kolik si mohou dovolit měsíčně splácet, říká Monika Königová. Banka tak klientům nabízí šestiletý úvěr ve výši 50 000 korun s měsíční splátkou 999 Kč nebo úvěr 75 000 Kč, kdy je měsíční splátka 1499 Kč. Úroková sazba u tohoto produktu je 12,82 % ročně, RPSN 14,71 % resp. 14,73 % ročně.

Proč se zadlužujeme?

Na co Češi půjčené peníze využívají? Více než třetina využije peníze na koupi či rekonstrukci domu nebo bytu. A dalších třicet procent peníze použije na nákup věcí, které s bydlením souvisejí – tedy na nákup nábytku, domácích elektrospotřebičů nebo jiného vybavení domácnosti. Zatím se do všeobecné obliby nedostalo zadlužování kvůli zábavě. Jen dvě procenta lidí využila úvěr na nákup dovolené a stejná část využívá půjčku na financování svých zálib a koníčků.

Půjčujete si?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).