Hlavní navigace

Půjčka od státu? A co k tomu?

17. 1. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Byt za 300 000 Kč? Většině mladých rodin, které touží po vlastním bydlení, půjčka od státu sice pomůže, ale sama o sobě jim je na nic. Stavební spořitelny a hypoteční banky vycítily příležitost. Jsou jejich produkty opravdu užitečné, nebo je to jen reklamní trik?

Stát mladým rodinám i nesezdaným párům začal peníze na bydlení půjčovat loni v prosinci. Hned od začátku je o nízkoúročenou půjčku výrazně větší zájem, než jaký je možné uspokojit. Většině z žadatelů přitom ani tento výhodný úvěr přímou cestu k vlastnímu bydlení neotevře. Pořídit si byt za 300 000 korun je možné jen v méně přitažlivých lokalitách, ostatní se musí poohlédnout po dalším úvěru jinde. Navíc splácení komerčního úvěru odsouvá umořování půjčky od státu.

Chcete vědět, zda máte nárok na státní půjčku pro mladé? Přečtěte si článek Petra Bukače Získejte 300 tisíc od státu!

Hned dvě stavební spořitelny a dvě hypoteční banky tak v prvním měsíci roku uvedly na trh novinky určené pro mladé žádající současně o půjčku ze Státního fondu rozvoje bydlení.

Stavební spoření

Mezi stavebními spořitelnami jako první zareagovaly Modrá pyramida stavební spořitelna a Wüstenrot stavební spořitelna. Modrá pyramida nabízí mladým možnost zkombinovat státní půjčku s úvěrem od spořitelny a čerpat tak překlenovací úvěr s nulovou akontací. To však není nic speciálního, protože Modrá pyramida svým klientům nabízí všechny typy úvěrů bez nutnosti počátečního vkladu. Minimální výše úvěru pro mladé je 50 tisíc korun, horní hranice není omezena.

Šalamounské je i lákání na úrokovou sazbu – všude se totiž dozvíme jen to, že začíná již na 3 % ročně. Zda je však pro mladý pár opravdu reálné na tuto sazbu dosáhnout, zůstává otázkou. Navíc se toto úročení týká jen řádného úvěru, na který ale máte nárok až po naspoření určité minimální částky. Pokud tedy chcete zažádat o úvěr a nemáte žádný počáteční vklad, věta „již od tří procent ročně“ je na hony vzdálena vaší realitě.

Wüstenrot stavební spořitelna žádný konkrétní produkt na doplnění státní půjčky nepředstavila. Mladým, kteří si žádají o úvěr ze Státního fondu rozvoje bydlení, ale nabízí zvláštní zacházení. Především jde o možnost expresního zpracování příslibu úvěru bez poplatku a o expresní zpracování úvěru – také zdarma. Za poskytnutí příslibu úvěru se jinak platí poplatek 500 Kč a za expresní zpracování žádosti o překlenovací úvěr si spořitelna účtuje 1 % z výše překlenovacího úvěru (min. 500 Kč, max. 3000 Kč).

Hypotéky

Hypoteční úvěr Komerční banky se v reklamě také tváří jako speciální, ale v podstatě o nic mimořádného nejde. Podstatou nabídky Komerční banky je možnost získat zdarma pojištění zastavené nemovitosti po dobu 12 měsíců. Podle banky může úspora dosáhnout až tří tisíc korun.

Zajímá vás, co bude se státní podporou hypotečních úvěrů? Přečtěte si článek Jána Simkaniče Stát pustí hypotéky z hlavy.

Úvěr pro lidi, kteří získali půjčku od Státní fondu rozvoje bydlení, ale stále jim to nestačí, představila i Hypoteční banka. Dokonce pro něj má i vlastní název – Hypotéka pro mladé. Jako ve všech předešlých případech se i zde opět jedná o nafouknutou bublinu. Jedinou zvláštností hypotéky je totiž její rychlejší vyřízení.

dan_z_prijmu

Zásadní výhodou Hypotéky pro malé je urychlení vyřízení hypotéky. Cesta k vlastnímu bydlení se podstatně zkracuje díky tomu, že klient nemusí čekat na přidělení státního úvěru a teprve potom žádat o hypotéku, vysvětluje Radka PapouškováHypoteční banky.

Inzerované nabídky stavebních spořitelen a hypotečních bank mají tedy v první řadě za úkol svézt se na vlně zájmu o státní půjčku. Žádná z nich dosud nepředstavila nic světoborného. Přesto není dobré nad kombinací státní půjčky pro mladé a úvěru ze stavebního spoření či hypotéky lámat hůl. Většině mladých stejně nezůstane jiná možnost.

Zvažujete využít při pořizování bydlení půjčku od státu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).