Hlavní navigace

První čipová karta je na světě

18. 2. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Komerční banka včera představila první českou platební kartu vybavenou čipem a vyhovující mezinárodním standardům. Přinese nová technologie zvýšenou bezpečnost? Budou kvůli tomu platební karty dražší?

Stáváme se svědky začátku konce jedné technologie. Podobně jako cédéčka nahradila magnetofonový pásek, elektronické čipy postupně z platebních karet vytlačí magnetický proužek. První krok, aby se tak stalo i u nás, učinila Komerční banka.

Její zástupci totiž včera v Praze představili první čipovou kartu v České republice. Znalci možná namítnou, že tu už čipovou kartu dávno máme, přece Maxkartu Poštovní spořitelny, ovšem ta neodpovídá mezinárodním standardům, je čistě českou zvláštností a její čip je použitelný pouze v terminálech Poštovní spořitelny. O „pravé“ čipové platební kartě (podle standardů EMV) tedy opravdu můžeme hovořit až dnes.

Komerční banka ji připravila ve spolupráci se společností VISA International a jako první exemplář si vybrala nejlevnější a tedy nejdostupnější kartu VISA Electron, přičemž během několika týdnů by měly být k dispozici i dražší karty VISA.

Jedná se o typický hybrid, protože – podobně jako Maxkarta – je i nová karta Komerční banky vybavena jak čipem samotným, tak ještě magnetickým proužkem, aby byla použitelná nejen v nových terminálech a bankomatech KB, ale i v těch, které ještě na novou technologii nejsou připraveny (včetně přístrojů konkurenčních bank). To znamená, že všichni, kteří čipovou kartu od banky dostanou (a od začátku března by KB měla vydávat VISA karty jen s čipem), ji budou moci použít bez jakéhokoliv omezení, tak jako dosud.

Větší bezpečnost
Platební karta s čipem vypadá na první pohled jako platební karta s magnetickým proužkem. Přechodem na novou technologii by se však platební karty měly stát bezpečnější, měly by umět nést více informací a transakce provedené jejich prostřednictvím by měly být rychlejší.

Čip na kartě se totiž na rozdíl od magnetického proužku jen velmi těžko a draze kopíruje, a tak se očekává, že počet zneužití by mohl klesnout až o 90 %, podobně jako se to stalo před časem ve Francii. Karta s čipem navíc automaticky při každé transakci vyžaduje PIN, takže by už nemělo docházet k tomu, že někdo ukradne v bankomatu platební kartu a použije ji bez znalosti bezpečnostního čísla při placení u obchodníka, který PIN pro transakce nevyžaduje.

Ovšem jen zavedením čipových karet se bezpečnost transakcí automaticky nezvýší. K tomu je potřeba dobudovat celou síť terminálů (např. Komerční banka spolupracuje s 18.193 obchod­níky) a zmodernizovat bankomatovou síť (všechny nové bankomaty KB již umějí přijímat nový druh karet). Dokud bude na nových kartách kromě čipu stále přítomen magnetický proužek, bude existovat riziko snadného zneužití karty. A to i přesto, že nové terminály a bankomaty budou vybaveny schopností rozeznat kartu s čipem a budou v takovém případě pracovat s ním a ne s magnetickým proužkem. Ovšem dokud bude existovat starý terminál, který tuto schopnost mít nebude… Zkrátka, dnes se možná nastartovala technologická revoluce platebních karet, ale její konec ještě není v dohledu.

Obecně však platí, že od roku 2005 by všechny karty měly splňovat uvedený standard (tedy mít zabudovaný čip) a že od roku 2006 by měla být při případném zneužití karty zodpovědnost vždy na tom účastníkovi transakce (bance či obchodníkovi), který není vybaven moderní technologií, ale znáte to… nákladnost a složitost celé změny je tak veliká, že u nás zatím nemůžeme s nějakými daty stoprocentně počítat. Takže se nechme překvapit.

Větší rychlost
Karty vybavené čipem by měly být také rychlejší – a to z toho důvodu, že umějí spolu s terminálem samy rozhodnout, zda platbu autorizují ve spolupráci s autorizačním centrem, nebo bez něj (bude nutné jenom zadat PIN). Tím se ušetří nejen čas, ale i peníze za autorizaci. Až budete s čipovou kartou platit poprvé, připravte se na to, že obchodník kartu ponechá po celou dobu transakce v terminálu, aby s ním mohla komunikovat – tedy že nebude stačit, aby jen projel magnetický proužek jako dosud.

Větší možnosti
Čipová karta pojme mnohem více informací než karta s magnetickým proužkem (podobně jako CD ve srovnání s kazetou). Skrývá tak v sobě veliký potenciál přídatných funkcí. Jako první se nabízí využití různých věrnostních programů (banka může ve spolupráci s obchodními řetězci nebo jinými společnostmi například poskytovat nejrůznější slevy, výhody a bonusy). Přičemž jedna karta může v sobě nést výhody více společností.

Další výhodou čipových karet je skutečnost, že jejich vlastnosti jsou nastavitelné individuálně – s největší pravděpodobností tedy skončí období, kdy vám banka standardně nabízí výběr třeba jen ze tří možností nastavení denního či týdenního limitu na kartě apod.

Čipová karta je dále schopna plnit roli elektronické peněženky (tedy do určitého limitu by u malých částek nevyžadovala autorizaci), ale v delším horizontu se počítá s tím, že by mohla fungovat jako elektronický podpis nebo také jako nositel osobních informací – buď identifikačního charakteru nebo relevantních údajů o zdravotním stavu apod.

Jaká bude cena?
Na otázku, jak se zavedení nové technologie projeví v cenách platebních karet, odpověděla náměstkyně generálního ředitele, Jitka Pantůčková, že by ke změně cen dojít nemělo. Generální ředitel KB, Alexis Juan, k tomu dodal, že platební karty jsou dnes většinou již součástí nějakého balíčku vázaného na běžný účet a v takovém případě se za kartu jako takovou stejně neplatí. Doufejme tedy, že se dosavadní předpovědi o vyšší ceně nového druhu platebních karet nepotvrdí.

skoleni_15_4

Co nás tedy čeká?
To, že zavedla čipovou technologii jako první zrovna Komerční banka, pro klienty vlastně prakticky příliš neznamená, spíše je to otázka prestiže v konkurenčním boji. Jedná se jen o první krok na dlouhé cestě, která bude završena až ve chvíli, kdy po ní dojdou až na konec všechny banky a všichni obchodníci. Do té doby bude stále existovat současné riziko zneužití prostřednictvím magnetického proužku (nakrásně můžete mít čipovou kartu KB, když ji někdo prostřednictvím magnetickému proužku zneužije v terminálu jiné banky).

Nicméně, přesto se jedná o cenný krok, který budou následovat další subjekty – například ČSOB už mezinárodní licenci od asociace VISA získala, nedávno zavedla svůj první terminál a karty začne vydávat letos na jaře. Další banky se na získání licence chystají. Máme se tedy na co těšit.

Těšíte se na čipovou kartu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).