Hlavní navigace

Propadne vám dovolená?

1. 10. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Povinné vyčerpání dovolené, možnost legálního přivýdělku pro lidi bez práce či konec podpory v nezaměstnanosti pro čerstvé absolventy. To jsou jen některé změny, které přináší nové zákony od prvního října. Co nás čeká a nemine?

Převádění dovolené

Novelu zákoníku práce, která dnes vstupuje v platnost, na své kůži pocítí všichni zaměstnanci. Hlavní změnou jsou totiž odlišná pravidla pro čerpání dovolené. Podle zákona už nebude možné proplácet zaměstnanci nevyčerpané dny volna. V případě, že zaměstnanec dovolenou nevyčerpá (od vedení může dostat čerpání dovolené i příkazem), tyto dny volna mu propadají bez nároku na finanční kompenzaci.

Každý pracovník bude muset vyčerpat dovolenou nejpozději do konce následujícího kalendářního roku. Toto nařízení se však týká jen čtyř týdnů dovolené, na které má každý nárok podle zákona. Nevyčerpanou dovolenou, která přesahuje povinné čtyři týdny, lze využít ještě v dalším kalendářním roce.

V další části novely zákona je nově definováno diskriminační jednání zaměstnavatele. Protizákonné tak budou například dotazy při pohovoru na počet dětí, sexuální orientaci či náboženské vyznání uchazeče o zaměstnání.

Vyšší podpora po delší dobu

Novinek se dočkají zaměstnanci, i ti bez práce. Rostoucí počet nezaměstnaných je velkým ekonomickým i sociálním strašákem současných politiků. Nová pravidla zákona o zaměstnanosti mají od prvního říjnového dne usnadnit hledání práce těm, kdo pracovat chtějí, a naopak nastavit přísnější metr pro ty, kdo se práci vyhýbají.

První bod nového zákona se dotkne všech lidí bez práce, kteří jsou registrováni na úřadu práce. Podpora v nezaměstnanosti v prvních třech měsících sice zůstane ve výši 50 procent předchozího čistého průměrného výdělku, ovšem v dalších třech měsících se zvýší na 45 procent oproti současným 40 procentům. Pokud bude nezaměstnaný navštěvovat rekvalifikační kurz, bude mu vyplácena podpora ve výši 60 procent předchozího příjmu.

Najít si novou práci je pro starší nezaměstnané ve většině případů obrovský problém. Zaměstnavatelé dávají přednost mladým pracovníkům, i když mají méně zkušeností. Nový zákon se snaží starším lidem bez práce trochu ulehčit ekonomickou situaci a prodlužuje délku období, ve kterém je vyplácena podpora v nezaměstnanosti. Nezaměstnaní mezi 50 až 55 lety budou moci čerpat podporu devět měsíců, oproti současnému půl roku. Podmínkou však je, že musí mít odpracováno nejméně 25 let.

Novinkou v zákoně je také možnost výplaty podpory v nezaměstnanosti i pro lidi v důchodovém věku. Samozřejmě není možné současné pobírání obou dávek – tedy podpory a starobního důchodu. Lidé nad 55 let budou moci pobírat dávky v nezaměstnanosti dokonce celých 12 měsíců. Musí mít však odpracováno minimálně 30 let. Pokud tuto podmínku nesplní, prodloužení období výplaty se na ně nevztahuje a podporu mohou čerpat pouze obvyklých 6 měsíců.

Absolventi bez podpory

Pro všechny nezaměstnané zůstává v platnosti pravidlo, že nemohou pobírat podporu, pokud v předchozích třech letech nepracovali alespoň 12 měsíců. Nově se však bude tento bod vztahovat i na čerstvé absolventy škol. A do odpracovaného období se logicky nezapočítává doba studia (bude sem patřit jen doba strávená péčí o dítě do čtyř let věku). Studentům se akceptují pouze ty práce, při kterých se přispívalo na sociální pojištění – tedy nejrůznější částečné úvazky a brigády.

dan_z_prijmu

Přivýdělek k podpoře

Nezaměstnaní si budou moci nově přivydělat, aniž by přitom přišli o nárok na podporu. Přivýdělek je však spíše symbolický – v zákoně je totiž omezen maximální výší 3350 korun za měsíc. Rozsah práce musí být současně menší než 20 hodin týdně.

Alespoň teoretické zpřísnění čeká ty, kteří chtějí pobírat podporu v nezaměstnanosti, ale práci se vyhýbají. Úředníci budou mít možnost jim podporu odebrat, pokud odmítnou nastoupit do „vhodného zaměstnání“ – do této definice patří i veřejně prospěšné práce. O podporu nezaměstnané připraví i odmítnutí účasti v rekvalifikačních kurzech nebo malá spolupráce s úřadem práce.

Co považujete za vhodnou podporu nezaměstnaných?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).