Hlavní navigace

Profil brokera: Patria Finance

2. 4. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Patria Finance založil Zdeněk Bakala, který ji poté velmi výhodně zpeněžil. Dnes se jedná o jednoho z největších brokerů na českém trhu.

Společnost Patria Finance, a.s.byla založená v roce 1994 jako první investiční banka v České republice. Mezi zakládající členy patřil Zdeněk Bakala, který byl také předsedou představenstva, další členové představenstva byli Jan Vlachý a Jaroslav Motyčka.

V roce 2000 se Bakala rozhodl Patriu prodat belgické bance KBC, detaily obchodu ale zůstaly utajeny. Belgičané však za Patrii údajně zaplatili více než miliardu Kč. Posléze skupina KBC koupila také Československou obchodní banku. Struktura vlastnictví však není známá kvůli tomu, že jsou zde akcie na majitele. Současným předsedou představenstva společnosti Patria Finance je Jan Klenor, místopředsedou je Hans Vanhoof.

Krátce o společnosti Patria

Celé jméno společnosti podle obchodního rejstříku: Patria Finance, a.s.

Vznik společnosti: 23. května 1994

IČ: 601 97 226

Předseda představenstva: Jan Klenor

Adresa sídla: Jungmannova 24, 110 00 Praha 1

Kontaktní telefon: +420 221 424 332

Kontaktní email:  info@patria.cz

Jaké služby nabízejí?

Prostřednictvím společnosti Patria Online poskytuje společnostem na webových stránkách www.patria.cz kompletní investiční zpravodajství. Na investičním portálu lze najít zpravodajství, online data, analýzy, konzultační, mobilní a další služby z oblasti finančních trhů a ekonomiky. Na webu je možné sledovat historický vývoj jednotlivých akcií, získat základní analytické údaje (např P/E ratio) nebo sledovat doporučení bankovních či finančních institucí ohledně cílové ceny. Patria Plus / Investor Plus (v rámci webu patria.cz) také nabízí placený informační a analytický servis pro firmy a investory. Mezi doplňkové placené služby patří Data Export, Web Solution a Analýzy Plus. U akcií je také k dispozici zahraniční zpravodajství. Na stránce lze najít i makroekonomické údaje ohledně vývoje české ekonomiky a predikce analytiků Patria ohledně budoucího vývoje.

Informace by měly sloužit pro následné provedení obchodního příkazu prostřednictvím společnosti Patria Direct, která nabízí zprostředkovaní obchodování na trzích v České republice. Na mimoburzovním trhu (OTC) je Patria jeden z největších tvůrců trhu největších emisí akciových společností. 

Od roku vlastní 1996 vlastní Patria Finance, a.s vlastní také devizovou licenci ČNB k obchodování se zahraničními cennými papíry. Společnost při tom využívá přímých služeb přidružených společností v Londýně, Ženevě, Paříži, Bruselu, Varšavě a Moskvě. Obchodovat je možné na více než 20 světových burzách. Dále je možné investovat do podílových fondů a prostřednictvím kontraktů ETC (Exchange Traded Commodities) je možné investovat do komodit, investičních certifikátů, derivátů, nakupovat dluhopisy, investovat na forexu nebo nakupovat investiční zlato. Obchodní pokyny se uskutečňují prostřednictvím aplikace Web Trader.

Poplatek za realizování obchodu na pražské burze začíná od 80 Kč, na americkém trhu to je od 14,90 USD, nulové poplatky jsou za vedení účtu. Poplatky jsou však značně vyšší při využití služeb osobního makléře.

Trhy Internetové pokyny Osobní makléř
Česká republika
od 80 CZK
od 550 CZK
USA
od 14,90 USD
od 0,60 %

Evropa
od 16,90 EUR
od 0,70 %

Služba Cena
Měnové konverze
zdarma
Analyticko-zpravodajský servis
zdarma
Potvrzující sms zprávy
zdarma
Produkty Cena
Dluhopisy
od 1 000 CZK
Fondy od 250 CZK
Deriváty od 16,90 EUR

Společnost také nabízí organizování veřejných dražeb s cennými papíry, zajištění realizace nabídky, převzetí a garantované vypořádání, které spočívá v dodání cenných papírů a zaplacení kupní ceny (vypořádání obchodu), ke kterému má dojít na základě smlouvy o převodu cenných papírů (uzavřená mezi kupujícím a prodávajícím mimo veřejný trh). Společnost také ohledně cenných papíru nabízí konzultace. Pomáhá také společnostem vstoupit na burzu. Bohužel neměla štěstí na vhodné společnosti – tvořila například prospekt zkrachovalé společnosti KIT Digital, upisovala NWR, který se v současnosti prodává za třetinu hodnoty nebo upisovala také  akcie společnosti AAA Auto Group, které klesly na polovinu hodnoty a nyní opouští pražskou burzu.

Společnost také prostřednictvím firmy Patria Corporate finance nabízí poradenské služby v oblasti akvizic, divestic (prodej podniků,) tržní valuace (určení tržní hodnoty společnosti) nebo poradenství ohledně financování a získání soukromého rozvojového kapitálu (private equity).

dan_z_prijmu

Vzdělávejte se na seminářích

Společnost také nabízí semináře, na některých je možné se setkat také s analytikem společnosti a informovat se o aktuálním dění na finančních trzích a prodiskutovat výhledy hlavních akciových indexů nebo konkrétních titulů, včetně titulů komoditních. Více o investování se také můžete dozvědět ve Škole investora, kde jsou jednotlivé kapitoly o tom, jak začít investovat. 

Zajímavosti

Patria Finance má nejen velmi zdařilé webové stránky, které jsou velmi užitečné při jednotlivých analýzách akcií a nalezení optimální ceny, ale společnost také disponuje silnou analytickou bází. Hlavní ekonom Patrie David Marek se tři roky po sobě umístil jako nejcitovanější ekonom v českých médiích. Čtěte také rozhovor: David Marek: Neznám žádného soudného ekonoma, který by dnes chtěl být ministrem financí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).