Hlavní navigace

Prodraží se nákup auta?

11. 8. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Plánujete nákup automobilu a nemáte dost v hotovosti? Květnové šarády s DPH zdražily nákup automobilu na leasing. ČNB zvyšováním úrokových sazeb zase zdražila spotřebitelské úvěry. Jaká jsou teď pro a proti při nákupu auta bez peněz?

Letošní rok pořádně zamíchal trhem s automobily. Už v zimních a letních statistikách se začal projevovat pokles zájmu českých domácností o nákup nových automobilů. U starších automobilů situace tak dramatická není, podle údajů za první pololetí to vypadá, že se zájem o nákup ojetých automobilů nesnížil.

Po květnovém vstupu České republiky do Evropské unie, kdy se u leasingu změnila sazba daně z přidané hodnoty z pěti na 19 %, se nezájem nepodnikatelů o nákup automobilů na leasing ještě prohloubil. Navíc se zvedla i cena pojištění, které je s leasingem automobilu spojené – tedy například havarijního pojištění či povinného ručení.

Cena automobilu se posunem DPH za 22 % na 19 % teoreticky snížila, ale v konečném součtu se to moc neprojevilo. Přesun do základní sazby DPH znamenal zvýšení splátky nových smluv finančního leasingu o 3 až 7 procent, říká Petr ŠaštinskýGE Capital Leasing.

Hlavní rysy nákupu automobilu na leasing

  • + v ceně splátek je i havarijní pojištění a povinné ručení
  • + oproti spotřebitelskému úvěru snazší uzavření smlouvy
  • + nepotřebujte ručitele
  • +/- majitelem automobilu je po celou dobu splácení leasingová společnost
  • – automobil můžete prodat jen leasingové společnosti
  • – bez svolení společnosti nemůžete automobil nijak upravovat
  • – musíte zaplatit akontaci 30 – 70 %
  • – splátky musíte platit, i když je automobil v servisu
  • – komplikace v případě nehody či krádeže

Leasingovým společnostem nezbývá nic jiného než lákat zákazníky na speciální akce. Například společnost ŠkoFIN svým klientům nabízí první rok leasingu zdarma. Placení splátek přebírají partneři společnosti a klient se po 12 měsíců nemusí starat o splátky. Při nákupu vozu Škoda Fabia se roční úspora pohybuje kolem 40 000 Kč.

Jiným způsobem, jak se řada leasingových společností brání poklesu poptávky a svým klientům, je možnost nákupu automobilu s využitím spotřebitelského úvěru. Spotřebitelský úvěr má mimo jiné tu výhodu, že se ho nijak nedotkly květnové daňové změny. Navíc ještě na jaře se koupěchtiví zákazníci mohli těšit z rekordně nízkých úrokových sazeb.

Podle údajů Asociace leasingových společností ČR, která sdružuje téměř všechny leasingové prodejce v Česku, se zvýšil zájem o koupi automobilů s využitím spotřebitelského úvěru o několik desítek procent oproti předchozímu roku

Ilustrační příklad

Rodina se rozhodne pro koupi osobního automobilu s pořizovací cenou 500 000 Kč včetně DPH. Z úspor zaplatí akontaci 30 %, tedy 150 000 Kč. Vůz budou splácet měsíčně 3 roky.

  • Pořizovací cena: 500 000 Kč
  • Jednorázová splátka předem: 150 000 Kč
  • Pravidelná měsíční splátka (celkem 36): 11 498 Kč
  • Poplatek za uzavření smlouvy: 5 950 Kč
  • Kupní cena na konci leasingu: 1 190 Kč
  • Celkem rodina zaplatí: 571 076 Kč

Poznámka: Položky v tabulce jsou včetně DPH 19 %, nezahrnují pojištění.

Zdroj: Leasingová kalkulačka ČSOB Leasing

Například společnost GE Capital Leasing svým klientům nabízí speciální účelový úvěr na nákup automobilu. Výhodou při koupi vozidla na úvěr místo na leasing je to, že od počátku jste vlastníkem vozu. To znamená, že hned od počátku s ním můžete libovolně manipulovat. Roční procentní sazba nákladů (RPSN) úvěru autoCredit je od 15 procent. Ovšem tento údaj nemá velkou vypovídací schopnost, protože banky sazby určují individuálně – podle stáří vozu, jeho ceny či délky splácení.

U naší společnosti je vidět výrazný přesun klientů od financování nákupu vozu pomocí leasingu ke klasickému úvěrovému financování, potvrzuje Petr Šaštinský. U ojetých vozů činí v současnosti podíl úvěrového financování na celkovém objemu obchodů plných 84 %.

Pokud se rozhodnete půjčit si peníze od banky prostřednictvím klasického bankovního úvěru, musíte počítat s delší časovou prodlevou. Bankám schvalování úvěrů obvykle trvá několik dní.

RPSN u bankovních neúčelových úvěrů se například u půjčky 200 000 Kč na 3 roky pohybuje mezi 12 až 16 procenty. Nevýhodou oproti leasingu je při nákupu dražšího automobilu potřeba ručitele. Ovšem zase nepotřebujete peníze v hotovosti na první navýšenou splátku vozu.

dan_z_prijmu

Jestli koupi nového či ojetého vozu zvažujete, vyplatí se neváhat. Česká národní banka už před prázdninami sáhla ke zvýšení základních úrokových sazeb, což se okamžitě projevilo i ve zdražení spotřebitelských úvěrů. Zatím jen o několik desetin procentního bodu, ovšem další zvyšování sazeb je podle odborníků na obzoru.

A jelikož banky ani leasingové společnosti nejsou dobročinné ústavy a nedá se tedy předpokládat, že by si kvůli spokojenosti klientů snížily úrokovou marži, musíme do budoucna počítat s dalším zdražováním.

Jaká jsou podle vás největší pozitiva nákupu auta na leasing?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).