Hlavní navigace

Proč nezaplatíte kartou v oblíbeném obchodě?

6. 6. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zejména v menších obchodech nám obchodníci neumožňují uhradit nákup platební kartou. Přitom placení kartou je rychlé, pohodlné a bezpečné přinejmenším stejně jako hotovost. Proč tedy obchodníci odmítají přijímání platebních karet?

Přijímání platebních karet se stalo během několika málo let běžnou záležitostí, která proniká i do menších obcí. Velké obchody (až na výjimky – např. Kaufland) přijímají platební karty často všech karetních společností, které v České republice působí (snad až na karty Český svaz mariáše a Českou asociaci bridge), a postupem času se k nim přidávají i menší obchůdky.

Jsou však oblasti, kam platební karty pronikají jen velmi pomalu. Krásným příkladem jsou obchody s potravinami. Proč tomu tak je?

Platby kartou u obchodníků jsou zdarma. Veškeré náklady na provedení úhrady (převod peněz, ověření transakce apod.) by tedy měly padnout na banku. Ovšem banka není dobročinná organizace, a tak hledá, kdo další má z transakce prospěch – klient (ten je z podílu na nákladech vyloučen) a obchodník.

Podle údajů zaslaných Komerční bankou přinese možnost přijímat platební karty obchodníkovi ve větších městech nárůst obratu až o 60 %, v menších až o 40 %. Tak proč ho nenechat platit.

Kolik obchodník za platbu kartou zaplatí?
Zdánlivě jednoduchá otázka skrývá složitou a těžko dostupnou odpověď. Zatímco u ostatních bankovních produktů jsou ceny známé a zveřejněné v cenících a sazebnících, u úrokových měr úvěrů je vždy uvedena alespoň ta minimální pro nejvíce bonitní klienty, poplatky obchodníka při platbě kartou většina bank útlocitně tají.

Například Česká spořitelna na dotaz o cenách pro obchodníky uvedla: „[…] Podmínky, na něž se ptáte, jsou obsahem smluv s našimi obchodními partnery a jako takové jsou dvoustrannou záležitostí banky a obchodníka. […]“ Nabyl jsem dojmu, že se možná dočkáme utajení i sazebníku běžných účtů, neboť ty jsou také součástí smluv mezi bankou a obchodními partnery.

Cen jsem se nedočkal ani od HVB Czech Republic, která uvádí: „[…] Odpovědi na další dva Vaše dotazy (dotazy o cenách – pozn. autora) nebudeme po konzultaci s odborníky z Kartového centra uvádět. […]“.

Odpověď neuvedla také ČSOB.

Výše ceny za transakci je odvozena od oboru podnikání, velikosti obratu a místa působení na základě jednání klienta s bankou. Uvádí se a platí v procentech z inkasované částky.

Union banka nabízí svým klientům terminály zdarma, není-li žadatel jejím klientem, zaplatí poplatek 7321 Kč. Dále platí všichni svorně 250 Kč měsíčně za zajištění servisu terminálů. Za transakci zaplatí maximálně 5 % (u prodejen potravin, supermarketů, benzínových čerpadel apod.), ale u dvou obchodníků se stejným zbožím se může výrazně lišit.

Komerční banka dává imprintery i on-line terminály zdarma včetně údržby. Průměrně obchodník zaplatí 2,5 – 3,5 % z objemu transakce, což ovšem není příliš vypovídající číslo.

Z dotázaných bank acquiring (přijímání platebních karet) nenabízí GE Capital Bank, ABN Amro, Raiffeisenbank a Živnostenská banka.

dan_z_prijmu

Jste-li obchodníkem a máte-li zájem přijímat platební karty, obraťte se na některou z bank, která službu nabízí. Jedině tam se dozvíte, na kolik vás přijde. Nevzdávejte se po jedné bance, neboť ceny jsou určovány individuálně a mohou se ústav od ústavu lišit.

Pokud vám vadí, že váš oblíbený obchůdek karty nepřijímá, doporučte jeho majiteli návštěvu banky.

Přijímáte platební karty?

  • Ano a vyplatí se mi to.
    15 %
  • Ano, ale nevyplatí se mi to.
    16 %
  • Ne, ale uvažuji o tom.
    14 %
  • Ne a nevyplatilo by se mi to.
    18 %
  • Nejsem obchodník.
    37 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).