Hlavní navigace

Privátní bankovnictví - sen a skutečnost

24. 1. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Co se vám vybaví pod pojmem "privátní bankovnictví"? Zřejmě se zasníte a představíte si přepych, luxus a bezprostřední osobní přístup. Představy ale v mnohém klamou, a privátní bankovnictví je mnohem prozaičtější - i když stále zůstává jen pro vyvolené.

Mám sen. Přijíždím limuzínou ke starobylé budově, kde mne na červeném koberci vítá livrejovaný dveřník. Bere si od mě klíče a jeho kolega mě uvádí ke vchodu. Mohutné staré zlatem zdobené dveře se otevírají a já vstupuji do krásné haly, kde mě bedlivě sledují strážní v ozdobných uniformách. Vycházím po schodišti nahoru, kde mě již vítá oslňující dívka v kostýmku od Armaniho a vede mě do luxusní, velice draze zařízené místnosti. Kromě její krásy a půvabu obdivuji obrazy Moneta a Dalího, když její sametově, i když velice profesně znějící hlas říká: Přejete jsi udělat roční review svých peněz a investic u naší banky?

Pohodlně usedám do komfortního křesla, a ani nepřemítám kolik bohatých „zadků“ již v něm sedělo. Ano, odpovídám. V tom se ve dveří objeví sličná asistentka, která mi nabízí něco k občerstvení. Objednávám si Dom Perignon, ročník 1989. Dávám si jej vždy. Rok 1989 byl začátkem mého úspěšného života, který mi přinesl stamilióny, a právě kvůli nim se ke mně tak chovají. Jinak bych jim byl docela lhostejný. Ale mám ty milióny, a to je pro ně to pravé „božstvo“. To „božstvo“, které zajišťuje tento luxus, jejich drahé kostýmky a lodičky a jejich ústavu miliardové zisky z bohatých lidí, jako jsem já.

Ze stropu sjíždí obrovský monitor a naše review začíná. Po dvouhodinovém zhodnocení a dvou lahvích Dom Perignon se se mnou přichází rozloučit jejich nadřízený. V luxusním obleku, také od Armaniho (asi to mají jako nařízenou firemní uniformu), odcházím spokojeně zpět ke své limuzíně. Všichni se na mě usmívají, ale nejvíc se v duchu usmívám já. Zase jsem o několik desítek miliónů bohatší….

Připadá vám to jen jako sen, který není možno uskutečnit? Asi si okamžitě vybavíte, v jakých prostorech vy děláte své celoroční review svého bohatství. Jste asi málo agresivní vůči svým finančním ústavům a ony si myslí, že jejich prostory stačí a jsou na úrovni. Řekněte jim nahlas, co chcete. Ale nyní již dost snění a zpátky do reality.

Zachování a růst bohatství je hlavní snahou všech bohatých. A tento základní fakt přivádí banky a finanční instituce do hry, která se nazývá privátní bankovnictví.

Co je to privátní bankovnictví?

  • Je to konzervativní byznys;
  • je to byznys s lidmi;
  • privátní bankovnictví nemá rádo jakoukoli nestabilitu.

Proč potřebujeme privátní bankovnictví?

Je to stejná otázka jako proč je stále více a více psychiatrů? Protože lidské vztahy jsou nahrazovány počítači. To samé platí pro privátní bankovnictví.

Co je základem úspěchu privátního bankovnictví?

Klientova loajalita. Spokojený klient přivede další klienty. Vztah, který funguje, přináší stabilní příjmy a méně problémů. Každý z „branže“ by měl vědět, že až 8 % privátních klientů změní každý rok banku v porovnání s 2 % u korporátní klientely.

dan_z_prijmu

Jaká je úloha privátního bankéře?

Sejmout z klienta jeho tíži starání se o jeho vlastní peníze.

Cílová skupina privátních klientů v ČR

  1. Rodiny (soukromé osoby), které restituovaly své majetky, které jim byly zkonfiskovány / znárodněny po roce 1948;
  2. rodiny (soukromé osoby), které prodaly své společnosti nebo jejich část zahraničním subjektům;
  3. soukromé osoby, které stále vlastní své prosperující společnosti;
  4. top management velkých českých a zahraničních společností;
  5. ostatní bohaté soukromé osoby (sportovci, umělci atd.);
  6. velvyslanectví působící v ČR;
  7. ostatní.

Česká republika je zemí „nových peněz“ v důsledku vývoje po roce 1948, kdy byly zpřetrhány skoro všechny vazby tradičního letitého bohatství. Právě proto zde nefunguje „zděděné“, ale naopak „nově“ vytvořené bohatství, kdy klienti s ním potřebují také ještě aktivně nakládat, tudíž nemohou a ani nechtějí převést velkou část svých peněz do tradičních off-shore center a daňových nebí, jako jsou různé Karibské ostrovy či Lichtenštejnsko a Švýcarsko. Oni ale chtějí, aby služby jim poskytované byly na stejné úrovni jako ve vyspělých finančních centrech.

Segmentace privátních klientů v ČR

  1. Privátní klienti skupiny A (v angličtině se jim říká HNWI – High Net Worth Individuals) – zůstatek na běžném účtu nad 5 mil. Kč;
  2. privátní klienti skupiny B (v angličtině se jim říká AI – Affluent Individuals) – zůstatek na běžném účtu nad 1 mil. Kč.

Požadavky privátních klientů

  1. Globální záběr jejich investičního portfolia;
  2. více sofistikovaných produktů, které nejen chrání jejich investice, ale také zvyšují jejich hodnotu;
  3. absolutně návratné strategie jejich investic, které jim jasně řeknou, s jakým růstem mohou počítat a jaká je pravděpodobnost jeho dosažení;
  4. alternativní investice (jako jsou různé hedgové fondy, deriváty atd.).

Nabídka produktů privátního bankovnictví v ČR

  • Telefonní a internetové bankovnictví, e-commerce;
  • kreditní a platební karty;
  • exekutivní klubové karty;
  • consumer credits včetně pojištění;
  • pojištění (cestovní, penzijní, životní – s pojišťovnami a penzijními fondy);
  • rámcové kontrakty s velkými společnostmi poskytující různé služby (mobilní operátoři, výpočetní technika, cestovní kanceláře atd.);
  • možnost investic do různých evropských a světových investičních fondů;
  • možnost investic na akciových a dluhopisových trzích v tuzemsku i zahraničí;
  • další dle individuálních požadavků.

Banky v ČR, které nabízejí privátní bankovnictví

Využíváte služeb privátního bankovnictví?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

JUDr. Jan Vinter ukončil studia na Právnické fakultě UK 12. listopadu 1989. Poté se jako redaktor Obrany lidu a později jako volný novinář seznámil s prací pro tisk.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).