Hlavní navigace

Příští rok už si možná postavíte domek bez stavebního povolení

22. 9. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Novela stavebního zákona má přinést rychlejší a jednodušší povolování staveb. Bez stavebního povolení v budoucnu postavíte rodinný dům, velký bazén, skleník i zahradní domek.

Vláda odsouhlasila novelu stavebního zákona. Pokud projde celým legislativním procesem, potěší hlavně jednodušším a rychlejším povolováním staveb. To má usnadnit život drobným stavebníkům i samotným stavebním úřadům. Stavební řízení by se mohlo zkrátit podle odhadů až o deset měsíců.

Drobné stavby rychleji a snáz

V současnosti platí, že kdo si chce postavit rodinný dům, chatu, bazén nebo obyčejný plot, musí projít, leckdy úmorným, stavebním řízením. Navrhovaná novela z pera ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové počítá s tím, že například skleníky, zahradní domky nebo větší bazény si pořídíte bez stavebního povolení jen na základě jejich umístění. Dosud bylo přitom možné bez stavebního povolení a ohlášení postavit jen malé stavby do 40 metrů čtverečních a do 5 metrů výšky.

Nově by měla odpadnout i povinnost hlásit úřadům stavbu plotu, pokud ta nepřesáhne výškou 2 metry. Nyní potřebujete buď územní rozhodnutí nebo souhlas sousedů, aby vám stavební úřad mohl vydat územní souhlas. Ohlašovací povinnost v souvislosti se stavbou plotu zůstane zachována, pokud bude sousedit s veřejným pozemkem.

Postav třeba dům

Pro svépomocnou stavbu rodinného domu by vám nově mělo stačit jednodušší ohlášení stavby, stavební povolení opět nebude třeba. To dnes platí jen pro menší domky do 150 metrů čtverečních, maximálně se dvěma nadzemními podlažími, sklepem a podkrovím.

Ohláška i stavební povolení sice vyžadují téměř stejné množství dokumentů, u ohlášky ale úřady rozhodují rychleji, vysvětlila Veronika Vároši, ředitelka oboru komunikace Ministerstva pro místní rozvoj ČR (MMR).

Pro srovnání zatímco na stavební povolení můžete čekat i několik měsíců, ohlášení musí být hotové do 30 dnů. Zaplatíte za něj také nižší poplatky a není napadnutelné odvoláním.

Při stavbě na ohlášku také dostanete možnost vynechat stavební úřad a najmout si autorizovaného inspektora. Stavbu tím můžete výrazně urychlit, za službu ale zaplatíte kolem tisícovky na hodinu.

Autorizovaný inspektor je fyzická osoba jmenovaná ministrem pro místní rozvoj. Kromě požadavků na vzdělání a absolvování zkoušky musí mít například min. 15 let praxe ve stanoveném oboru. Je jmenován na 10 let s působností na celém území České republiky a ze zákona musí mít pojištěnou odpovědnost za škodu.

Pak může provádět zkrácené stavební řízení a vydávat certifikát, jehož oznámení stavebnímu úřadu má stejnou účinnost jako stavební povolení, může povolit změnu stavby před jejím dokončením, může dohlížet na provádění stavby nebo zpracovat odborný posudek – certifikát na jehož základe stavební úřad vydá kolaudační souhlas.

Zdroj: autorizovaniinspektoři.cz

Rychleji a veřejně

Novela by také měla zkrátit lhůty pro podání návrhu na přezkum z nynějších tří let na jeden rok.

Veškeré dokumenty územního plánování se také budou povinně zveřejňovat na internetu, aby veřejnost mohla sledovat a kontrolovat celý proces.

Nechcete stavět a raději byste si nějakou nemovitost koupili? Hledat můžete rovnou na našem serveru v sekci o realitách.

3 v 1

Nejvýraznější změnou novely stavebního zákona je sjednocení povolovacího procesu do koordinovaného povolovacího řízení. To sjednotí územní řízení, stavební řízení a posouzení vlivu na životní prostředí. Tato řízení nyní probíhají odděleně a proto by se celý proces povolování staveb mohl v důsledku nové právní úpravy zkrátit.

Na třístupňový povolovací proces upozorňuje i Evžen Korec, generální ředitel společnosti EKOSPOL, podle kterého je zde povolovací řízení nejsložitějším z celé EU. Vše navíc výrazně zhoršila loňská novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), jejíž destruktivní dopady na celé stavebnictví se už začaly projevovat. Pokud se současný systém nezmění, tak zůstaneme v žebříčku Světové banky posuzující složitost získání stavebního povolení daleko za většinou rozvojových zemí, myslí si Korec, podle kterého zdlouhavý schvalovací proces dopadá i na celé stavebnictví.

Původně Šlechtová obsahovala ustanovení o tom, že koordinované řízení bude povinné. Nakonec to bude pouze jako možnost, v rámci které se bude veřejnost vyjadřovat a odvolávat jen ve stavebním řízení.

skoleni_15_4

Víte, že nemovitost se podvodníci pokouší ukrást i z katastru? Ohlídáme vaši nemovitost za vás.

Nyní návrh obsahuje také zmocnění Prahy vydávat vlastní stavební předpisy. V původním znění od Šlechtové nebyl. Ta byla také jediným členem vlády, která v tomto bodě hlasovala proti.

Ministerstvo pro místní rozvoj odhaduje, že by novela mohla začít platit od poloviny roku 2017. Původně se počítalo s tím, že začne platit už během letošního roku, účinnost ale pozdržel velký počet připomínek v meziresortním připomínkovém řízení.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).