Hlavní navigace

Přemýšlíte o změně zaměstnání?

29. 12. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Nejspíš každého někdy napadne změnit zaměstnání, ať už ze samotné potřeby změny, nebo o tom musí přemýšlet vzhledem k různým okolnostem, například panice z recese nebo z důvodu propouštění. Jaké mohou být příčiny, ale i důsledky změny zaměstnání?

Pokud zrovna nepracujete ve zkostnatělé instituci, musíte se v práci značně vydat. Nároky jsou ve velké části společností vysoké a stále rostou, není se tak čemu divit, že se někdy člověk zamyslí nad potenciální změnou. Jakmile jste delší dobou pod tlakem, zapomínáte po pracovní době relaxovat, často jste v práci dlouho přesčas, nemáte čas na osobní život, může vás potkat fyzický či psychický kolaps, možná i syndrom vyhoření.

První signály rostoucí nespokojenosti

Určitě má spousta z nás ideální práci, ale roste i počet nespokojených, stejně tak přetížených zaměstnanců. Během posledních několika let jsem se setkal se spoustou kolegů, známých, přátel, kteří i opakovaně uvažovali či uvažují o změně, nebo práci změnili. Naneštěstí ani zmiňovaný kolaps nebyl výjimkou. V čem mohla být příčina? Pravděpodobně v mnoha souvislostech najednou. První nás napadnou důvody jako příliš mnoho úkolů v jeden čas a na jednoho člověka. Třeba jsou za tím i neodpovídající zkušenosti, nedostatečné předpoklady pro dané místo, nebo přílišný stereotyp, nemožnost dalšího rozvoje, neodpovídající kvalifikace, snad odlišný osobní profil od vhodného profilu pro danou pozici. Třeba už i neochota nebo nedostatek energie přizpůsobovat se neustálým změnám ve firmách a ve společnosti. Může jít už o neochotu osvojit si některé nové dovednosti a pracovní návyky.

Množství povinností a úkolů navíc může mít své hranice. Málo kdo si promýšlí, kam až může sám zajít, nebo kam se nechat dotlačit. Často na to není čas, nebo si ani neuvědomíte, že jste již nějakou dobou pod tlakem a v permanentním stresu. Sebezdokonalování, a tím i získání většího sebevědomí, může značně zefektivnit každodenní činnosti, stejně tak uvolnit tlak z návalu práce. U ambiciózních jedinců je také dobré řídit svá očekávání. Reálně růst jak kariérně, tak osobnostně. Zklamání z nedosažení vysněné pozice může vést ke ztrátě motivace, snížení výkonu a kvality práce, v neposlední řadě k odchodu ze zaměstnání. Následné vystřízlivění vás zpátky k vašemu stolu nevrátí. Důležitá vlastnost každého lídra je pokora, ne každému je vlastní. Postupně se vysněného cíle dosahuje s větší jistotou jeho budoucího udržení. Úspěch a dobré výsledky v práci jsou také o vaší vnitřní spokojenosti.

Pohled zvenku

Zaměstnavatel se zahraničním vlastnictvím k nám nepřišel rozvíjet naši zem, ale vydělat peníze, a to co možná nejvíce. To je základní fakt, který málokdy zazní z úst představitelů všech možných zájmů. Přínos zahraničních technologií, know-how i zkušeností jsou zřejmé, musíme je ale řádně zaplatit. Někdy s tím souvisejí další negativní vlivy na naší stále ještě ne zcela vyspělou společnost. Pracovní doba je sice plus mínus osm hodin, ale pokud se práce nestihne během ní, je potřeba zůstat déle i o několik hodin a splnit své úkoly. Má-li zaměstnanec zájem zůstat na svém místě, tak by se měl chovat tímto způsobem, jinak jde do rizika, že může být nahrazen. Platí to i pro některé české firmy, nejčastěji s majiteli přímo se podílejícími na řízení společnosti, stejně tak pro české firmy řízené manažery se zkušenostmi z nadnárodních společností.

Cizinci přijíždějící do ČR jsou mile překvapeni, v jakém tempu doháníme nejvyspělejší země světa. Zároveň však sledují klesající spokojenost a štěstí lidí, včetně výrazného nedostatku volného času, z toho plynoucí omezení osobního života. Někteří zaměstnanci nemají během pracovního týdne čas skoro na nic soukromého a v průběhu víkendu se z pracovního týdne vzpamatovávají, případně se opíjejí na různých místech. Tento trend se u nás vžil během posledních let zejména ve velkých městech, zatím bez výrazných signálů změny. Přitom v zahraničí je nezdravé pracovní přetěžování bráno jako nevhodné, stejně jako nevěnování se sobě i rodině, nemluvě o uvolňování stresu alkoholem případně horšími prostředky.

Společné prostory mají i nevýhody

Můžeme jít s úvahami dále a uvědomit si širší souvislosti. Vědci popsali řadu společných příznaků, tzv. „sick building“ syndromy. Mezi dobře známé patří syndrom „open space“. Otevřené klimatizované prostory kanceláří, desítky nebo dokonce stovky koncentrovaných kancelářských míst. V některých společnostech nemají zaměstnanci ani své stálé místo, včetně pracovních pomůcek apod. Hlavním motivem tvorby „open space offices“ je úspora nákladů firem, velký a relativně málo pracný zisk developerů, někdy lepší týmová spolupráce více lidí pohromadě, případně lepší kontrola zaměstnanců. Společným jmenovatelem těchto pracovních prostorů je hluk, klimatizovaný suchý vzduch, výrazně vyšší výdej energie, tlak z větší kontroly, menší koncentrace, stejně tak nemožnost uvolnění.

Pokud pracujete v takové kanceláři, je opravdu důležité dodržovat určité zásady. V první řadě mít přísun tekutin, minimálně jednou za hodinu až dvě vstát od počítače, mít volnější oděv, který neomezuje krevní oběh, ideální je nepoužívat pouze výtah a chodit po schodech. Není na škodu vyměnit kávu za černý čaj. Mimo to je na místě přijmout jen energii, kterou během dne vydáte. Nedodržováním těchto jmenovaných pokynů můžete sami na sobě sledovat v podobě bolesti hlavy, sucha v ústech, nebo také stabilnímu růstu váhy. Je dobré se občas na chvíli zastavit, zavřít oči a uvolněně dýchat do břicha. Existuje řada rychlých relaxačních technik, které vám sníží nebo zastaví stres a během chvíle se vám pracuje lépe. Některé vyspělé společnosti začínají zavádět oddychové kouty, kde můžete odpočívat, nebo lépe a soustředěně přemýšlet. V některých kancelářích jsou fitness centra, která můžete využít například v čase oběda.

Sociologové identifikovali také „syndrom singles“. Lidé, kteří jsou zvyklí soustředit se převážně na práci, nemají čas na osobní život a jsou často převážně sami. Stýkají se většinou jen s přáteli z řad kolegů, nemají potřebu mít stálého partnera, natož tvořit rodinu. Jejich rodina je pracovní kolektiv. Dokazují to i demografické ukazatele. Změny tohoto životního návyku se dosahuje relativně složitě, lépe si na něj nezvykat.

Co pro sebe můžeme udělat?

Vhodné je začít u životního stylu, počínaje dostatečným spánkem, konče kvalitní stravou a dostatkem pohybu. Není na škodu mít více přátel i mimo zaměstnání, pro případ jeho změny. Je dobré si stanovit priority, co je pro vás nejdůležitější. Je možné přehodnotit životní hodnoty, nejen prací a nočním životem je člověk živ. Nebojte se plánovat. U někoho je běžné si naplánovat následující den či týden, ale málokdy měsíce či dva tři roky. Stačí se alespoň zamyslet, kde a kdy byste se chtěli nacházet v následujících letech, ať už v osobním životě nebo v kariéře. Lze tu použít úsloví, že když nemáte plán cesty, těžko se dostanete do cíle. Také není nutné se za každou cenu honit, možná si spíše počkat a získat zkušenosti.

Skoro každý už slyšel o time managementu, ale je otázkou, jestli ho skutečně používáte. Důsledně dostat úkoly a starosti z hlavy ven, na papír, do počítače nebo mobilu ulehčí a zefektivní práci i osobní život. Úkoly plněné v nejoptimálnější pořadí i v nejlepší den se snáze plní. Máte i celkově vyšší výkonnost. Člověk není zahlcen nepodstatnými detaily. Neskáče například od administrativy k organizování přes telefonování, nejezdí na schůzky sem a tam apod. Případně přehlížený nepořádek na stole vás také zdržuje, aniž si to třeba uvědomíte.

skoleni_15_4

Co vás čeká a nemine při rozhodnutí změnit práci

Pokud máte volbu, je to relativně složité, pokud ji nemáte, stejně tak. Rozhodnutí odejít nebo najít s sebou nese dalekosáhlé důsledky, ať už v oblasti vaší kariéry nebo v osobním životě. Někdy si plné důsledky uvědomíte až po změně. Nebývá zvykem měnit zaměstnání, natož často, dokonce to určitá část společnosti včetně blízkého okolí vnímá jako společensky nevhodné. To je jedna z hlavních bariér, která se musí překonat při zvolení cesty změny ve své kariéře. Pokud jste rozhodnuti a máte jasno, je dobré vše důkladně vysvětlit i okolí. Nové místo vás může v budoucnu rozvinout, zvýšit vaše uspokojení z práce, v neposlední řadě můžete mít vyšší příjem a více volného času. Ale je velkou otázkou za jakou cenu a jestli to vyjde. Přísloví „když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají“ je skoro pravidlem. Důležité je mít podstatné body smluvně ošetřené, protože se některé sliby vůbec nemusí dostat na řadu. Když už budete jinde, nebude se vám je snadno vybojovávat. Některé nekvalitní společnosti rádi slibují, ale už hůře dohody plní.

Jak uvažovat pod tlakem recese?

S chladnou hlavou. Pravdou je, že spousta zpráv je nyní emotivně podbarvených. Používat slovo krize v naší ekonomice ještě není na místě, zatím se tímto slůvkem dobře prodávají vydání všeho možného. Na druhou stranu nás v budoucnu čekají nelehké měsíce, možná roky. Proto nyní uvažovat o změně není ideální myšlenka. Spíše si promyslete možné scénáře v případě horších časů. Najděte si odpovědi na to, jak je vaše pracovní místo pro vašeho zaměstnavatele důležité, zda nejste v rizikovém oblasti podnikání apod. Přeorientovat se, najít uplatnění i v recesi nebo krizi není nereálné. Reakce na změnu je snazší, pokud jste připraveni. Finanční rezerva se také vždy hodí. Stejně dobré je přizpůsobit výdaje, i když jsou Vánoce.

Hodláte v průběhu příštího roku změnit zaměstnání?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor má několikaleté zkušenosti v businessu (finance, investice, development). Působil v top managementu předních investičních a realitních společností vč.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).