Hlavní navigace

Přejete si číslo účtu na přání? Nabídne jej 5 bank

22. 11. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Datum narození, telefonní číslo, IČO anebo jen stejné číslo účtu u jiné banky. Číslo účtu na přání je velmi dobrou službou, ale stále nejde o standard.

První běžný účet si dnes mohou založit i novorozenci, respektive jim ho založí rodiče. Běžnější a efektivnější je zřídit běžný účet dítěti ve chvíli, kdy má už rozum a s financemi se tak může učit zacházet prostřednictvím nového nástroje.

Řada studentů si také otevře běžný účet na studiích na vysoké škole, zejména pak v případě, že banky nabízejí nejrůznější výhody a slevy.

Se začínající živností pak může přibýt ještě další účet, a to podnikatelský. Důvodů, proč vlastnit více účtů u více bank, je mnoho. A co banka, to jiné číslo účtu. Ne každý je ale schopen či ochoten si veškerá čísla účtů pamatovat. Některé banky tak vycházejí vstříc svým klientům a potenciálním klientům a nabízejí, že si číslo účtu mohou zvolit. Má to však svá pravidla.

Pravidla účtu na přání

Pokud si i vy přejete mít číslo účtu na přání, musí v prvé řadě splňovat předepsané pravidlo, a sice splňovat kontrolu prostřednictvím MODULO 11, které na svých webových stránkách udává Česká národní banka.

Tato kontrola vychází z algoritmu, kdy se číslům od 1 do 10 přiřadí určitá váha dle tabulky:

Číslice A B C D E F G H I J
Váha 6 3 7 9 10 5 8 4 2 1

Váhy těchto číslic jsou získány jako rozdíl n-té mocniny 2 a nejbližšího nižšího násobku 11. S těmito vahami se dále pracuje. Aby bylo číslo účtu platné a splňovalo kontrolu prostřednictvím MODULO 11, musí platit následující vztah:

S = J*1 + I*2 + H*4 + G*8 + F*5 + E*10 + D*9 + C*7+  B*3 + A*6

Výsledný součet musí být navíc dělitelný číslem 11. Pak vaše číslo splňuje předepsané náležitosti a vybrané banky vám jej otevřou, pokud si již někdo před vámi toto číslo účtu nevybral.

Výše uvedenou kontrolu si však nemusíte provádět sami. Česká národní banka na svých stránkách zveřejnila kalkulačku výpočtu IBAN, v rámci které si správnost vašeho čísla účtu můžete ověřit.

Číslo na přání? Umíme

Přestože jde o naprostou menšinu, za určitých podmínek umí číslo na přání pro běžné klienty zřídit pět bank:

Banky, které vám dají číslo účtu na přání
Československá obchodní banka
Fio banka
Komerční banka
Raiffeisenbank
Sberbank

Československá obchodní banka v současné době nabízí takovou možnost poměrně omezeně. Je totiž dostupná jen klientům v rámci služby Premium, pokud si zřídí Premium Konto. Alternativně je k dispozici i pro klienty ČSOB Private Banking. Banka ale uvažuje o tom, že by službu zpřístupnila všem klientům.

Při žádosti musí vaše číslo účtu splňovat tyto parametry:

  • nesmí být použité u jiného čísla účtu,
  • musí mít minimálně 6 a maximálně 9 znaků.

Vy jako klient si smíte zvolit 4–8 znaků. Zbytek pak vyřeší banka. Celý proces je záležitostí jedné návštěvy pobočky při zakládání konta. (Pozn.: Redakce však osobně zná klienta ČSOB – fyzickou osobu, který má 10místné číslo účtu na přání a celé si jej volil sám.)

Fio banka naproti tomu nabízí čísla účtu dle výběru klienta všem, kteří si chtějí založit osobní či podnikatelský účet. Podmínkou je, abyste si účet otevřeli na pobočce a před zažádáním na něm nesmí proběhnout žádná operace. Pak už číslo účtu měnit nelze.

Fio banka má podmínky pro číslo účtu mírně odlišné:

  • číslo účtu nesmí být obsazeno,
  • musí obsahovat 8–10 číslic,
  • desetimístné číslo účtu nesmí začínat čísly 1, 2 nebo 9.

I u Komerční banky mohou o takovou službu zažádat všichni klienti. Dle banky o takovou možnost stojí nejčastěji charitativní organizace. Pokud není takové číslo v žádném systému banky a splní podmínky MODULO 11, banka vám jej přidělí.

Raiffeisenbank tuto službu nabízí rovněž všem klientům. Klienti si běžně volí například číslo telefonu, datum narození nebo rodné číslo. Pokud se číslo samo od sebe do MODULO 11 nevejde, umíme upravit preferované číslo tak, aby MODULO 11 splňovalo. Například tím, že se doplní další číslovka na konec, nebo na začátek, uvedla Petra Kopecká pro server Měšec.cz.

Na rozdíl od ostatních bank nemá Raiffeisenbank pevně daný počet čísel účtu interně. Pouze doporučuje, aby bylo v délce 8 znaků.

Sberbank vám také za určitých pravidel umožní, abyste si výslednou podobu čísla účtu sami regulovali:

  • korunový účet musí začínat 3211,
  • číslo účtu musí mít 10 čísel.

Pokud u Sberbank chcete číslo účtu na přání, při zakládání účtu zažádáte o tzv. VIP číslo účtu. Začátek je vždy stejný, a sice 3211. Zbylých 6 čísel si zvolíte sami.

Kromě jednotlivých interních pravidel, které se u jednotlivých bank navzájem liší, musí čísla účtu splňovat i výše uvedené MODULO 11. Ve všech bankách, které vám číslo účtu na přání umožní zřídit, je služba bez poplatku.

Na přání? Nevedeme

Většina bank, které v České republice působí, vám takovou službu neposkytne, protože to jednoduše neumí. Některé z bank či záložen ale o podobné variantě do budoucna uvažují.

Například ANO spořitelní družstvo aktuálně využívá bankovních služeb Československé obchodní banky a čísla účtů na přání nenabízí. Zatím. Bankovní čísla na přání budeme poskytovat, jakmile budeme mít přidělen vlastní kód banky, uvedl Martin Malý z ANO spořitelního družstva pro server Měšec.cz.

skoleni_15_4

Z UniCredit Bank nám odpověděli, že do budoucna takovou možnost nevylučují, ale pokud k ní dojde, nebude to dříve než v druhé polovině roku 2017.

Jinde ale o zavedení služby momentálně ani neuvažují. Například v Oberbank je to i proto, že neevidují zájem o takovou službu ze strany klientů.

Chtěli byste si zvolit vlastní číslo účtu v bance/záložně?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).