Hlavní navigace

Banky mění sazebníky a nechají vás v nich vykoupat

13. 1. 2011
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Některé banky přehodnotily svoji strategii a kompletně mění podmínky účtů. Například byl opět vzkříšený poplatek za příchozí platbu a paušál už také není úplně tak paušálem.

Sazebníky se mění a měnit budou, to je normální. Nenormální je, že změny probíhají stále tak, že banky vyvěsí na web nový sazebník a v lepším případě k němu přidají krátký komentář. Jen málokdy se však stane (v létě tak po naší kritice učinila Raiffeisenbank), aby banka nový sazebník doprovodila jednoduchou a přehlednou tabulkou s porovnáním změn (staré ceny vedle nových). Až se toto banky naučí, nebude jim tleskat jen náš server, ale jistě i klienti.

Ze začátku letošního roku je změn sazebníků mnoho, podívali jsme se do nich za vás a přinášíme soupis změn tak, jak by to měly dělat samy banky.

ČSOB a Poštovní spořitelna – změny u hypoték

ČSOB připravil sazebník, který bude platit od 1. února 2011. Změny se týkají jen oblasti hypotečních úvěrů, kde se ale mění takřka vše. I když jde o mix zlevnění a zdražení, je třeba říci, že převládají pozitivní věci. Zlevňují totiž položky, které využijí všichni, kdežto ke zdražení dochází u položek, jejichž vyúčtování je spojeno pouze se specifickými kroky, které nejsou konány běžně.

Změnou číslo jedna je snížení poplatku za zpracování hypotečního úvěru z 0,8 % na 0,6 % z požadované částky. Zmenšují se také krajní výše poplatků, dolní strop klesá z 8000 Kč na polovinu, maximum o 7000 Kč na 25 000 Kč. ČSOB přesto následuje konkurenci jen částečně. Česká spořitelna, Raiffeisenbank, mBank, UniCredit Bank tento poplatek mají v sazebnících za nulu (u některých typů hypoték i GE Money Bank).

Snižuje se také cena za zpracování odhadu (ve vybraných případech ČSOB nadále nabízí zpracování odhadu „od stolu“ zdarma), potěší také zrušení poplatku za nedočerpání dohodnuté výše hypotéky u nových smluv a ohraničení maximální výše poplatku za mimořádnou splátku v období fixace.

Z položek, u kterých dochází ke zdražení, stojí za zmínku nově definovaná změna smluvních podmínek, kterou je změna předmětu zajištění dodatkem ke smlouvě. Zatímco nyní spadá do všeobecné kategorie změn a bude vás stát od 2000 do 10 000 Kč, od února bude definované jen zvýšené minimum – 4000 Kč.

Vedle poplatků samotných se také lehce mění terminologie. Zpracování odhadu ceny nemovitosti se tak mění na analýzu rizik a hodnoty zajištění (nemovitosti).

Poštovní spořitelna, obchodní značka ČSOB, kopíruje „matku“ a od února mění sazebník stejným způsobem. Při změně sazebníku jde ale klientům více naproti. U jednotlivých částí sazebníku totiž uvádí, od kdy ke změně dochází. To vám ulehčí práci, víte tak totiž, kde ve zhruba 50stránkovém dokumentu hledat změny. ČSOB by měla minimálně následovat tuto praxi, nejlépe by pak obě banky měly dát k dispozici přesný výpis změn.

Změny v sazebníku pro fyzické osoby u ČSOB a Poštovní spořitelny
Položka Stávající cena Cena od 1. 2. 2011
Zpracování hypotečního úvěru 0,8 % z požadované částky úvěru, min. 8000, max. 25 000 0,6 % z požadované částky úvěru, min. 4000, max. 18 000
Zpracování odhadu – bytová jednotka, samostatný pozemek, nebytový prostor 3900 Kč 3500 Kč
Zpracování odhadu – rodinný dům, objekt pro individuální rekreaci (včetně pozemků) a samostatný pozemek 4600 Kč 4500 Kč
Vyhotovení protokolu o stavu stavby interním odhadcem banky 1000 Kč 1200 Kč
Čerpání úvěru (první tři čerpání jsou zdarma) 500 Kč 800 Kč
Nedočerpání hypotečního úvěru 5 % vždy, když je nedočerpáno více než 20 % dohodnuté výše Zdarma (neplatí pro starší hypoteční úvěry a pro hypotéky nad 10 milionů Kč)
Změna předmětu zajištění provedená dodatkem ke smlouvě o hypotečním úcěru min. 2000 Kč, max. 10 000 Kč min. 4000 Kč
Změna smluvních podmínek – prodloužení splatnosti předhypoteční­ho úvěru min. 2000 Kč, max. 10 000 Kč min. 5000 Kč
Změna smluvních podmínek na žádost klienta provedená oznámením banky 200 Kč 300 Kč
Vystavení bankovní informace o klientovi nebo osobních údajích vedených o fyzické osobě bankou 500 Kč 1000 Kč
Ostatní úkony 100 Kč/úkon 300 Kč/úkon
Vystavení potvrzení o podmínkách vzdání se zástavního práva nebo vzdání se zástavního práva formou písemného prohlášení 500 Kč 1000 Kč
Mimořádná splátka hypotečního úvěru nebo doplňkového úvěru nesjednaná ve smlouvě o poskytnutí úvěru 5 % z výše mimořádné splátky za každý započatý rok před koncem platnosti úrokové sazby 5 % z výše mimořádné splátky za každý započatý rok před koncem platnosti úrokové sazby, max. 25 % z výše mimořádné splátky

AKTUALIZOVÁNO

GE Money Bank – ztraceni v sazebníku

GE Money Bank změnila sazebník k 1. 1. 2011, v tom se změnily pouze sankční poplatky v případě předčasného splacení úvěrů v souladu s novým zákonem (max 1 % ze splácené částky). Od března se bude sazebník pro nepodnikatele měnit zásadněji. Většina změn se týká „balíčkového“ Konta Genius Gold. Zůstává cena (499 Kč měsíčně), ale přibývá služeb obsažených v této ceně.

Od 1. března nahrazujeme stávající balíčková konta pro podnikatele novou produktovou řadou, která zohledňuje nové nároky rozvíjejícího se podnikatelského prostředí. Důležité je zdůraznit, že podnikatelé, kteří využívají náš současný produkt Genius Business Active, jej mohou využívat i nadále, s koncem února tyto balíčky pouze přestáváme nabízet, říká mluvčí banky Pavel Zúbek.

Překvapuje však náhlý obrat kurzu banky od složení služeb „zdarma“ u stávajících balíčkových kont, které GEMB vydává nyní u osobních účtů za svou vlajkovou loď. Podnikatelé nadále budou moci využívat i konta stažená z nabídky, ale v některých případech zaplatí více než nyní. Konkrétně u zmíněného Genius Business Active je nyní v ceně balíčku služeb například odchozí platba zadaná v internetovém bankovnictví, od března bude za 4 Kč. Stejně tak se nyní neplatí odchozí platba na základě trvalého příkazu či inkasa zadaného přes internetové bankovnictví, od března bude za 6 Kč. Nejvíce však zaráží novinka v podobě účtování poplatku za příchozí platbu, nyní v ceně balíčku, od března 5 Kč. Banka sice jako náplast dává prvních 70 odchozích a příchozích transakcí bez poplatku, ale to nemá nic společného s inovátorstvím (kterým se banka ráda chlubí), spíše jde o hodně velký krok zpět.

Můžeme se „rozbalování“ balíčků dočkat i u nepodnika­telských účtů? Směrem k retailovým zákazníkům změnu nechystáme, novou generaci balíčkových kont Genius Optimal jsme představili teprve v loňském roce, ujišťuje Zúbek. Kvituji rozhodnutí banky snížit či zrušit některé bankovní poplatky. Na druhé straně je pro mě rozhodnutí banky o zavedení poplatku za příchozí platbu poněkud nečekané. Vracet zpět tento poplatek právě u podnikatelů, byť jej banka vybírá až od 70. transakce v měsíci (což ale klient z tabulky hned nepochopí), není, podle mě, zrovna strategické. Co je ovšem také podstatné, je nejen transparentnost sazebníku (téma na širokou diskusi), ale také informování o jeho změnách a zde najdeme nejednoznačnou terminologii – u snížení napíše banka snížení poplatku, ovšem u zvýšení poplatku najdete poněkud neuchopitelné a eufemistické – změna vybraných poplatků, neústupně kritizuje postup banky Patrik Nacher, šéf portálu Bankovní poplatky.com. Podle Zúbka banka od března chystá novou nabídku balíčků pro podnikatele.

Na druhou stranu GE Money Bank klientům změny sazebníků představuje alespoň tak, že na webu dává k dispozici dokument s vypíchnutím změn. Škoda, že ani tady to není dotažené do dokonalosti a nenajdeme zde srovnávací tabulku.

Aktualizováno 13. 1. 18:35

Po vydání článku nás zástupce banky upozornil, že v sazebníku platném od března je (velmi malým písmem) uvedeno, že podnikatelský účet Genius Business Active bude nově v ceně zahrnovat celkem 70 transakcí, do kterých se počítají všechny ty, které jsme vyjmenovali jako nově zpoplatněné. Ano, došlo tedy naší nepozorností ke špatné interpretaci, ale přesně to ukazuje to, o čem píšeme. Sazebníky jsou měněny bez odpovídajícího doprovodného komentáře a klient se v nich ztrácí.

Tuto informaci totiž najdete tzv. pod čarou a z jejího znění si musíte zástupné informace sami spojit a dohledat: Vedení Konta Genius Business Active a Konta Genius Business Active+ zahrnuje vedení běžného účtu, měsíční zasílání výpisu elektronicky a vedení alespoň jednoho z následujících produktů: povolený debetní zůstatek MiniFlexi Business, Mobil Banka, Internet Banka, Telefon Banka, platební karta typu Maestro, příp. MasterCard Business (maximálně dva kusy), jedna platební karta MasterCard Internet a prvních 70 transakcí dle bodu 5,6,13,14,15 u­vedených v části Bezhotovostní platební styk zúčtovaných v daném měsíci.

Změny v sazebníku pro fyzické osoby u GE Money Bank
Položka Stávající cena Cena od 1. 3. 2011
Změna trvalého příkazu nebo inkasa (vč. SIPO) na obchodním místě u Konta Genius Gold 49 Kč Zdarma
Zúčtování účetní položky vzniklé z jednorázového platebního příkazu na obchodním místě u Konta Genius Gold    
– první jednorázový platební příkaz v kalendářním měsíci 45 Kč Zdarma
 – druhý a další jednorázový platební příkaz v kalendářním mě­síci 10 Kč Zdarma
Odvolání jednorázového platebního příkazu po datu splatnosti u Konta Genius Gold 50 Kč Zdarma
Výběr hotovosti z bankomatu v zahraničí u Konta Genius Gold 0,5 % + 100 Kč Zdarma
Druhý a další vklad na účet na obchodním místě u Konta Genius Gold 6 Kč Zdarma
Vklad hotovosti na bankomatu u Konta Genius Gold 6 Kč Zdarma
Poplatek za složení hotovosti na běžný účet provedený třetí osobou u Konta Genius Gold 70 Kč Zdarma
Výběr hotovosti na obchodním místě u Konta Genius Gold 60 Kč Zdarma
Zaslání 2. a další upomínky při neplacení úvěru 400 Kč 500 Kč
Vystavení bankovního šeku 1 % min. 150 Kč 1 % min. 250 Kč, max 3000 Kč
Inkaso šeku s negativním výsledkem 300 Kč 300 Kč + poplatky cizích bank
Reklamace šeku 300 Kč 300 Kč + poplatky cizích bank
Změny u Konta Genius Bussines Active
Položka Stávající cena Cena od 1. 3. 2011
Poplatek za měsíční vedení při prům. měsíčním zůstatku do 499 999,99 Kč 189 Kč 189 Kč
Počet odchozích a příchozích transakcí zadaných elektronicky bez poplatku neomezeně 70 (počet)
Náklady za předávání výpisů jedenkrát měsíčně 10 Kč 20 Kč
Zúčtování účetní položky vzniklé z jednorázového platebního příkazu prostřednictvím služby přímého bankovnictví Internet Banka, Mobil banka, Telefon Banka V ceně paušálu 4 Kč
Zúčtování účetní položky vzniklé z jednorázového platebního příkazu prostřednictvím služby přímého bankovnictví BankKlient V ceně paušálu 3 Kč
Zúčtování účetní položky vzniklé z trvalého platebního příkazu nebo inkasa z účtu klienta V ceně paušálu 6 Kč
Zúčtování účetní položky vzniklé z inkasa na účet klienta zadaného prostřednictvím služby přímého bankovnictví nebo na obchodním místě GE Money Bank V ceně paušálu 3 Kč
Zúčtování účetní položky příchozích plateb V ceně paušálu 5 Kč

Komerční banka – za platbu kartou výběr zdarma

Komerční banka s rokem 2011 motivuje novým principem klienty k placení kartou. Již neplatí, že k jednotlivým typům účtů je určitý počet výběrů zdarma. Každý bude zpoplatněn pětikorunou, kterou vám ale KB v příštím měsíci vrátí za platbu provedenou u obchodníka. Pokud tak budete chtít mít výběry zdarma, budete muset v tom daném měsíci alespoň vyrovnat počet výběrů a počet plateb kartou u obchodníka. Ani výběry, ani nákupy nejsou omezeny spodním ani horním limitem. Jednoduše to bude kus za kus. Více: Komerční banka jde po stopách mBank: Chceš výběr zdarma? Plať kartou

Změn sazebník moc nepřináší, kdo by si to ale chtěl na webu KB ověřit, ten nemůže. K dispozici je jen aktuální sazebník (o poslání starších je třeba zažádat) a komentář ke změnám není žádný.

Změny v sazebníku pro fyzické osoby u Komerční banky
Položka Cena 2010 Cena od 1. 1. 2011
Roční poplatek za embosovanou platební kartu „mimo balíček“ 700 Kč 490 Kč
Roční poplatek za zlatou kartu „mimo balíček“ 4000 Kč 2990 Kč
Odchozí platba zadaná přes Expresní linku 6 Kč 14 Kč

LBBW Bank – jen úvěry

Když si dáte tu práci a projdete celý 15stránkový sazebník, zjistíte, že se s jeho novou verzí platnou od 1. ledna 2011 změnilo jediné. U neúčelových hypoték aktualizovaný sazebník v souladu s novým zákonem o spotřebitelském úvěru definuje poplatky za předčasné splacení (1 % z doplácené částky úvěru v případě, že splácíte více než rok před koncem splatnosti, 0,5 % v případě zbývající splatnosti kratší než 1 rok). Kdyby LBBW Bank napsala vysvětlení o jednom odstavci, byl by to efektivní počin – minimální práce/velký efekt.

UniCredit Bank – nové stavení

UniCredit Bank bude měnit některé poplatky od půlky března, největší změnu dostala fyzická podoba sazebníku. Kdo chce tedy nyní porovnávat starý a nový sazebník, má úlohu složitou. Ke cti bance slouží, že klientům předčasně poslala informační dopis, vypichuje v něm však jen některé změny. Kompletní nenajdete ani na webu, musíte tedy sazebníky porovnat. Také je třeba říci, že změna podoby sazebníku je k lepšímu. Nové uspořádání do tabulek je srozumitelnější než předchozí seznam.

Co se samotných cen týče, tak UCB většinou zdražuje. Nepříjemné bude zvednutí poplatku za měsíční vedení úvěrového účtu u hypoték ze 150 (obvyklá cena na trhu) na 200 Kč. O pětikorunu zdražuje také měsíční pojištění zneužití karty.

Mění se název nejlevněji nabízeného balíčkového konta, z Pohody je Expres, a mění se také cena. Zatímco za Pohodu se platí měsíčně 64 Kč, ze Expres se bude platit 50 Kč. Zlevnění přinese omezení počtu bezplatných výběrů z bankomatu na dva.

skoleni_15_4

Změny v sazebníku pro fyzické osoby u UniCredit Bank
Položka Stávající cena Cena od 15. 3. 2011
Vklad hotovosti v Kč provedený třetí osobou 55 Kč 70 Kč
SAFE Basic – pojištění zneužití platební karty při její ztrátě nebo odcizení – pojistné plnění 30 000 Kč (VISA Platinum bez poplatku) 25 Kč 30 Kč
SAFE Plus – pojištění zneužití platební karty při její ztrátě nebo odcizení – pojistné plnění 50 000 Kč (VISA Platinum bez poplatku) 35 Kč 45 Kč
Blokace karty z rozhodnutí banky 200 Kč Zdarma
Poplatek za poskytnutí hypotéky na „ostatní“ nemovitosti 0,8 % z objemu úvěru, min. 8000 Kč, max. 30000 Kč 2500 Kč
Správa a vedení hypotečního úvěru včetně zaslání výpisu z úvěru (měsíčně) 150 Kč 200 Kč (bude platit jen pro nové úvěry)
Správa a vedení hypotečního úvěru včetně zaslání výpisu z úvěru v případě, že klient nemá v UCB běžný účet (měsíčně) 300 Kč 400 Kč
Čerpání hypotečního úvěru na základě návrhu na vklad zástavního práva do katastru nemovitostí 1000 Kč 1500 Kč

Volksbank – nutné doplnění

Volksbank na webu v sekci sazebníků upozorňuje, že má od 1. ledna 2011 nový sazebník, který upravuje poskytování úvěrů v souladu s novým zákonem. Tak to také je, nic jiného než podmínky předčasného splacení spotřebitelských úvěrů, amerických hypoték a předhypotečních úvěrů se nemění. Jak konkrétně nový zákon spotřebiteli pomáhá, ukazuje redukce sankce za předčasné splacení předhypotečního úvěru. Dříve 10% sankce může být nyní maximálně 1%.

Waldviertler Sparkasse von 1842 AG – minimum změn

Stejná píseň jako u LBBW. WSPK připravila od března nový sazebník s minimem změn, budete-li se jich však chtít dopídit, pak budete muset porovnat všech 21 stran sazebníku. Přitom by opět stačilo na vyjmenování změn vypotit jeden odstavec. 

Změny v sazebníku pro fyzické osoby u WPSK
Položka Stávající cena Cena od 1. 3. 2011
Výběr z bankomatu ČSOB v ČR 6 Kč 8 Kč
2. upomínka při nesplácení úvěru 200 Kč 175 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).