Hlavní navigace

Přehled OSVČ pro zdravotní pojišťovnu. Jak na to?

15. 4. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Přehled OSVČ pro zdravotní pojišťovnu vyplníte hravě. Obzvlášť, když ho vyplníte podle našeho vzoru, pěkně krok za krokem. (MODELOVÝ PŘÍKLAD)

Po vzorovém vyplnění formuláře daňového přiznání a Přehledu OSVČ pro správu sociálního zabezpečení chybí v trojlístku už jen Přehled OSVČ pro zdravotní pojišťovnu. Právě tomu se dnes budeme věnovat. Formulář si vyplníme podle modelového příkladu OSVČ, která nemá vedlejší příjem. Čtěte více: Návod na vyplnění daňového přiznání za rok 2012 (MODELOVÝ PŘÍKLAD)

V příštích článcích se pak podíváme, jak vyplnit Přehledy v případě, že jste zaměstnaní a máte vedlejší činnost jako OSVČ podle modelového příkladu z článku Jak na daňové přiznání, když si vedle přivyděláváte jako OSVČ.  Podíváme se i na Přehled OSVČ pro zdravotní pojišťovnu za situace, kdy jste ji během loňského roku změnili.

Zdravotní pojištění OSVČ

Nejprve si připomeneme základní údaje, které byste letos měli o zdravotním pojištění vědět. Přehled OSVČ musíte letos své zdravotní pojišťovně odevzdat nejpozději 2. května – tedy o měsíc později, než je termín pro řádné daňové přiznání. 

V případě, že využíváte služeb daňového poradce, se vám tento termín posouvá o tři měsíce. To ale neznamená, že můžete povinnosti na celé čtvrtletí hodit za hlavu. Do konce dubna o tom ještě musíte dát pojišťovně vědět. Nezapomeňte ale tuto skutečnost oznámit zdravotní pojišťovně.

Pokud vám vyjde po vyplnění Přehledu nedoplatek na pojištění, je nutné ho uhradit do 8 dnů ode dne, ve kterém byl nebo měl být podán Přehled OSVČ za rok 2012. V opačném případě nezapomeňte vyplnit příslušnou část formuláře, podle které vám zdravotní pojišťovna přeplatek poukáže buď na váš bankovní účet nebo vaši adresu pomocí poštovní poukázky.

Změnu výše zálohy připomínat nemusíme. Na rozdíl od Přehledu pro Českou správu sociálního zabezpečení je totiž nutné zaplatit novou výši zálohy hned za leden. Trvalé příkazy byste tudíž už měli mít dávno změněné. Čtěte více: Zdravotní a sociální pojištění 2013: O kolik si příští rok připlatíte?

Od pravidel pro Přehled OSVČ pro správu sociálního zabezpečení se v případě zdravotní pojišťovny liší také nejzazší termín pro podání Přehledu za osoby, které nejsou povinny podat daňové přiznání. Ty jej měli podat nejpozději do 8. dubna 2013. 

Modelový příklad

Při vyplňování formuláře budeme vycházet z modelového příkladu daňového přiznání pro OSVČ, který jsme si ukázali v článku Návod na vyplnění daňového přiznání za rok 2012 (MODELOVÝ PŘÍKLAD). U příkladu pana Vodoucha proto zůstaneme.

Jak už víme z předchozího článku, pan Vodouch si každý měsíc vydělá 30 000 Kč jako živnostník. Protože nemá jako administrativní pracovník ve skutečnosti téměř žádné náklady, uplatňuje výdajový paušál, který v jeho případě činí 60 %. Ze zaměstnání žádné příjmy nemá. Odčitatelné položky a daňové slevy, které pan Vodouch uplatňoval v daňovém přiznání, nejsou pro tento Přehled důležité. Podstatný je naopak fakt, že během minulého roku nebyl pan Vodouch nemocný, a proto pro něj celoročně platila povinnost hradit zálohy na pojistné. Kromě toho je také nutné uvést, že náš poplatník loni neměnil svou zdravotní pojišťovnu.

  • Příjmy za rok (30 000 Kč x 12): 360 000 Kč
  • Výdaje (60 % z příjmů): 216 000 Kč
  • Příjmy po odečtu výdajů: 144 000 Kč

Protože v minulých letech jsme vyplňovali modelový příklad na formuláři Všeobecné zdravotní pojišťovny a Oborové zdravotní pojišťovny (OZP), letos použijeme formulář Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. S našimi interaktivními formuláři je možné vyplnit ještě Přehled Zaměstnanecké pojišťovny Škoda, České průmyslové zdravotní pojišťovny, Revírní bratrské pokladny, Vojenské zdravotní pojišťovny a Zdravotní pojišťovny Metal – Alliance.

Vyplňte své Přehledy hravě. Nemusíte je hledat na stránkách ČSSZ ani vaší zdravotní pojišťovny. Všechny je najdete v sekci s daňovými formuláři na serveru Měšec.cz. 

Přehled OSVČ za rok 2012

Na počátku stránky pana Vodoucha žádné záludnosti nečekají. Vyplnit musí jen své osobní údaje, jako je třeba číslo pojištěnce, které odpovídá jeho rodnému číslu. Zde také uvádí své číslo účtu, pokud z něj platí zálohy. Právě sem v případě přeplatku zdravotní pojišťovna poukáže prostředky. Platíte-li zálohy poštovní poukázkou, přijde vám přeplatek na vaši adresu. 

Pan Vodouch také vyplňuje své telefonní číslo a e-mail. To pro případ, že by ve formuláři udělal chybu. Pojišťovna ho tak může kontaktovat snáze a rychleji než klasickou poštou.

Ve druhé části formuláře pan Vodouch nic nevyplňuje, protože loni nebyl nemocný a ani nemá příjmy ze zaměstnání. Po celý rok tak pro něj platila povinnost hradit zálohy na pojistné. Pan Vodouch nespadá ani do skupiny osob, pro které nebyl stanoven minimální vyměřovací základ, a proto pro něj není podstatná ani druhá půlka druhé části Přehledu. 

Minimální vyměřovací základ se nestanovuje například v měsících, ve kterých po celou dobu platil za pojištěnce pojistné stát, bylo v zaměstnání odvedeno pojistné vypočtené alespoň z minimálního základu, OSVČ pobírala nemocenskou, dosáhla důchodového věku pro nárok na starobní důchod, ale nesplnila jiné podmínky pro jeho přiznání nebo celodenně pečovala alespoň o jedno dítě do 7 let nebo o dvě do 15 let. 

U které zdravotní pojišťovny jste pojištěni?

Ve třetí části stačí zaškrtnout informaci o tom, že se na vás vztahuje povinnost podávat daňové přiznání a zda vám ho zpracovává daňový poradce.

Chcete-li si ušetřit práci, vyplňujte Přehled v interaktivním formuláři. Nejlépe jste to mohli udělat tak, že jste si v něm vyplnili rovnou daňové přiznání. Pak za vás čtvrtou část převážně vyplní formulář, který čerpá informace ze samotného daňového přiznání. Ale nebojte se této části ani pokud nemáte k chytrým formulářům důvěru, těžké to není ani vlastnoručně.

V prvním řádku uvádíte informace o výši příjmů (360 000 Kč) a ve druhém o výdajích (216 000 Kč jako 60 % z příjmů). Třetí řádek vyplněn nebude, protože pan Vodouch není zaměstnancem.

V řádku 4, 5 a 6 bude shodně číslo 12, protože samostatná činnost trvala po celý rok, pan Vodouch byl celoročně klientem této pojišťovny a po stejnou dobu pro něj platil také minimální vyměřovací základ. 

Řádky 9 – 16 opět předvyplní interaktivní formulář. Pokud si počítáte částky sami, dojdete k hodnotě v buňce číslo 9 tak, že číslo 12 568,5 vynásobíte hodnotou v buňce 6 (= 150 822 Kč). 

Řádek 12 získáte odečtením hodnoty řádku 2 od řádku 1. Řádek 14a, tedy vyměřovací základ OSVČ za minulý rok, vypočítáte podle vzorce: 0,5 x řádek 12. Pokud je hodnota nižší, než ta z řádku 9, zapíšete číslo z řádku 9. 

Řádek 14b vypočtete tak, že sečtete hodnoty z buňky 14a a 3. Od tohoto čísla pak odečtete 1 809 864 Kč. Vyšla-li vám záporná hodnota, zapisujete nulu.

Řádek 14c získáte odečtením řádku 14b od řádku 14a. Při záporné hodnotě opět zapíšete nulu. Pan Vodouch zapisuje opět částku 150 822 Kč. 

Na řádku 16 najdete podstatnou informaci o výši celkového pojistného za loňský rok. Vypočtete jej podle vzorce: 0,135 x (ř. 14c x ř. 5)/ř.4 a poté zaokrouhlíte na celé koruny nahoru. Pan Vodouch vypočetl 20 361 Kč.

Do řádku 41 patří úhrn záloh, které jste v minulém roce zaplatili. Pan Vodouch hradil zálohy v minimální výši 1697 Kč (celkem tedy 20 364 Kč) a vychází mu přeplatek 3 Kč (řádek 46), který nechce vracet ale použít na úhradu dalšího pojistného.

skoleni_15_4

Ačkoli si pan Vodouch na řádku 51 podle vzorce 0,135×0,5 x ř. 12/ ř. 4 (zaokrouhlit na celé koruny nahoru) vypočetl krásnou výši zálohy pro příští rok na úrovni 810 Kč, radovat se z ní nemůže. Platí pro něj totiž minimální výše zálohy ve výši 1748 Kč. Částka 810 Kč je tedy pro něj irelevantní.  

Poslední část Přehledu už je věnována pouze datu vyplnění a vlastnoručnímu podpisu.

Přehled OSVČ pro zdravotní pojišťovnu pana Vodoucha

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).