Hlavní navigace

Zdravotní pojištění v EU - "předplacená" lékařská péče

28. 6. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V poměru k hrubé mzdě platí pracující v Evropské unii převážně stejnou částku na zdravotní pojištění jako občané České republiky. Přesto je v Česku péče hrazená téměř kompletně a v okolních státech nikoli. Jaké zdravotní pojištění platí obyvatelé evropské patnáctky?

Lékařské péče v zemích Evropské unie je kvalitní a dostupná všem občanům. Základní lékařská péče je poskytována zdarma v rámci veřejného zdravotního pojištění. To v ostatních vyspělých zemích světa rozhodně není běžné. Výše spoluúčasti se liší a záleží na přístupu dané země k problematice financování zdravotnictví. Kolik musí občané odvádět ze své hrubé mzdy na povinném zdravotním pojištění? Je to více nebo méně než u nás?

V Dánsku se zdravotní pojištění neplatí

V Dánsku se jako v jediné zemi Evropské unie zdravotní pojištění neplatí. Občané ovšem platí velmi vysoké daně z příjmu fyzických osob, v případě nutnosti lékařského ošetření jsou náklady na jejich zdravotní ošetření proplaceny přímo státem.

V Belgii, Irsku, Portugalsku, Španělsku a Velké Británii neplatí občané zvlášť sociální a zdravotní pojištění, je zde zavedena pouze jedna sazba, která kryje jak náklady na případné lékařské ošetření či léky, tak sociální situace jako příspěvek na politiku zaměstnanosti či do státního povinného penzijního systému.

V Irsku jsou nejenom nejnižší daně z příjmů fyzických a právnických osob, ale taky odvody na pojištění – to má za následek nízké státní důchody, podporu v nezaměstnanosti a jiné.

Zdravotní pojištění je poměrně nízké v Itálii, Řecku a Finsku (zde je ovšem „kompenzováno“ vysokým sociálním pojištěním).

Nejvíce na pojištění ze mzdy odvedou Belgičané

Nejvíce z členských zemí Evropské unie na zdravotním a sociálním pojištění dohromady odvedou Belgičané (zaměstnanec 13,07 % a zaměstnavatel 32,35 %). Více na zdravotním pojištění než u nás odvádí pouze Nizozemci.

Ve Francii a Německu jsou sazby obdobné jako v České republice, v ostatních jedenácti členských zemí Evropské unie (z EU15) jsou nižší. Ve Švédsku zaměstnanci ze své hrubé mzdy neodvádějí zdravotní pojištění, zdravotní pojištění odvádí pouze zaměstnavatel za své pracovníky.

Na druhou stranu musíme poznamenat, že v Česku nemusíme téměř nic připlácet, máme velmi hustou síť nemocničních zařízení, naši lékaři a zdravotnický personál patří k absolutní špičce, každý má svého obvodního lékaře ve své blízkosti. Takové výhody v ostatních členských zemích nejsou samozřejmostí.

Evropané musí platit za stomatologické ošetření, pobyt v nemocnici, převoz sanitkou či za pouhé lékařské vyšetření. Neplatí sice plnou hodnotu úkonů, ale pouze spoluúčast, která však může dosahovat stovek euro.

Zavedení spoluúčasti při některých úkonech má výhodu v tom, že občané nechodí k lékaři s pouhým „nachlazením“ a je nezbytným krokem k ozdravění systému zdravotnictví a zvláště jeho financování.

Zdravotní pojištění = skrytá daň

O sociálním a zdravotním pojištění se často mluví jako o skrytých daních. Tyto sazby velmi často nejsou zahrnovány do statistik daňového zatížení, a přitom splňují veškeré charakteristiky daňových odvodů. Navíc o výši sociálního a zdravotního pojištění má většina občanů pouze matnou představu (zaměstnavatelova část bývá skryta očím pohlížejícím na výplatní pásku) a o tom, na jaké účely jsou tyto prostředky použity, ví ještě méně.

skoleni_15_4

Placení zdravotního pojištění je založeno na principu solidarity, kdy i občané, kteří za celý život kromě preventivních prohlídek nepotřebují lékařské ošetření, odvádějí pravidelně vysoké finanční prostředky na konto příslušné zdravotní pojišťovny. Myslím si, že je to tak v naprostém pořádku, protože nikdo z nás neví, kdy bude potřebovat rychlou a kvalitní lékařskou pomoc, která je velice nákladná, a kdybychom si ji museli platit sami, neměli bychom potřebné finanční prostředky a nemohli si ji dovolit.

Sazby zdravotního pojištění v zemích EU2003 (v procentech z hrubé mzdy)
Stát Zaměstnanec Zaměstnavatel
Belgie* 13,07 % 32,35 %
Dánsko 0 %** 0 %**
Finsko 1,5 % – 1,9 % 1,6 % – 2,85 %
Francie 0,75 % 12,80 %
Irsko* 4,0 % 8,5 %
Itálie 0 % 3,98 %
Lucembursko 6,2 % 6,2 %
Německo 7,0 % 7,0 %
Nizozemí 11,95 % 6,25 %
Portugalsko* 11,0 % 23,25 %
Rakousko 3,25 % – 3,95 % 1,25 % – 3,65 %
Řecko 2,55 % 5,1 %
Španělsko* 4,7 % 23,6 %
Švédsko 0 % 11,03 %
Velká Británie* 8,4 % – 10,0 % 8,9 % – 11,9 %
Česká republika 4,5 % 9,0 %

* Státy, kde je pouze jedna sazba pro zdravotní a sociální pojištění dohromady
** Lékařská péče je hrazená z daní.
Pramen: „Sozial Kompass Europa“, Herausgeber: Bundesministerium fur Gesundheit und soziale Sicherung – Bundesrepublik Deutschland

Souhlasíte s připlácením lékařské péče?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).