Hlavní navigace

Pravidelné platby a inkasa se u některých bank dost prodraží

19. 1. 2010
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Trvalý příkaz a svolení k inkasu si jednou zřídíte a následně jsou platby prováděny systémem automaticky. Logicky pak člověk očekává levnější poplatek. To je omyl.

Pokud chcete za svůj bankovní účet platit co nejméně a zároveň měsíčně provádíte pouze pár pravidelných plateb, pak se vám většinou nevyplatí zřizovat si dražší účty s paušálním poplatkem za několik služeb obsažených v ceně.

Zároveň se spousta lidí spolehne na „selský“ rozum a oněch pár pravidelných plateb si zajistí pomocí trvalého příkazu či inkasa.

Úspora času je jistá a člověk dále předpokládá, že nějaký ten peníz ušetří i na poplatku. Po prvotním zadání se přece platby generují automaticky a banka nemusí každý měsíc přijímat nový jednorázový příkaz. Při použití internetového bankovnictví (IB) tak ušetří minimálně jednu zaslanou SMS.

Z těchto prostých faktů vyplývá, že provedení platby z trvalého příkazu by mělo být pro banku levnější záležitostí než zpracování jednorázových příkazů. Jenže sazebníky bank jsou jiného názoru.

Přečtěte si také: Problémy s poplatky, nebo s informacemi?

Automatická platba může být dražší, než jednorázová

Pokud budeme s pravidelnou platbou porovnávat cenu za jednorázový příkaz podaný na pobočce, pak vše odpovídá předpokladu nižší ceny za automaticky provedenou službu. Při cenách u nejpoužívanějšího internetového bankovnictví je ale situace zcela odlišná.

Mezi 21 bankami a družstevními záložnami, které server Měšec.cz testoval, můžete u většiny dát rovnítko u cen za platby provedené jednorázovým příkazem a platby provedené trvalým příkazem nebo inkasem. Výjimkou jsou Fio záložna, mBank a družstvo Unibon, které u námi sledovaných služeb poplatky neúčtují.

Poplatky (3500x100)

U osmi bank a jedné družstevní záložny však zaplatíte u základních, nepaušálních, variant bankovních účtů za platby pravidelné či automatické více, než kdybyste je zadali každou jednorázovým příkazem. Důvod může být dvojí. Může jít o staré nastavení v systému banky, protože před deseti lety se trvalý příkaz někde vnímal jako nadstandardní služba, která pro banku vyžaduje hlídat její nastavené parametry. Tím byla jinak zpoplatněna a s dalším vývojem cenu nikdo nezměnil, protože si klienti na to zvykli. Druhým důvodem může být obchodní politika. Kdo si nastaví trvalý příkaz, z logiky věci očekává jeho nižší nebo stejnou cenu, jako u jednorázové platby. Málokdo si však všimne, že takto zadaný příkaz může být zpoplatněný dražší sazbou a když už to zjistí, stejně to nezmění. Komu by se totiž chtělo stále znovu jednorázově zadávat opakující se platby, hledá příčiny rozdílných poplatků šéfredaktor serveru Měšec.cz Dalibor Z. Chvátal.

To, že banky vědí, co dělají, nepřímo potvrzuje Tomáš KofroňRaiffeisen BANK. Naším hlavním účtem je eKonto, a proto i naše cenová politika směřuje k co největšímu zvýhodňování tohoto účtu.

Zajímavě působí i fakt, že do osmičky s dražšími pravidelnými platbami patří, s výjimkou UniCredit Bank, všichni „velcí“ hráči na domácím bankovním trhu. Tyto banky svými marketingovými akcemi přitahují spoustu lidí, kteří se nerozhodují na základě porovnávání jednotlivých nabídek, a pro banky tak jsou vhodnou skupinou právě pro podobnou cenovou politiku.

Cena za položku trvalého příkazu je generována automaticky systémy banky, klient tak nemusí hlídat ani termín platby ani jeho výši a nemusí ani vyplňovat jednotlivé údaje. Z tohoto pohledu je trvalý příkaz pro klienta velmi pohodlný, na straně banky je však třeba udržovat a pravidelně kontrolovat systémy, které generují tyto automatické položky, což přináší bance určité náklady, obhajuje dražší pravidelné platby mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

Pravidelné automatické platby do jiné banky se prodraží u těchto bank a záložen
Banka, záložna Jednorázový příkaz zadaný přes IB Cena za platbu na základě trvalého příkazu Cena za platbu na základě povolení inkasa
Česká spořitelna 4 Kč 7 Kč 7 Kč
ČSOB 3 Kč 3 Kč IB / 6 Kč pobočka 6 Kč
GE Money Bank 4 Kč 6 Kč 6 Kč
Komerční banka  6 Kč  8 Kč  8 Kč
Oberbank 3 Kč 8 Kč 8 Kč
Peněžní dům 3 Kč 5 Kč 5 Kč
Poštovní spořitelna 2 Kč 2 Kč IB / 8 Kč pobočka 6 Kč
Raiffeisenbank im Stiftland 2 Kč 2 Kč 7 Kč
Waldviertler Sparkasse von 1842 4 Kč 5 Kč 5 Kč

Z tabulky zjistíte, že nejmíň přehledná situace kolem poplatků je u ČSOB a její „sestry“ Poštovní spořitelny. U těchto bank je velmi důležité, jak trvalý příkaz zadáte, protože následně účtují dvojí poplatek: pro provedení platby na základě trvalého příkazu zadaného přes IB nebo přes pobočku. V případě zřízení trvalého příkazu přes IB nezaplatíte více než při jednorázové platbě.

Vyšší poplatek však zaplatíte vždy, když bude provedená odchozí platba inkasem. Je to dáno našim transakčním systémem, kdy historicky jsou všechna inkasa přes jakýkoliv kanál účtována jedním transakčním kódem, a proto nejde odlišit jiný poplatek za IB 24 a jiný za Linku 24 nebo pobočku, vysvětluje postoj ČSOB její mluvčí Irena Zatloukalová. Drahá je také Česká spořitelna, která si za provedení trvalé platby nebo inkasa do jiné banky naúčtuje 7 Kč bez ohledu na to, jak byla platba zadaná.

Trvalý příkaz je většinou dražší

Kromě poplatků za provedení jednotlivých plateb, zaplatíte u velké části sledovaných bank a záložen také za zřízení, změnu a za zrušení trvalého příkazu a inkasa. Všeobecně lze říci, že na poplatcích za pravidelné platby ušetříte tehdy, když si je zřídíte přes IB.

Banco Popolare – stejné ceny pro všechny

Za provedení jakékoli odchozí platby si banka účtuje 5 Kč. Jedinou výjimkou je jednorázový příkaz zadaný přes pobočku – 15 Kč. Bezhotovostní převody v rámci banky jsou zdarma. Zřízení trvalého příkazu a svolení k inkasu je zdarma, za zrušení zaplatíte 20 Kč. Přes IB však trvalé platby a inkasa nezadáte, musíte se projít na pobočku.

Citibank – umí to i zadarmo, jen musíte vědět, jak

Citibank má nejdražší jednorázový příkaz zadaný přes pobočku – 49 Kč. Za odchozí platby zaplatíte 6 Kč. Svolení k inkasu a trvalý příkaz zřídíte zdarma včetně jejich provedení, zrušení inkasa vyjde na 40 Kč, protože přes internet to stále Citibank neumí. Trvalý příkaz zrušíte přes IB bezplatně, přestože sazebník banky mluví o opaku.

Česká spořitelna – koruna sem a tam a vznikl poplatek

Jednorázový příkaz na pobočce pořídíte za 47 Kč. Pokud ho ale podáte přes IB, pak podle ceníku banky zaplatíte pouze 4 Kč. Za platbu provedenou na základě trvalého příkazu a svolení k inkasu zaplatíte naoko 5 Kč, ale k platbám odcházejícím mimo Českou spořitelnu je třeba přičíst ještě 2 Kč O tomto rafinovaném postupu největší české banky čtěte více zde: Tajemná účetní položka.

Za zřízení trvalého příkazu a svolení k inkasu neplatíte nic, za zrušení zaplatíte 30 Kč. Pokud ale trvalý příkaz zrušíte před provedením první platby, nezaplatíte nic.Přes IB jsou všechny změny a zrušení bezplatné.

ČSOB – pozor, kde zadáte platbu

Jednorázový příkaz na pobočce pořídíte za 40 Kč. Přes IB zaplatíte 3 Kč a 3 Kč zaplatíte také za platbu z trvalého příkazu zřízeného přes IB. Pokud si TP zřídíte přes pobočku, pak zaplatíte za každou provedenou platbu 6 Kč, stejně jako za platbu provedenou inkasem. Zrušení stojí 6 Kč přes IB a 40 Kč přes pobočku banky.

Evropsko-ruská banka – drahý unikát

Evropsko-ruská banka patří k unikátům tím, že cenově nerozlišuje mezi platbami provedenými přes IB a pobočku. Za platbu jednorázovým příkazem do jiné banky tak zaplatíte 7 Kč, jde tak o nejdražší cenu za odchozí platbu přes IB na českém trhu. Ale podle informací serveru Měšec.cz banka o této nestandardní výšce poplatku ví a zvažuje jeho snížení.

Stejný poplatek zaplatíte za provedení pravidelných plateb z trvalého příkazu či inkasa. Za jejich zřízení zaplatíte 10 Kč a 10 Kč zaplatíte i při zrušení přes IB. Pokud budete inkaso či TP rušit na pobočce, pak zaplatíte 35 Kč.

Fio, družstevní záložna – nula, kam jen dohlédneš

Všechny námi sledované položky jsou bez poplatku.

GE Money Bank – vyplatí se připlatit za paušál

Jednorázový příkaz na pobočce pořídíte za 45 Kč. Přes IB vás vyjde na 4 Kč. Za pravidelné platby z trvalého příkazu a inkasa zaplatíte 6 Kč. Za zřízení a zrušení nezaplatíte nic. .

Komerční banka – vyplatí se připlatit za paušál

Za platbu na základě jednorázového příkazu zaplatíte 29 Kč přes pobočku a 4 Kč přes IB. Za pravidelné platby z trvalého příkazu a inkasa zaplatíte 6 Kč. Dále se platí pouze za případné zřízení inkasa či TP na pobočce – 39 Kč, přes IB je bezplatné.

LBBW Bank – stejné ceny pro všechny

Za jednorázový příkaz zaplatíte přes pobočku 20 Kč, přes IB 5 Kč. 5 Kč zaplatíte také za platbu na základě trvalého příkazu a inkasa. TP zřídíte zdarma, inkaso za 20 Kč. Obojí zrušíte za 30 Kč, ale vždy musíte na pobočku, přes IB to banka neumí.

mBank – nula, kam jen dohlédneš

Všechny námi sledované položky jsou bez poplatku.

Oberbank – široce rozevřené nůžky

Na pobočce zaplatíte 30 Kč za jednorázový příkaz. Přes IB to bude 3 Kč. Oberbank má nůžky mezi jednorázovými platbami přes IB a pravidelnými platbami rozevřené nejvíce. Za platby vzniklé z trvalých příkazů a inkasa zaplatíte 8 Kč a za jejich zrušení dáte 25 Kč.

Přečtěte si také: Neumíte splácet včas? Do úvěrů se raději nepouštějte, sankce zdražily

Peněžní dům – lidská práce se platí

Uherskohradišťská záložna je jediná ze záložen s IB, kde zaplatíte více za pravidelné platby než za jednorázové. Ředitelka Andrea Riedlová k tomu říká: V ceně poplatku za provedení platby trvalého příkazu je promítnuta skutečnost, že zadání trvalého příkazu do systému provádíme zdarma. S nastavením trvalých příkazů je tedy spojena práce pracovníků Peněžního domu, která u jednorázových plateb přes internetbankin­g není.

Jednorázové platby směřující ven jsou zpoplatněny ve výši 10 Kč při zadání na pobočce a 3 Kč zaplatíte za platbu přes IB. Za platbu provedenou na základě trvalého příkazu a svolení k inkasa zaplatíte 5 Kč. Za zrušení inkasa a trvalé platby zaplatíte 30 Kč.

Poštovní spořitelna – levná, ale nechodit na poštu

Za platbu vzniklou trvalým příkazem podaným přes IB zaplatíte 2 Kč, pokud jste jej zřídili přes poštovní přepážku pak zaplatíte 8 Kč. Za inkaso zaplatíte 6 Kč. Pokud platby směřují na účty v rámci ČSOB ušetříte na většině plateb 2 Kč z výše popsaných poplatků. Jednorázová platba přes IB a platba z trvalého příkazu zřízeného přes IB zlevňuje pouze o 1 Kč. Zajímavé je, že sazebník ČSOB na podobné zvýhodnění nepamatuje. Trvalé platby a inkaso zrušíte přes IB za 3 Kč, přes pobočku za 20 Kč.

Výjimkou je Postžiro zadarmo, kde jsou všechny tuzemské platby, inkasa a trvalé příkazy bez poplatku včetně změn a zrušení za předpokladu, že jsou podány přes internetové bankovnictví. Naopak pro transakce prostřednictvím papírových příkazů a osobních pokynů má zazebník většinou jen částky 50 a 100 Kč.

PPF banka – stejné ceny pro všechny

Na pobočce zaplatíte za jednorázovou platbu mimo PPF banku 9 Kč. Za ostatní odchozí platby zaplatíte 4 Kč mimo banku. Přes homebanking trvalé platby a inkasa nezřídíte, musíte na pobočku. Ale na druhé straně je homebanking bez poplatků včetně zaškolení. Trvalé platby a inkasa zrušíte za 20 Kč.

Raiffeisenbank – stejné ceny pro všechny

Přes pobočku zaplatíte za jednorázovou platbu 33 Kč, za zřízení, změnu a zrušení inkasa či trvalého příkazu 30 Kč.

Jednorázový příkaz přes IB stojí 3 Kč a stejně stojí i odchozí trvalé platby nebo inkasa. jejich změny a zrušení přes IB jsou bezplatné.

Raiffeisenbank im Stiftland – německý chaos v informovanosti

Od německé banky by člověk čekal příslovečnou německou preciznost, ale tu však webové stránky Raiffeisenbank im Stiftland nenabízejí ani zdaleka. Když se k sazebníku složitou cestou dostanete, zjistíte následující údaje:

Odchozí jednorázová platba z pobočky přijde na 7 Kč, její provedení přes IB vyjde na 2 Kč. 2 Kč zaplatíte také za platbu provedenou přes trvalý příkaz. Za jeho zřízení a zrušení již ale vždy platíte 25 Kč. Kolik stojí služby spojené s inkasem se ze sazebníku přímo nedozvíte, schovávají se pod poplatkem 7 Kč za automatickou odchozí platbu. O ceně za změnu nebo zrušení inkasa sazebník mlčí, ale zadarmo nebude. Co od této banky můžete klient očekávat naznačuje i samotná verze sazebníku, která je aktuální od 1. 8. 2004 – do dne publikace článku banka neprovedla žádnou aktualizaci, přestože některé ceny služeb výrazně ovlivnil listopadový zákon o platebním styku. Třeba za blokaci karty si tak zaplatíte stále až 2200 Kč (podle údajů v sazebníku). Otázkou tedy je, zda uvedené ceny vůbec platí.

Unibon – nula, kam jen dohlédneš

Všechny námi sledované položky jsou bez poplatku.

UniCredit Bank – stejné ceny pro všechny

Jednorázový příkaz na pobočce pořídíte za 45 Kč. Přes IB vás vyjde na 6 Kč a stejný poplatek zaplatíte i za pravidelné platby vzniklé z trvalého příkazu či inkasa. Pokud TP či inkaso zřídíte či zrušíte na pobočce, zaplatíte bance 40 Kč. Přes IB je to bez poplatku.

Volksbank – stejné ceny pro všechny

Za platbu do jiné banky či záložny zaplatíte při podání přes pobočku 30 Kč, přes IB 3 Kč. 3 Kč zaplatíte také za za pravidelné platby vzniklé z trvalého příkazu či inkasa. Zřízení, změna a zrušení trvalých plateb i inkasa je přes IB bez poplatku.

skoleni_15_4

Specialitou jsou služby poskytované ve Volksbank Shopech, za odchozí trvalé platby a inkasa se platí 6 Kč, stejná cena je i u jednorázové platby. Zřízení, změna a zrušení trvalých plateb i inkasa je přes IB také bez poplatku.

Waldviertler Sparkasse von 1842 – za služby se musí po rakousku zaplatit

Jednorázový příkaz na pobočce zařídíte za 15 Kč. Přes IB vás vyjde na 4 Kč a za platbu provedenou na základě trvalého příkazu či svolení k inkasu zaplatíte 5 Kč. Za zrušení inkasa i TP zaplatíte 20 Kč, přes internetové bankovnictví to nelze.

Dáváte u pravidlených plateb přednost trvalým příkazům a inkasům před příkazem jednorázovým?

  • Ano
    85 %
  • Ne
    15 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).